Crna kronikaUrednički izbor

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

U 79. godini života preminuo je Nikša Bender, dugogodišnji istaknuti turistički djelatnik i autor knjiga o dubrovačkom turizmu.

Dugi niz godina djelovao je u Turističkoj zajednici Grada Dubrovnik i pokrenuo niz turističkih događaja, a za svoj rad u turizmu dobio je i niz priznanja i nagrada. U knjizi svojoj ‘Neizbrisivi tragovi’ okupio je niz razgovora koje je tijekom godina vodio s Dubrovkinjama i Dubrovčanima, umirovljenim turističkim radnicima, doajenima koji su stvarali turističku povijest Grada

Povodom smrti Nikše Bendera, dubrovački gradonačelnik Mato Franković uputio je sućut obitelji:

Poštovana obitelji,

Odlaskom gospara Nikše Bendera Grad je ostao bez jednog od boljih poznavatelja povijesti dubrovačkog turizma, jednog od onih koji su ga svojim predanim radom stvarali i doprinosili njegovom napretku.

Gotovo cijeli svoj životni vijek bio je vezan uz turizam, pišući o njemu u svojim umirovljeničkim danima, radeći u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika i turističkim agencijama prije toga. Pokrenuo je brojna turistička događanja, inicirao tiskanje magazina ‘Welcome to Dubrovnik‘, kao i snimanje prvog promidžbenog turističkog filma o Dubrovniku. Sve je to bila još jedna manifestacija njegove ljubavi prema ovom Gradu.

Neizbrisiv trag ostavio je i dvama svojim izdanjima upravo pod tim naslovom u kojima je sačuvao uspomenu na one koji su pridonijeli razvoju i uspjehu turizma u Dubrovniku i Hrvatskoj. Jedan od njih zasigurno je bio upravo i gospar Nikša.

Puno nam je toga ostavio u nasljeđe, a njegov izuzetan obol povijesti i afirmaciji dubrovačkog i hrvatskog turizma potvrđen je i brojnim nagradama koje je u to ime zaslužio, pronoseći tako i ime Dubrovnika u svijetu.

U svoje osobno i ime Grada Dubrovnika izražavam cijeloj obitelji iskrenu sućut.

Gradonačelnik

Mato Franković

 

Foto Grad Dubrovnik

Pročitajte još

PREMINUO OTAC TOŠE PROESKOG Sestra pokojnog pjevača oprostila se emotivnom porukom

Dulist

VEĆ IMA DVIJE PRAVOMOĆNE PRESUDE Vozio pijan i pod zabranom, oduzeto mu vozilo

Dulist

[FOTO] OBILAZAK CESTE ZA BOSANKU Franković najavio: Uskoro sastanak s konzervatorima oko lijevog skretača!

Dulist