Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dok su na svjetskim tržištima već dostupna cjepiva koja štite protiv omikrona, u Hrvatskoj to još nije slučaj. No prve doze, donosi N1 televizija, očekuju se u rujnu.
-U rujnu se očekuju prve količine adaptiranog/varijantnog cjepiva (BA.1 i BA. 4/5 varijantno cjepivo). Najava je da bismo prve doze tog cjepiva mogli dobiti slijedeći tjedan, a drugi dio varijantnog cjepiva najavljen je u tjednu od 19. – 25. rujna 2022. – odgovorili su za N1 iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Inače, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak još je u srpnju zaključio da je varijanta koronavirusa BA.4 i BA.5 dominantna u Hrvatskoj. Radi se o omikronu koji izaziva relativno blagu bolest, no zarazniji je.
Od Pfizera je naručeno oko milijun doza tog adaptiranog/varijantnog cjepiva koje će stizati u određenim količinama svaki tjedan tijekom rujna.
Sljedeći tjedan dolazi 187.200 doza, a u tjednu od 19. – 25. rujna 2022. dolazi 247.680 doza – navode dalje iz HZJZ-a.
U Hrvatskoj su dostupna postojeća cjepiva pa tako na centralnom skladištu trenutno imamo 161.600 doza Moderne, 1.030.320 doza Pfizera, 39.000 doza Janssen i 96.000 doza Novavax cjepiva.
-Cjepiva ima dovoljno za sve koji se žele i trebaju cijepiti protiv Covida-19. Podsjećamo da cijepljenje, iako u ovom trenutku cjepiva sa starim wuhanskim sojem manje štite od nastanka infekcije, dobro štite od težeg oblika bolesti, komplikacija i smrti. Bilo bi dobro da se svi cijepe koji još nisu ili prime docjepnu dozu ako je prošlo više od četiri mjeseca od završenog cijepljenja, posebice oni koji su starije dobi (stariji od 60 godina) ili imaju kronične bolesti, bez obzira na dob (maligne, metaboličke, imunološke i slično). Osobama koje su starije od 65 godina preporuča se i druga docjepna doza (tzv. četvrta doza) – poručuju iz HZJZ-a.

Pročitajte još

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

BEROŠ PROGLASIO KRAJ PANDEMIJE? Hrvatska od danas službeno ukida sve mjere zaštite od COVID-a 19

Dulist