DuList IN

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

'Župski pjat' počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

‘Župski pjat’, festival tradicionalne gastronomije, počeo je ovog četvrtka s dva zanimljiva programa. Popodne je prisutne poslužilo lijepo vrijeme te su tako svi zainteresirani stigli na Malašticu (Mons Vardiu), kako bi učinili đir vinogradom Vardia Vineyards. Nakon obilaska farme s vinogradom i maslinicima domaćin Ivica Vlašić je goste velikodušno počastio svojim vinom i maslinovim uljem koje proizvodi na svom OPG-u, kojeg krase i izvrsne recenzije kako domaćih, tako i posjetitelja naše županije.

Prvi dan Festivala nastavio se nutri-gastro radionicom ‘Rogač na kub’ u restoranu Ruzmarin Gastro&Bar, koja je ujedinila znanja uzgoja i prerade rogača, njegovog utjecaja na zdravlje te njegovu gastronomsku pripremu. Na radionici u trajanju od sat i pol svi prisutni upoznali su rogač kroz izuzetno predavanje Mirne Sentić (Mirna Nutrigurman), koja je konceptualno složila izuzetno dinamično predavanje i radionicu ‘3D dimenzije’ ove važne tradicijske namirnice!

Drugi dan Festivala u petak 26. travnja nastavlja se satom kuhanja kod Mikki Kojaković, Australke koja živi i radi u Župi već dvadeset godina, kreirajući svoje nadaleko poznate sate kuhanja za domaće i strane. Mikki’s Croatian Kitchen je obiteljski posao posvećen ponudi domaćih, ručno ubranih i izrađenih hrvatskih proizvoda, a svi sastojci dolaze s lokalnog područja ili su uzgojeni direktno na njihovoj farmi. Mikki’s Croatian Kitchen promiče ekološke prakse i društvenu odgovornost u pravom smislu te riječi.

Mikki Kojaković je, javljaju organizatori, s osobitim veseljem pristala biti dio Festivala, baš kao i etnolog te voditelj Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja, Ivica Kipre. U suradnji s Muzejima je pripremio predavanje ‘Ovo meso pečeno, dočekajmo veselo! (Mesna jela u tradicijskom kalendaru Župe dubrovačke)’.

Ivica Kipre obrađuje ulogu i upotrebu mesa u tradicijskoj gastronomiji Župe dubrovačke prateći ciklus godišnjih i životnih običaja. Kroz izlaganje se obrađuje i pučka terminologija, nazivi, recepti kao i društveno-kulturni kontekst pripreme i konzumacije takvih danas već pomalo zaboravljenih jela. Specifičnosti tradicijske gastronomije Župe dubrovačke stavljaju se u suodnos s onima iz Dubrovačkog primorja i Konavala te se tako otkrivaju njihove sličnosti i razlike. Poseban naglasak stavljen je na tradicijske mesne prerađevine od svinjskoga mesa te na njihov način pripreme.

Pročitajte još

FIGURICE JELENE FEREGJA Društvene igre prožete tradicijom i dječjim duhom

Nora Di Leo

NAKON FINALA Španja o Barberiću: ‘Kapa do poda, bio je gušt dijeliti podij s tobom’

Dulist

ZVIJEZDE PJEVAJU Igor Barberić i Ivana Kindl osvojili prvo mjesto, Mihovil Španja srca Hrvatske

Dulist