GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

tjedni pregled 2

Usvojen jedinstveni dubrovački Plan prihvatnog kapaciteta

Nakon jednoglasnog usvajanja od strane Turističke zajednice grada Dubrovnika i Izvršnog odbora Upravljačke komisije Plana upravljanja, Studija prihvatnog kapaciteta svjetskog dobra UNESCO-a, izrađivača Sveučilišta u Dubrovniku, većinom glasova vijećnika usvojena je i na 32. sjednici Gradskog vijeća. Studiju prihvatnog kapaciteta za povijesnu jezgru izložili su predstavnici izrađivača – Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku – Nebojša Stojčić, Ivana Pavlić i Barbara Puh. Prema svojim istraživačko-znanstvenim komponentama Studija je najsveobuhvatniji dokument ovakve vrste u Republici Hrvatskoj. Izrađena je sukladno UNESCO-ovim smjernicama za održivo upravljanje turizmom na područjima svjetske baštine, koji naglašava potrebu razumijevanja turističkih tokova na određenoj lokaciji, prva takva u Hrvatskoj. Jedinstveni model po kojemu je Plan izrađen uzima u obzir sve vrste dionika na području svjetskog dobra i to: stanovnike nastanjene na lokalitetu (za potrebe istraživanja provedeno je ispitivanje stavova građana povijesne jezgre, njih čak 259), zaposlenike čija se radna mjesta nalaze na području svjetskog dobra, stacionarne turiste u hotelima i privatnom smještaju na području svjetskog dobra te dnevne posjetitelje koji se sastoje od posjetitelja smještenih u drugim dijelovima grada Dubrovnika, posjetitelja smještenih u ostatku Urbanog područja Dubrovnika i posjetitelja s brodova na kružnim putovanjima.

Prvi dubrovački Plan prihvatnog kapaciteta dio je aktivnosti preuzetnih usvajanjem Plana upravljanja, također prvog u Republici Hrvatskoj, a koji se u Dubrovniku sustavno provodi.

Plan prihvatnog kapaciteta GV 4

Dvije obitelji s ukupno devetoro djece uselit će u gradske stanove

U sklopu jedinstvenog programa Dubrovačke stanogradnje, dvije višečlane obitelji uselit će u gradske stanove u povijesnoj jezgri. Na temelju provedenog javnog natječaja o davanju stanova u najam na području povijesne jezgre za obitelji s više djece, gradonačelnik Mato Franković uručio je ključeve stanova korisnicima koji su to pravo ostvarili natječajem: Damiru Mujanoviću i Alvini Gorinjac Čarapina. Obitelj Mujanović ima osam članova kućanstva, dok obitelj Gorinjac Čarapina ima pet članova te će u povijesnu jezgru uskoro useliti devetoro djece. Naime, uz dva stana za koje su uručeni ključevi, u tijeku je uređenje još četiri gradska stana u povijesnoj jezgri. Grad Dubrovnik će tako stambeno zbrinuti šest dubrovačkih obitelji s više djece te će se tako doprinijeti revitalizaciji života u gradu, a što je cilj jedne od aktivnosti održivog razvoja Plana upravljanja.

Grad je pokrenuo obnovu vlastitog stambenog fonda unutar zidina kako bi, uz kupovinu novih stambenih jedinica također unutar gradskih zidina, pozitivno utjecao na demografsku revitalizaciju.

Dodjela kljuceva stanovi 2

Grad Dubrovnik uvodi zonu posebnog prometnog režima oko povijesne jezgre

Odluka o uvjetima ulaska, prometa i izlaska vozila iz zone prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni Grada Dubrovnika usvojena je na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Dubrovnik je tako postao prvi grad u Republici Hrvatskoj koji uvodi ovakvu zonu, a odlukom će se na trajno održiv način riješiti problem prevelikog prometnog opterećenja oko povijesne jezgre, s glavnim fokusom na potrebe građana i održivost. Posebni uvjeti za prometovanje zonom vrijedit će od 1. ožujka do 30. studenoga, dok će preostala tri mjeseca ulaz i prometovanje zonom biti bez ograničenja. Novom odlukom u zoni oko povijesne jezgre moći će prometovati građani Dubrovnika, stanovnici okolnih općina, turisti i vozila određene kategorije, ali svi s potrebnim propusnicama na temelju reguliranog statusa, dok nekim vrstama vozila, poput kampera, ulazak neće biti moguć. Za promet u toj zoni četiri vrste propusnica (zelena, plava, žuta i smeđa) izdavat će nadležni upravni odjel. Odluka je rezultat napora ove gradske uprave da Vlada RH izmijeni Zakon o sigurnosti prometa na cestama.

S primjenom Odluke započet će se 1. rujna ove godine u testnoj fazi, a od 1. siječnja 2025. primjenjivat će se u punom opsegu, uključujući prekršajne odredbe i naplatu kazne.

 

Pročitajte još

SEZONA KRENULA, A DOZVOLE JOŠ U LADICAMA Plažama prijeti ‘okupacija’ sumnjivog kapitala?

Dulist

Župan o koncesiji u Uvali Lapad: Moramo paziti da ne prekoračimo ovlasti!

Dulist

Marko Zvono: Druga strana incidenta sa stupićima na Pilama

Barbara Đurasović