Grad

Visoke školarine ‘ublažit’ će se obročnim plaćanjem

sveuciliste promocija140

Nakon što je prošle godine u srpnju tadašnja Vlada Zorana Milanovića donijela ‘Odluku o punoj subvenciji participacije redovitih studenata u troškovima studija i sufinanciranju materijalnih troškova javnim visokim učilištima u RH u akademskim godinama 2015./2016., 2016./2017., i 2017./2018.’ rast školarina na Sveučilištu u Dubrovniku bio je neminovan. S obzirom na kasno donošenje spomenute Odluke više cijene na ”najjeftinijem Sveučilištu u državi što se tiče školarina” nisu se primjenjivale na prošlu, no već od ove jeseni, odnosno sljedeće akademske godine cijene na pojedinim smjerovima idu osjetno gore.
Najveća promjena je tako na ‘Umjetničkom području’, odnosno studiju Restauracije koji će koštati 7500 kuna i na preddiplomskom i na diplomskom stupnju. Sve ‘Tehničke znanosti’, odnosno Nautika, Brodostrojarstvo, Pomorske tehnologije jahta i marina, Elektrotehnika, Računarstvo, kao i diplomski studiji Pomorstvo, Elektrotehnika i Poslovno računarstvo koštat će 5600 kuna, a ista je situacija s ‘Biotehničkim znanostima’, odnosno Akvakulturom te Marikulturom na diplomskom stupnju koji će također koštati 5600 kuna. ‘Humanističke znanosti’, odnosno Povijest Jadrana i Mediterana koštat će 4500 kuna, dok će ‘Društvene znanosti’, odnosno Ekonomija, Poslovna ekonomija, te Mediji i kultura društva, kao i njihove diplomske varijante koštati 4300 kuna po godini.
S obzirom na dosadašnju jedinstvenu cijenu školarine od 3650 kuna plus 300 kuna za troškove upisa za sve studije, ovaj skok predstavlja značajan udar na standard studenata. Nameće se stoga i vječno pitanje – tko to može, ali i kako platiti?

Nema opće odluke, ali…
Na Sveučilištu u Dubrovniku ne postoji opća odluka o obročnom plaćanju studija, no prema riječima Glavnog tajnika Dalibora Ivušića, obročno plaćanje se dosada odobravalo u iznimnim situacijama, a inicijativa za donošenje neke općenitije odredbe ipak mora stići od Studentskog zbora. Predsjednik tog tijela Toni Šimunović ističe kako se o službenom zahtjevu još nije razmišljalo, ali i kako on ne zna za slučaj u kojem je obročno plaćanje ikome odbijeno.
-Obročno plaćanje je i dosada bilo opcija. Studenti se mogu obratiti nama ili izravno pročelniku uz zamolbu za obročnim plaćanjem i tome se uvijek izlazilo ususret. Ne znam za nijedan slučaj da se nekome odbilo obročno plaćanje. Vjerujem da će se ta praksa nastaviti s obzirom na poskupljenje koje je rezultat odluke Vlade od 23. srpnja 2015. godine – odgovorio nam je Šimunović.
Vrijedi istaknuti kako se povećanje cijena odnosi na izvanredne studente, dok redoviti studenti koji redovito izvršavaju svoje obveze ne plaćaju prethodno spomenute iznose. Za sve one kojima će visina školarine na jesen predstavljati nepremostivu prepreku obrazovanju, ostaje ipak utjeha da iznos veći od prosječne hrvatske plaće neće morati platiti odjednom.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Zamjenica Tepšić na panelu ‘Studiraj i treniraj’

Dulist

PROCJENA PRIHVATNOG KAPACITETA GRADA Zimi 1.200 stanovnika uz 4 tisuće postelja koje zjape prazne!

Andrea Falkoni Račić