Koronavirus u Hrvatskoj

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Brojke novozaraženih koronavirusom u porastu su diljem Europe pa tako i u Hrvatskoj. Većina zemalja Europske unije, prenosi dnevnik.hr upozorenje Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), otkrila je nizak udio SARS-CoV-2 varijanti BA.4 i BA.5, no mnoge su zabilježile porast posljednjih tjedana. U Portugalu je BA.5 postao dominantna varijanta virusa SARS-CoV-2. Povećanje udjela infekcija BA.4 i BA.5 uočeno je u mnogim zemljama – uključujući Austriju, Belgiju, Dansku, Francusku, Njemačku, Irsku, Italiju, Nizozemsku, Španjolsku i Švedsku.
Ističu da će te varijante postati dominantne u cijelom EU-u, što će vjerojatno rezultirati povećanjem slučajeva koronavirusa u narednim tjednima.
S obzirom na porast oboljelih i u Hrvatskoj, dnevnik.hr pitao je ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o mogućnosti ponovnog uvođenja epidemioloških mjera.
-Broj novooboljelih raste, no nema puno hospitaliziranih i teških slučajeva. Slično je i u drugim zemljama zbog dolaska varijanti BA.4 i BA.5. Prati se situacija i zasad mislimo da nisu potrebne dodatne mjere – rekao je Capak za dnevnik.hr te napomenuo da je uvijek potreban oprez uz klasične mjere zaštite.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

BEROŠ PROGLASIO KRAJ PANDEMIJE? Hrvatska od danas službeno ukida sve mjere zaštite od COVID-a 19

Dulist