Aktualno

Tužibabe i uskoci

Istraga, kaznena prijava, optužnica, DORH, USKOK… riječi su koje se u posljednje vrijeme sve češće vezuju uz hrvatske, pa tako i lokalne političare.

Dovoljno je navesti najnovije primjere – suđenje bivšem državnom šefu Ivu Sanaderu te istragu protiv političke stranke – HDZ-a. No, ni naši lokalni političari nisu toga lišeni. Gradonačelnik Andro Vahušić uskoro će, zajedno s Nezavisnim vijećnikom Perom Vićanom na sudu odgovarati zbog 'Afere Šipan'.

Pored te afere koja je zasigurno okaljala ime Dubrovnika, a i samu funkciju prvog čovjeka grada, lokalni se političari međusobno, posebno u zadnje dvije i pol godine optužuju – sadašnja gradska vlast bivšu, bivša sadašnju i tako u nedogled. Stoga se pokušajmo prisjetiti dijela, barem u javnosti poznatih optužbi, istraga, optužnica, prijava…
 
USKOKOM SE PRIJETI
 
Krenimo najprije od kaznene prijave koju je 2007. godine gradska organizacija SDP-a podnijela USKOK-u protiv tadašnje gradonačelnice Dubravke Šuice zbog javne garaže na Ilijinoj glavici, o kojoj se u posljednje vrijeme ponovno intenzivno govori. No, nedugo nakon lokalnih izbora 2009. godine, DORH je na svojima stranicama objavio kako je nakon podnošenja kaznene prijave zbog „kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, vezano za izgradnju javne gradske garaže u Dubrovniku“ provedena detaljna kriminalistička obrada kojom je utvrđeno da Dubravka Šuica nije počinila navedeno kazneno djelo, te je doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave.

Gradonačelnik Andro Vahušić uskoro će, zajedno s Nezavisnim vijećnikom Perom Vićanom na sudu odgovarati zbog 'Afere Šipan'
 

A jedan od prvih poteza novog dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića odnosio se upravo na Šuicu, DORH i zemljište na Srđu. Naime, prisjetimo se kako je dolaskom na čelo Grada Vlahušić sazvavši konferenciju za novinare obznanio kako je gradska uprava pismeno svu dokumentaciju koju posjeduje vezano za prodaju 47.041 metra četvornog zemljišta na Srđu proslijedio Državnom odvjetništvu RH na razmatranje. Predmet je proslijeđen DORH-u, istaknuo je tada Vlahušić, kako bi se bi se procijenilo je li odluka Dubravke Šuice i bivšeg Poglavarstva zakonita ili nije.
Uskoro nakon što ju je na sve strane javno prozivao po medijima i optuživao za prepune ladice navodnih tajnih ugovora, bivša dubrovačka gradonačelnica odlučila se na podizanje privatne tužbe protiv gradonačelnika Vlahušića. Šuica je, naime, zbog dva kaznena djela klevete, pretrpljenih uvreda časti i ugleda, privatnom tužbom Općinskom sudu u Dubrovniku tužila gradonačelnika, zatraživši od suda izricanje jedinstvene novčane kazne od 150 dnevnih dohodaka ili 112.500 kuna.
 
AFERA ŠIPAN
 
Spominjući gradonačelnika Andra Vlahušića dolazimo i do optužnice koju je protiv njega i nezavisnog gradskog vijećnika Pera Vićana podigao USKOK zbog afere Šipan. Protiv njih je USKOK još 22. srpnja ove godine podigao optužnicu zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Ono što je bitno naglasiti Optužno vijeće je potvrdilo optužnicu i dubrovačkog gradonačelnika Vlahušića očekuje suđenje.

SDP tužio Šuicu zbog javne garaže – DORH odbacio / Šuica tužila Vlahušića zbog klevete o ladicama punim tajnim ugovorima / USKOK podignuo optužnicu protiv Vlahušića i Vićana zbog afere Šipan, a vrši izvide i zbog Revelina / Odvjetništvo kazneno goni Vlahušića zbog radnog prava…

Ovdje treba spomenuti i kazneni postupak koji se, kako su mediji pisali u kolovozu ove godine, vodi protiv gradonačelnika Andra Vlahušića pred Županijskom sudom u Dubrovniku, a koji je pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz čl. 114. Kaznenog zakona, a na štetu bivšeg djelatnika u gradskom Odsjeku komunalnog redarstva Marka Šoljića.
Tada su iz Grada Dubrovnika poručili kako kaznena prijava nije usmjerena protiv gradonačelnika kao pojedinca, nego je, rečeno je, adresirana na odgovorne osobe u pravnoj osobi gdje je komunalni redar bio zaposlen na određeno vrijeme. 

– Riječ je o sporu s područja radnog prava. Pravnici Grada Dubrovnika u predmetu gospodina Marka Šoljića smatraju kako nema elemenata kaznenog djela – izvijestio je javnost glasnogovornik Zoran Obradović.
 
REVELIN SE TEK ČEKA
 
Na kraju prisjetimo se kako je u drugoj polovici listopada (ove godine) Državno odvjetništvo zatražilo od Grada Dubrovnika na uvid sve predmete, točnije ugovore, anekse ugovora i sporazume sklopljene između gradske uprave i ugostiteljskog obrta Afrika.
No, gradonačelnik nije samo prijavljivao Dubravku Šuicu. Prisjetimo se kako je u jeku afere Šipan i sukoba s Društvom prijatelja dubrovačke starine u javnosti odjeknula vijest kako je dubrovački gradonačelnik kazneno prijavio bivšeg i sadašnjeg predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine, Denisa Orlića i Hrvoja Macana te još trojicu članova Maloga vijeća zbog sumnje da su počinili kazneno djelo namjere otuđenja 5 milijuna kuna iz gradskog proračuna. I tada je Vlahušić često zazivao DORH govoreći kako ih je u slučaju Šipana pozvao on sam da istraže cijeli slučaj. Pa eto, kad bi tome bilo tako, ispalo bi kako je prijavio sam sebe.

Budući da smo o bivšem dogradonačelniku, aktualnom nezavisnom Peru Vićanu pisali nadugo i naširoko prije mjesec i pol dana spomenut ćemo tek slučaj Vrtova sunca. Naime, sudski postupak, u kojem USKOK, pred sudskim vijećem kojim predsjeda sutkinja Koraljka Bumči, optuženike Antuna i Antoana Kralja, suce Iva Besjedicu i Pera Miloglava te Pera Vićana tereti za zloporabu položaja i ovlasti, traje već godinu dana. No, 25. listopada ove godine na točki 1. optužnice zatraženo je geodetsko vještačenje, koje će sasvim sigurno produžiti suđenje u slučaju "Vrtovi sunca".Vještačenje će se, kako smo već pisali, obaviti u oraškim Vrtovima sunca, a prva točka optužnice "knjiženje Vrtova sunca" konkretno se odnosi na Vićana i Besjedicu. Tek nakon što sudski vještak donese nalaz vještačenja, uslijedit će završne riječi tužiteljstva i obrane, za koje se ne može pretpostaviti kada će točno biti.
 
ON NIJE KAO MI – ON JE NA PRIJAVE NAVIKAO
 
S obzirom da se u kontekstu Pera Vićana dosta često zna spominjati metkovski gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo prisjetimo se kako je početkom ovog mjeseca protiv Jamba Udruga malih dioničara metkovskog Razvitka podnijela kaznenu prijavu optuživši ga, među ostalim, za ratno profiterstvo.

No, Jamba ta prijava ne brine previše pa je za medije izjavio sljedeće:
– Vučković je do sada, zajedno s HDZ-om, podnio 109, a ovo je 110. kaznena prijava protiv mene. Mogu ih sve zajedno objesiti mačku o rep – izjavio je, između ostalog o još jednoj kaznenoj prijavi protiv njega, Jambo.

Pod istragom USKOKA, a vezano za Hotel Župu, je i župski načelnik Silvio Nardelli. Podsjetimo, USKOK je 2009. godine Županijskom sudu u Splitu podnio istražni zahtjev protiv četvorice hrvatskih državljana, među kojima je i načelnik Silvio Nardelli, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita. Nardelli je još tada, 2009. godine dao iskaz USKOK-u, te od tada nema nikakvih naznaka u kojoj je fazi istraga.
 
TUŽILO I PAVU
 
Iako se trenutno ne bavi politikom, ali je uz nju usko vezana kao gradonačelnikova savjetnica za turizam, spomenut ćemo i bivšu ministricu Pavu Župan Rusković. Ovog je ljeta, naime, u medijima objavljeno kako je nevladina udruga "NGO No Corruption" iz Zagreba podnijela kaznenu prijavu zbog kaznenog djela zloupotrebe položaja i ovlasti protiv sedam bivših menadžera Atlasa i Adriatice.net, te Privred banke, a na popisu odgovornih osoba je i Pave Župan Rusković, bivša predsjednica Uprave Atlasa d.d.?

Završit ćemo s izvanrednom sjednicom Gradskog vijeća o javnoj garaži s koje su gradski vijećnici zatražili od nadležnih državnih tijela da istraže štetnost svih ugovora koji se odnose na Grad, a vezani su za taj infrastrukturni objekt.
Ovaj ćemo tekst završiti omiljenom rečenicom brojnih hrvatskih pa i lokalnih političara i visokopozocioniranih dužnosnika: Neka institucije pravne države rade svoj posao.

Pročitajte još

U DNEVNIKU NOVE TV Gordana Buljan Flander dala neopozivu ostavku na mjesto ravnateljice Poliklinike

Dulist

PAVELA NAKON OSVAJANJA HRVATSKE VELIKE NAGRADE SIGURNOSTI Ovo je kruna karijere!

Dulist

DR. SINIŠA CAR NAPUSTIO JE NAJZELENIJI OTOK Mljet je unio mir u moj život

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija