DuList IN

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Kraj travnja prava je prilika za probati tradicijska jela, bilo u ‘originalu’ ili pak modernoj fuziji – i to u samoj blizini Dubrovnika – na prvom festivalu gastro tradicije Župe dubrovačke, nazvanom jednostavno – Župski pjat. O ideji festivala, ali i konceptu, programu i samom početku, razgovarali smo s organizatoricom i idejnom začetnicom, obrtnicom Miom Njavro Banić.
—Župski pjat – u te dvije riječi uspjeli smo, nas nekoliko entuzijasta i pomalo ‘luđaka’, osmisliti program u trajanju od četiri dana, od 25. do 28. travnja (plus jedan dan, o čemu ćete čuti nešto kasnije!), a u kojem smo osim festivalskih menija orijentiranih ka tradiciji Župe dubrovačke, smjestili i niz predavanja, radionica, cooking classova – pa čak i jednu modnu reviju! – ističe u ime ekipe iza festivala.

Konture festivala tradicije
Za ‘Župski pjat’ potrebno se vratiti nekoliko mjeseci unatrag, točnije u jesen 2023. godine kada je festival postojao tek kao ‘ideja na papiru’.
—Prateći programe našeg Centra za poduzetništvo, naišla sam na niz zanimljivih besplatnih edukacija za mlade poduzetnike i prijavila se na prvu slobodnu – onu o razvoju poslovanja, kroz kojeg me vodila iskusna poduzetnica Lidija Supek Koršoš. Ni u najdaljem planu nije mi bilo osmisliti festival, mada je ta neka prezentacija župske tradicije dugo tinjala u meni i kopkalo me kako to izvući na površinu. Već na trećoj edukaciji složile smo konture festivala tradicije, a prepoznavši entuzijazam, Lidija me nagovarala da ga i realiziram. On je, kao case study, na papiru već postojao, ali… – priča nam za početak. Case study postao je ‘živa tvar’ vrlo brzo.

‘Ma to ti se jelo više ni ne spravja!’
— Radeći paralelno na jednom izuzetnom projektu koji još uvijek traje, onom očuvanja legendi, priča, života nekad i običaja Župe dubrovačke, kroz udrugu ‘Župska baština’, neprestano sam, zapisujući te običaje i život nekad, kao i svakodnevicu, obiteljska okupljanja, feste i slično, nailazila na rečenicu: ‘Ma to ti se jelo više ni spravja!’ Upravo ta rečenica me zaintrigirala i tad sam osvijestila u kojem smjeru želim osmisliti taj neki mogući mali gastro-tradicijski festival. U studenom, TZO Župa dubrovačka raspisuje Javni poziv za prijavu manifestacija, a ja sam ili nazvala ili ‘mailala’ nekoliko prijatelja i poznanika iz gastro svijeta, potom nekoliko ugostitelja po preporuci ovih prvih. Neki se nisu javili, većina ih je reagirala izuzetno pozitivno i manje više svi su rekli: ‘Ajmo to napraviti!’. Program je složen, konceptualno i datumski, a Vijeće TZO prepoznalo ideju. Već sam u više prilika spomenula kako mi je izuzetna čast što su se neki ugostitelji javili naknadno, no prekasno. Hvala im što su prepoznali vrijednost ideje i bilo bi nam jako drago da se uključe dogodine, kada očekujemo još bogatiji i dugotrajniji ‘Župski pjat’ – naglašava Mia.

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Recepti iz arhiva s modernim ‘twistom’
—Menije sam prepustila ugostiteljima na volju, s jednim uvjetom – mora biti tradicionalno. Potrudili su se, tražili po arhivima, knjigama, većina ih je i znala tradicijska jela Župe dubrovačke – samo što ona danas nisu u ponudi restorana, što je nekakva općenita slika naše gastro ponude – malo tradicijskih jela, opet fiksiranih na određene datume i feste. A zašto ne bi bili svakodnevna ponuda? Taj momenat prepoznali su i sudionici Festivala pa su prionuli na posao – od ‘čisto’ tradicionalnih menija, do fuzija, meniji prvog ‘Župskog pjata’ su izuzetno kreativni i zanimljivi. Pogotovo što se tiče slastica – župskih kolača koji se gotovo više ne pripremaju ni kod kuće – napominje dalje. U četiri dana festivala, očekuje nas, osim festivalskih menija od tri slijeda zamišljenih kao prezentacija tradicije, i zanimljiv popratni program – od đira vinogradom pa do cooking classova, predavanja, folklora…
—Od četvrtka 25. travnja do nedjelje 28. travnja tu je zanimljiv popratni program, opet s fokusom na tradiciju. Tako imamo đir vinogradom i maslinikom uz vodičku turu Ivice Vlašića s kojim šetamo kroz ‘život nekad’ u Župi dubrovačkoj, potom predavanje naše Mirne Sentić – Mirne Nutrigurman o rogaču kao tradicijskoj namirnici, voditelj Etnografskog muzeja Ivica Kipre pričat će nam o župskoj gastro povijesti na predavanju ‘Ovo meso pečeno, pričekajmo veselo! (Mesna jela u tradicijskom kalendaru Župe dubrovačke). Potom, Mikki Kojaković i Marija Miličević pripremaju nam dva cooking classa tradicionalne hrane s modernim primjesama, Andrea Vukoja Prce držat će dječju likovnu radionicu ‘Jela moje babe’, svojevrsnu gastro koloritnu priču u One Suite hotelu, gdje će nam također za soft closing festivala zasvirati i naši župski glazbenici… Osobito je zanimljiva modna revija našeg KUD-a ‘Marko Marojica, tih neumornih čuvara baštine, koji će kroz koncept revije, ali i ‘žive izložbe’ približiti svim zainteresiranima dijelove nošnje, povijest Župe dubrovačke i njenu živu tradiciju – napominje dalje.

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!
xr:d:DAGAr6yh9L4:14,j:6511502126416537667,t:24032707

—Ipak, tek po završetku festivala i kad ovaj ‘nulti festival’ sumiramo na papir, znat ćemo jesmo li uspjeli – zasad se čini da da. Naime, većina programa je popunjena. Voljela bih ovdje istaknuti i još jedan dodatni program čime se festival produžuje za jedan dan – iznimno predavanje 29. travnja, storytelling u staroj mlinici obitelji Duper, autora Vedrana Mezeija. Čim je objavljen ovaj dio programa, isti dan je popunjen i Vedran je odlučio dalje, odvojeno od festivala, a sudeći po zainteresiranosti lokalaca, ali i posjetitelja, s programom i nastaviti u ‘vlastitom aranžmanu’. Veliku pažnju izazvalo je i predavanje Mirne Sentić, a kao centralni događaj izdvojila bih modnu reviju našeg KUD-a gdje ćete moći vidjeti svu raskoš nošnji župskog kraja, kao i nakit te čuti nešto više o ovom vrijednom društvu koje djeluje od 1976. godine. Program je posložen s otprilike dva događaja dnevno te se ne preklapaju tako da svi zainteresirani imaju priliku – posjetiti sve. I naravno, ponovno probati – ili možda prvi put probati! – naša tradicionalna jela poput pikačića, ribe iz krušne peći, zavajuna, mesa pripremljenog na tradicijski način, pazije… Tu su i naša već provjerena jela koja se nude u posebnim prilikama, šporki makaruli, rižoti, peka… Tradicija u svakom smislu te riječi, dijelom i s modernim twistom, poput primjerice mola s njokama od raštike – naglašava Mia. Iako je u svom smislu festival orijentiran ka tradiciji, najbolje je ‘primljen’ na modernim platformama – društvenim mrežama, a možete ga pratiti na @ zupski-pjat! Župljani izvrsno reagiraju, već podržavaju, ‘lajkaju’ i ‘shareaju’ što bi se ‘tradicionalno’ reklo! Iako je u svom smislu festival orjentiran ka tradiciji, najbolje ‘primljen’ na modernim platformama – društvenim mrežama, a možete ga pratiti na @zupski-pjat! Župljani izvrsno reagiraju, već podržavaju, ‘lajkaju’ i ‘shareaju’ što bi se ‘tradicionalno’ reklo! Zato se sav sadržaj, s obzirom na to da je festival plasiran u vrijeme predsezone, plasira dvojezično, bilo na društvenim mrežama ili pak službenoj stranici Festivala.
—Osobito nas veseli što će programi te naravno jela, osim domaćih koji su upoznati s njima, biti dio turističke ponude, jer sezona je itekako krenula i posjetitelji Župe dubrovačke već uživaju u našem lijepom kraju, a ovog proljeća mogu uživati svim osjetilima, s naglaskom na – okuse tradicije, što je i vodilja ovog malog, ali sadržajno bogatog festivala u njegovom prvom izdanju – kada ga već možemo nazvati tradicionalnim – zaključuje uz poziv na festival organizatorica, Mia Njavro Banić.

IZOŽBE, RADIONICE, PREDAVANJA…
Program prvog ‘Župskog pjata’
Uz tradicionalne festivalske menije te dvije izložbe (alati i plakati) koje će se moći pogledati tijekom svih dana festivala, donosimo i zanimljiv popratni program.

25. travnja 1
6 sati – Posjet Vardia vinogradu – domaćin Ivica Vlašić
18 sati – ‘Rogač na kub’, radionica i predavanje Mirne Sentić (Ruzmarin Gastro&Bar)

26. travnja
11 sati – Cooking Class – Mikki’s Croatian Kitchen
19 sati – Predavanje ‘Ovo meso pečeno, pričekajmo veselo!’ – Ivica Kipre (Restoran Portun)

27. travnja
10 sati – Likovna radionica za djecu ‘Jela moje babe’ – Andrea Vukoja Prce (One Suite Hotel)
10.30 sati – Cooking class – Forno Food& Drinks 18 sati – Etno modna revija KUD ‘Marko Marojica’ (hotel Sheraton)
20 sati – KUD Marko Marojica, nastup (Restaurant Flamingo)

28. travnja 1
9 sati – Jazz in ONE (soft closing @ Pista&Pazza) Dodatni program (dan plus festivala)

29. travnja
20 sati – Predavanje ‘PRIČE IZ MLINA: Sjaj i bijeda u vrelu života’ (Vedran Mezei) – mlinica obitelji Duper (kraj Restorana Flamingo) 

Na naslovnoj fotografiji je dio ekipe koja je sudjelovala u slaganju, nijansiranju i osmišljavanju prvog ‘Župskog pjata’:
Gore – Maro Benić (One Suite Hotel), Marija Kuzman Milićević (Forno Food&Drinks), Tanja Lukšić (Bistro Pizzeria Kapo), Andrija Crnčević (Hotel Mlini)
Dole – Mia Njavro Banić (KinKin Dubrovnik), Ivica Vlašić (Vardia Vineyards), Coki Kapor (Steak House Župaho) i Marin Menalo (Ruzmarin Gastro&Bar)

Pročitajte još

Plesni studio Lazareti ostvario nove uspjehe na prestižnom natjecanju!

Dulist

FINALE ZVIJEZDE PJEVAJU Podržite Mihija svojim glasom!

Dulist

[VIDEO] PREDVIĐA JOJ SE OSCAR Izašao je trailer za film s Kate Winslet sniman u Kuparima!

Dulist