Peškafondo

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

‘Mi smo čisti’. Bio je poklik kojeg su pred petnaestak dana ispustili kandi­dati za gradonačelnika Dubrovnika na svibanjskim lokalnim izborima. Neza­visni Vlahušić i poluovisni Vićan, očito su s nestrpljenjem pratili razvoj situa­cije oko izglasavanja izmjena Zakona o lokalnim izborima. Ono što je novo, pooštrili su se uvjeti po kojima se osobe smiju kandidirati za člana pred­stavničkog tijela, odnosno gradonačel­nika, župana, općinskog načelnika i njihove zamjenike.
Mjesec i pol dana prije izbora 115 zastupnika je izglasalo izmjene Zakona u kojima prema novim pravilima, osu­đenici na zatvorsku kaznu od najmanje šest mjeseci mogu zaboraviti na kandi­daturu na lokalnim izborima. Također, ako ih pravomoćna presuda zatekne na funkciji, mandat im je automatski završen.
I svi naši lokalci ‘ispali’ su pravi i pošteni. Čak i Vlahušić i Vićan. Oni su rehabilitirani! A rehabilitacija je, nakon presude za aferu Šipan, nastu­pila još 2019. godine. Sama rehabilita­cija znači da se osoba koja je bila osu­đena za počinjenje kaznenog djela, pa kaznu taman služila guljenjem patata, ima se pravo smatrati slobodnom. Ma čak konkretnije – nakon proteka zako­nom određenog vremena osoba može nijekati prijašnju osuđivanost, zbog nje ne smije biti pozivana na odgovornost niti imati bilo kakve pravne posljedice. Znači, može se ponašati ‘free like a bird’, i može opet mirne duše u poli­tiku, pa čak i u kandidaturu za grado­načelničku fotelju. Zakon je takav.
Ipak, Andro Vlahušić, i dalje vuče jedan uteg jer ni on ni javnost još uvi­jek nisu dočekali sudski epilog iz Afere Revelin. S njegovim iznajmljivanjem gradske tvrđave snašao bi se samo, jed­nom sam to tako usporedila, isklju­čivo David Copperfield. Samo bi on uz pomoć iluzije mogao ući na podij noćnog kluba ne koristeći skaline, ili zagospodariti cijelom taracom, provla­čeći se kroz ventilacijske otvore. Osim što se kvadrati na papiru ne poduda­raju sa stvarnom korisnom površi­nom Vlahušića se tereti i oko podjele prihoda od prodaje ulaznica. Ali tko to više sve pamti, jer Uskok je optužnicu podnio krajem 2015., sud je potvrdio 2017., da bi tek prošle godine počelo suđenje.
Bez obzira na aktivni sudski postu­pak Vlahušić je u igri za čelnu osobu Grada i da hipotetski govoreći nekim slučajem pobijedi, a nekim slučajem sud presudi na njegovu štetu prema ovim zadnjim izmjenama zakona, automatski bi morao napustiti mjesto.
Njega izmjene zakona nisu sprije­čile u kandidaturi jer ipak presumpcija nevinosti jedno je od temeljnih načela suvremenog sustava ljudskih prava.
Za razliku od Vlahušića, Stipo Gabrić Jambo morao je objesiti ‘kopačke o klin’. Neretvanski šerif ima pravo­moćnu presudu za kazneno djelo jer je ometao sudski postupak pa se po novim pravilima ne može kandidirati za gradonačelnika Metkovića. I nije Jambo jedini. Takvih ‘jamba’ po Hrvat­skoj ima još. Zbog presude za obitelj­sko nasilje od izborne utrke diskvali­ficiran je požeško-slavonski župan i bivši HDZ-ovac Alojz Tomašević. Kan­didirati se ne može niti bivši SDP-ovac i načelnik Općine Vir, Kristijan Kapo­vić jer je pravomoćno osuđen zbog pro­tupravne gradnje.
I dok dio saborskih zastupnika bez obzira bili za ili protiv ovih izmjena negoduju da je zakon izglasan 5 do podne, jedino logično pitanje koje se u javnosti nameće je – kad će se ovakav isti zakon primijeniti upravo na njih. Ono što je davno trebalo biti izjedna­čeno još uvijek nije. Pa se tako sabor­ski zastupnici bez razmišljanja i olako ‘ogrnu’ saborskim imunitetom, a osu­đenici za kazneno djelo i dalje se mogu kandidirati i postati predsjednici, pre­mijeri, predstavnici u Hrvatskom saboru. Nešto tu baš jako ne štima.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 14. travnja 2021.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

EKO-INCIDENT Spasio nas Covid!

Barbara Đurasović