AktualnoPodcastUrednički izbor

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Darko Tipurić: Hrvatska ne sluša ekonomiste i nema strategiju! Što nakon 2027. kad ostanemo bez bespovratnih sredstava iz EU?

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Darko Tipurić: Hrvatska ne sluša ekonomiste i nema strategiju! Što nakon 2027. kad ostanemo bez bespovratnih sredstava iz EU?

U novoj epizodi DuListovog podcasta gostuje prof. dr. sc. Darko Tipurić, redoviti profesor u trajnom zvanju na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Pročelnik je Katedre za organizaciju i menadžment i voditelj dva specijalistička poslijediplomska studija, ali i predsjednik Hrvatskog društva ekonomista. Tu je dužnost pred gotovo godinu dana preuzeo od Ljuba Jurčića.

U podcastu S Barbarom prvi čovjek vodeće strukovne organizacije ekonomista u Hrvatskoj osvrnuo se na niz aktualnih tema poglavito u svjetlu političkih događanja u državi. Politika uglavnom ne sluša ekonomista i to se ne radi samo o ovom izbornom ciklusu. Problem hrvatske politike je što nema obzorje razmišljanja dulje od četiri godine, stava je Tipurić, za razliku od ozbiljnih država koje donose svoju viziju na deset, dvadeset ili trideset godina. Samim tim se sužava prostor ekonomskog djelovanja. Hrvatska nema strategiju, upozorava Tipurić te nadodaje kako papiri koji se zovu strategijom to nisu jer nemaju u ekonomskom smislu ključne odluke o osnovama nacionalne konkurentnosti.

Uz to Darko Tipurić tvrdi kako inflacija nije temeljni hrvatski problem jer nju je dijelom generirao i helikopterski novac kojeg je ubacila Europska unija te s tim dovela i do globalne inflacije na razini Europe. Kolika je stopa inflacije u Hrvatskoj i kakav se postotak očekuje nakon ove turističke sezone, što nas u Hrvatskoj čeka nakon 2027. kada se prestanu slijevati novci iz europskih fondova, ali i u čemu smo dobri te što je za pohvaliti – pogledajte u novoj epizodi podcasta ‘S Barbarom’

Cijela epizoda podcasta S Barbarom dostupna je na portalu dulist.hr i YouTube kanalu, a kratke isječke svake epizode možete pogledati na našem Instagramu profilu, YouTubeu, Facebooku i TikToku.

 

 

Pročitajte još

‘SNOVITI GRAD’ Izložba posvećena sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

Nora Di Leo