Sport

[FOTO] PARSKI GO Održano 25. Europsko prvenstvo u Dubrovniku

parski go 5

Na 25. Europskom prvenstvu u parskom gou, koje se održalo prošlog vikenda u Dubrovniku, nastupilo je 20 parova iz 11 zemalja. Nakon 5 odigranih kola pobijedio je par iz Francuske: Milena Bocle, majstorica trećeg dana, i Florent Labouret, majstor petog dana. Francuzi su postigli četiri pobjede, a jedini poraz doživjeli su u 1. kolu, kada je švedski par bio bolji točno za pola boda. Drugo mjesto osvojio je par iz Rumunjske: Laura Avram, majstorica trećeg dana, i Denis Dobranis, majstor pet dana, također s 4 boda. Treći su bili Česi, četvrti Šveđani, a peti je bio par iz Hrvatske: Mirta Medak, majstorica trećeg dana, i Stjepan Medak, majstor četrvtog dana. Od ostalih rezultata, učenici Tonka Žderić i Teo Sladetić s 2 pobjede osvojili 12. mjesto, dok su ugodno iznenadili Petra Wilder i Zvonko Bednjanec, koji su s 3 pobjede osvojili 15. mjesto.

Europsko prvenstvo u parskom gou u Dubrovniku bilo je jedinstveno po odličnoj organizaciji, globalnom direktnom prijenosu partije na prvom stolu na elektronskoj go ploči, objavljenom videu s natjecanja i značajnoj vidljivosti u lokalnim medijima. Inače, svake godine u prosincu se održava Svjetsko amatersko prvenstvo u parskom gou, na koje Japansko udruženje za parski go poziva i 10 parova iz Europe. Pozivnica se dobiva na temelju osvojenih bodova na europskim prvenstvima u parskom gou. Hrvatska je na to elitno natjecanje bila pozvana četiri puta. Ovogodišnje 5. mjesto je najbolji rezultat kojeg je jedan par iz Hrvatske postigao na europskim prvenstvima u parskom gou.

Go (japanski: igo) je misaoni sport koji se po nepromijenjenim jednostavnim pravilima igra već 4 tisuće godina. Popularizaciji goa u svijetu pridonijelo je Japansko udruženje profesionalnih igrača Nihon ki-in, koje upravo ove godine obilježava 100. obljetnicu. Japanci su prije 35 godina i izumili parski go, poseban oblik natjecanja u kojem sa svake strane go ploče naizmjence, bez dogovaranja, poteze odigravaju igračica i igrač. Parski go je značajno pridonio uključivanju igračica u svijet goa.

Pokrovitelj događaja je bio Hrvatski olimpijski odbor, financijsku potporu su dobili od Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika, a trajnu podršku koja je Hrvatsku upisala velikim slovima na europsku go kartu im daju Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj i Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske. Domaćin prvenstva je bio Studentski centar Dubrovnik.

Pročitajte još

SVJETSKO PRVENSTVO U JAPANU Luka Baković osvojio broncu u bacanju kugle

Dulist

Lucija Ćirić Bagarić prošla u drugo kolo kvalifikacija Roland Garrosa

Dulist

Luka Modrić potpisao novi ugovor s Real Madridom

Dulist