DuList IN

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

zelena akcija 1111

Međunarodni je dan planeta zemlje koji se svake godine tradicionalno obilježava 22. travnja. Danas se podiže svijest o klimatskoj krizi te se tim povodom održavaju razne ekološke akcije diljem svijeta. Svake godine ovaj dan ima neku temu. Ovogodišnja tema je ‘Planet protiv plastike’. Aktivisti pozivaju na smanjenje proizvodnje plastike za 60 posto do 2040. godine, piše World Economic Forum. Milijardu ljudi diljem svijeta na ovaj dan nešto učini kako bi se zaštitio naš planet. Dubrovčani ga obilježavaju akcijom čišćenja.

I Dubrovčani su se pridružili obilježavanju ovog dana. 170 volontera je na više lokacija na našem području sudjelovalo u akciji. Volonteri su prikupili otpad različitih vrsta kao što je karton, plastika, metal, stiropor, otpad u moru itd. Aktivnosti prikupljanja otpada provedene su u podmorju Rijeke Dubrovačke, na Lokrumu, na Gorici Sv. Vlaha i u park-šumi Velika i Mala Petka.

Tijekom ove Zelene čistke otkrivena je i eksplozivna naprava na prostoru od Meteorološke stanice na Gorici Sv. Vlaha do Opće bolnice, o čemu je DuList još jučer pisao. Neki od volontera su čistili okoliš te su uz otpad pronašli i minobacačku granatu. Na teren su pozvani djelatnici MUP-a koji su sigurno uklonili i zbrinuli granatu.

Grad Dubrovnik je organizirao ovu Zelenu čistku prošli tjedan. Akcija je provedena u suradnji s udrugom Maritimo Recycling, Osnovnom školom Montovjerna, Javnom ustanovom Rezervat Lokrum i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije uz podršku tvrtke Čistoća Dubrovnik. U ovim akcijama sudjelovali su Ronilački klub Dubrovnik, Hrvatsko planinarsko društvo Dubrovnik, Udruga DART, Udruga ljubitelja hrvatskih tradicija i prirodnih ljepota i Gimnazija Dubrovnik.

Isto tako, zanimljiva je akcija udruge Maritimo Recycling koji su očistili dijelove Kalamote koji su bili natrpani otpadom. Na koncu su od plastičnih čepova koje su našli među otpadom izradili podmetače za čaše s interesantnim uzorkom.

FOTO: Grad Dubrovnik / Facebook

Pročitajte još

[FOTO] PLESNA PREDSTAVA DUPOINTA ‘Poziv iz bajke’ osmi put napunio teatar, uskoro još jedna izvedba

Dulist

[FOTO/VIDEO] LINĐO I ‘RIM TIM TAGI DIM’ Na Osojniku se eurovizijski hit zaplesao uz lijericu!

Dulist

PRVI PLJESAK Najljepši glas Konavla je Marieta Milas!

Dulist