Evo mene moji judi, doša san van na jagodu! Dobro, ne bi naš Mlađo Grdović ovako počeo refren jedne od svojih najpoznatijih pjesama, ali, mene, gdje god dočekaju s jagodama, to je to! Sad ste shvatili da pričam o voćnoj naznaci ljeta! Pa, ajdemo od početka. Evo mene moja čeljadi došla sam vam opet s place. Ima bit da mi se nešto omililo ovo naše novo moderno, arhitektonsko čudo koje svako jutro dočekuje verduru koje su proizvele vrijedne ruke naših placara, zaljubljenika u sve što nam naša hraniteljica – zemlja, dava. Ma nije, draža mi je bila ona stara placa, ali, svi vi, moji dragi čitatelji, znate da idem na najprepoznatljivije mjesto u Gružu upravo zbog svojih najdražih ljudi koji su zaslužni da je u mene doma na trpezi svaki dan domaće i zdravo. Ma, nešto ću vam iskreno rijet – nisam vam ja od voća. Neizostavan je cijeđeni sok od naranče svako jutro (ma, nema do moje mame koja me tako dočeka svaki dan) i onda dođu jagode, a poslije i dinja. E to su moja voća! Kažu da to ima veze i s datumom rođenja. Rođena na prijelazu između proljeća i ljeta nije ni čudo da imam ovakav ukus. U gastronomskom smislu, je li. Meni vam je najdraže poći na placu upravo kad su ovi stađuni jer obožavam tu verduru, boje, živost. Doduše, da je malo manje živosti u našoj povijesnoj jezgri bilo bi mi draže, ali, podijelimo ljepotu, ovu neviđenu ljepotu našega Grada s čeljadi cijelog svijeta. Pa eto, makar naši furesti jeli onaj famozni burek iz Ulice od puča. A ja bih im preporučila da pođu na placu, i to sad, u ovo vrijeme, bar da probaju naše, meni najdraže, stonske jagode. Ston ima najbolje kamenice i mušule, a i škojke i morska jaja, sve ono što nisam prepoznala u MasterChefu, ma da, ostala trauma za cijeli život, ali nisu se moji na peskariji mene odrekli zbog toga. Eto, danas vam pričam o jagodama, ili, kako se u nas doma kaže, fragolama. Vraćam se talijanskim korijenima (fragola je u prijevodu s talijanskog, jagoda), a najviše vam želim pokazati kako u samo desetak minuta možete napraviti i moderna i tradicionalna jela kojima ćete oduševiti sebe i svoje najmilije, a imat ćete vremena i za šetnju, druženje, kafe pa čak i kupanje, ali i za spravit neka druga atraktivna jela. A još sam vam danas htjela pokazat da jagode izvrsno funkcioniraju upravo u takvim atraktivnim, ali, slanim jelima. Da, da…znam da se sad hvatate za glavu, ali, uvijek trebate sve probati, a ričete koje ću s vama podijeliti su toliko jednostavne, a ukusne da ćete se zapravo hvatati za glavu od sreće i govoriti sebi zašto se Jele nije prije pojavila i sa mnom podijelila iste. No, vratimo se mojoj inspiraciji za današnju kolumnu. Sekunda je potrebna da vas nešto načera na nešto u svakom momentu života pa tako i u ričetama. Baš kao i mene danas. Tu storiju vam moram spijegati.
Da vam pravo rečem, nisam vam ja jutarnji tip. Meni vam kreativa proradi kad padne mrak. Kako u mom poslu pedagoga i glazbenika tako i kao chefice. Eto, priznajem sad, moje kolumne nastaju uglavnom u kasne noćne sate kad većina vas već spava i sanja, nadam se divne snove, a ne nekakve noćne more. Samo ne one s fragolama. Ali, ako odlučim poći na placu, stavim alarm u 7 ujutro. Naravno, probudim se po ure poslije. E, a onda vam ja moram nešto pojesti i popit kafu uz mamin sok i tek onda mogu funkcionirati. Preporuka – jedite doručak kao najvažniji obrok dana! Ajde, nećemo spominjati one fiziološke potrebe koje moramo obaviti i poslije kojih se svi osjećamo bolje. Ono, znate, kad idemo tamo gdje i car ide sam. A u zadnje vrijeme, bogami, nije mi potrebna ni kafa za to. Samo upalim televiziju i vijesti i probava proradi. Nadam se da znate o čemu pričam. Ali, ajmo mi na lijepe storije. I tako, dođem ja na placu oko osam i kvarat. Kad ono, nema mi više stonskih jagoda. A one su posebne i meni najbolje. Bez uvrede i zagrebačkim i vrgoračkim, ali meni su ove najukusnije. I tako, došla ja do svog Nikše. Ubijte me, ne znam ja koji mu je broj banka, ali meni je bitno samo gdje mi je on. Uvijek mi je lijepo s njim spjegavati o kuhanju i verduri, a još mi uvali i bubicu za poplpete od pazije u uho. Moram i tu ričetu s vama podijeliti. I tako, spjegam ja da sam htjela za kolumnu stonske jagode kad on meni vadi zdjelicu koju je uzeo za svoju familiju. Suze su mi došle. Ma nemoj Nikša, kažem ja, odnesi djeci. Ma ne da se on, dava mi bez da stignem išta rijet. Ljudi za koje, neki od vas, mislite da su mali, za mene su najveći. Nikša moj, hvala ti, vidimo se mi i ovu setemanu. Da se razumijemo, kupila sam ja još jagoda, onih konavoskih. Dođem ja doma i vrate mi se sjećanja na MasterChef. Jagode kao kutija iznenađenja. Nisam vam ja nikad bila u Španjolskoj, a meni odmah napamet palo njihovo tradicionalno jelo, gazpacho. E, ali, mora biti moderno. Ma, mislim ne mora, ali neka bude MasterChefovski, pa sam ubacila i gel. Ne Voltaren ili DeepRelief. Ne pokušavajte s ovim gelom ričete napravit doma! Hladna juha koja se može raditi od dosta namirnica.
Već znate da su mi začini fetiš, a i pričala sam vam da bosiljak i menta idu s jagodama kao Maro i Baro. I ideja je stvorena. Ali, javila se u meni i talijanska banda. Granita, aceto…uf…proradila je ona škrabica za maštu na najjače. Granita. Ajme, slušam vam ja godinama o graniti s kafom od svoje mame. E to ću joj napraviti, a u mailm tajnama ričetu podijeliti i s vama. Njoj je to najdraže i ona zaslužuje najbolje. I tako su se rodile današnje ričete. Nikša, Španjolska, Italija, MasterChef. Brate, spajaj nespojivo! Kad sam krenula kuhati, nisam mogla stati. Nadam se da ćete i vi uživati u spravljanju i papanju ovih ričeta baš kao što sam i ja. Ali prije njih, samo da vas malo upoznam s fragolama.
Jagoda zapravo spada u vrstu ruža. Najukusnije i najmanje dostupne su one šumske, a njih je najviše u Europi i Aziji. Uzgajivači jagoda znaju da danas imamo oko 400 vrsta ovih slatkih bobica te sadrže jako puno željeza, kalija i vitamina, a najviše vode te su nutricionistički idealne za osobe koje vode brigu o ‘liniji’, ali su zdrave i ukusne i za sve nas ostale. Stađun im je od kraja proljeća do početka ljeta, makar se s globalnim zatopljenjem i to mijenja. I zato, idemo kroz zanimljive ričete se igrati do okusa jela uz puno ljubavi s ovim bobicama kojima priroda nije bez razloga dala srcoliki oblik, jer, zaista, njihov okus dira u srce i čini nas sretnima.
GAZPACHO OD JAGODA I BOSILJKA S GELOM OD METVICE
Sastojci:
Po kila jagoda
6 velikih listova bosiljka
2 ožice cukara
Dec maslinovog ulja
Prstohvat soli
Prstohvat svježe mljevenog šarenog papra
Ožičica arome ili paste vanilije
Sok jednog limuna
Desetak listića metvice
2 grama agar agara ili želatine
Ričeta:
Jagodama dignite peteljke i operite ih u hladnoj vodi. Ostavite par komada za dekoraciju.
Očišćene i oprane jagode ubacite u zdjelu skupa s natrganim listovima bosiljka, soli, paprom, maslinovim uljem, cukarom, vanilijom te izmiksajte štapnim mikserom. Procijedite u drugu tećicu da vam ne ostanu sjemenke i da dobijete glatku tekućinu. Probajte, te po potrebi i volji dodajte začina.
U kogicu za kafu ulijte oko 3 deca vode. Kad provri ubacite listiće metvice, blanširajte oko dvadeset sekunda te izvadite u zdjelu s hladnom vodom i ledom. Poviše kogice dobro stisnite metvicu između dlanova ili u gazi te pomiješajte s dva i po deca vode. Pustite da provri, umiješajte agar agar ili želatinu te miješajući kuhajte još oko dva minuta. Prebacite u pliću zdjelu i pustite da se stisne, odnosno pretvori u gel, u frižideru.
Dvije jagode koje ste ostavili za dekoraciju narežite na tanke fetice a ostatak ostavite cijele s peteljkama.
U duboki pjat ulijte dvije kačice juhe, ubacite narezane fetice jagode i na kockice narezani gel od metvice te po sredini stavite cijelu jagodu i malu grančicu metvice za dekoraciju. Po želji listove jagode pospite cukarom u prahu. Poslužite kao hladnu, slanu juhu ili desert. Video recept možete pronaći i na mom instagram ili facebook profilu. Dobar tek!
GRANITA ALLE FRAGOLE CON LA PANNA
Sastojci:
40 deka jagoda
12 deka cukara
4 deka soka od limuna
20 deka vode
Po litre vrhnja za šlag
Mahuna vanilije
Ričeta:
Jagode očistite i operite u hladnoj vodi. Ostavite par komada za ubaciti u chantilly kremu od vrhnja za šlag. Chantilly krema je zapravo zaslađeni šlag s sjemenkama mahune vanilije. Oprane i očišćene jagode stavite u zdjelu sa strane.
U tećicu stavite vodu, cukar, sok od limuna za sirup. Pustite da provri i kuhajte još oko desetak minuta. Pustite da se ohladi.
Jagode izmiksajte te pomiješajte s prethodno napravljenim sirupom. Ovakvu tekućinu stavite u pliću zdjelu te u dubinski. Svako uru vremena izvadite te pantarulom sastružite i promiješajte te to napravite bar pet puta prije posluživanja.
U dubljoj zdjeli ulijte vrhnje za šlag, dodajte sjemenke mahune vanilije te na kockice narezane ostatke jagoda. Izmiksajte do željene gustoće.
Poslužite tako da na dno zdjelice stavite dvije ožice šlaga, odnosno chantilly kreme i na to sastruganu granitu te ukrasite grančicom metvice. Dobar tek!
NEOBIČNA, SLANA, ALI ZDRAVA SALATA S JAGODAMA, SIROM I ORAŠASTIM PLODOVIMA
Sastojci:
12 deka mladog špinata
6 deka rikule
Po kila jagoda
15 deka orašastih plodova po želji ili u kombinaciji (orasi, lješnjaci, indijski oraščići…)
12 deka feta sira
4 deka bučinih sjemenka
Po deca maslinovog ulja
Prstohvat soli
Prstohvat freško mljevenog šarenog papra
Dec aceta balsamica
Ožica cukara
Sok jednog limuna
Ričeta:
U grubo narežite orašaste plodove ili samo jednu vrstu koju ste odabrali za salatu. Jagodama dignite peteljke, operite u hladnoj vodi i očistite te narežite na kolutove.
Jagode marinirajte u acetu balsamicu i cukaru. Macerirajte ih. Napravite dresing od maslinovog ulja, soli, papra i limuna.
Špinat i rikulu operite u hladnoj vodi a feta sir narežite na kockice.
U zdjelu stavite špinat, rikulu, jagode te pospite orašastim plodovima, bučinim sjemenkama i feta sirom.
Začinite unaprijed napravljenim dresingom. Dobar tek!
Male tajne i dodatni savjeti:
Iako smo svi mi naučili jesti jagode sa šlagom, makar ih ja jedem same jer su mi tako najdraže, pogotovo već spomenute, one stonske, ovo voće je neiscrpan izvor inspiracije kako za slatka tako i za slana jela. Mnogima od vas slano jelo s jagodama zvuči nejestivo. Ali, vjerujte mi, iznenadit ćete se okusima. I baš zato sam vam htjela pokazati ove ričete i potaknuti da se okuražite na jagode u slanoj varijanti. Gazpacho je inače zahvalna juha jer je kombiniramo s voćem ili povrćem koji imaju dosta postotka vode u sebi. Ukoliko želite slatki gazpacho od jagoda, vodeći se ovom mojom ričetom, slobodno stavite više cukara i vanilije a ukoliko želite slani, stavite više soli, papra i maslinovog ulja. Svakako, ova juha je dobra i u slatkoj i slanoj kombinaciji. Jagode se u svakoj varijanti idealno slažu s bosiljkom i metvicom. Igrajte se! Napravite ulje od metvice ili bosliljka, obrnite ričetu pa napravite gel od bosiljka a metvicu izmiksajte s jagodama. Ako nemate ove začine, stavite timijan ili majčinu dušicu. Vama na volju i maštu! Vi ste ti koji stvarate svoja remek djela, a ja sam tu samo da vam dam ideju.
Isto tako, jagode, olitiga, fragole, su savršene s acetom balsamicom. Možete napraviti redukciju od istoga uz dodatak maline, naranče pa čak i jagode ili ih jednostavno, kao i u ričeti za navedenu salatu, marinirati u njemu. Ili pak macerirati. E sad…što je maceriranje u kulinarstvu? Narodski rečeno, to je mariniranje voća u cukaru da ispusti svoj sok. Jagode su idealno voće za maceriranje kao i za mariniranje pogotovo u acetu balsamicu. Slatkoća jagoda i blaga kiselost aceta su idealna i za slatka, a izuzetno za slana jela. U salatu možete dodati i crne masline ili kukuruz. Što god vam padne napamet!
Što se tiče gazpacha, možete ga raditi od raznog voća i povrća. Bitno je da obje vrste imaju veliki postotak vode i da ih dobro izbalansirate u okusima. Originalno je to hladna juha od pomadora, no, meni idealni gazpacho je onaj od kukumara i grožđa. O tome ćemo kad bude njihov stađun. Ukoliko želite slanu juhu, osim što ćete staviti više soli, dodajte krutone, odnosno prepečene kockice kruha. Ako želite desert, stavite više cukara. Svakako, metvica, bosiljak, aceto balsamico i papar su idealne namirnice uz jagode.
Granita je poznati talijanski desert. Granita je zapravo desert – led s aromom. Granitu možete napraviti i od dinje, praske, pipuna… Zapravo, bilo kojeg voća s velikim dijelom vode i bez kore ili ogulite, kao i od kafe, odnosno, zaslađenog espressa, jer je ovaj desert, uz sorbet, bar za mene, idealan za ljetne dane. Ukoliko radite granitu isključivo za nas velike, možete dodati i alkohol – pjenušac, neku vrstu likera, ili pak neke začine, poput, kakaa, kardamoma, cimeta, vanilije. Ono što je bitno je da sve ove dodatne sastojke dodavate u osnovnu ričetu granite kad je prvi put izvadite uz dubinskog i stružete.
Što se tiče slanih jela, salate s jagodama su idealne za vašu škrabicu za maštu. Ja sam vam predložila nešto što ja jako volim jesti. No, uz jagode, možete kombinirati razno povrće, sir i orašaste plodove. Bitno je da izbalansirate slatkoću i kiselost, hrskavost i mekoću. Možete napravit i rizot od jagoda s pjenušcem i povrtnim temeljcem, a to sve mantekirati s maslom i parmeggianom reggianom.
Nisam ja zaboravila ni na one naše male, najiskrenije ljude. Napravite ganache od čokolade tako da vrhnje za šlag ugrijete do točke vrenje i prelijete preko crne čokolade. Donju stranu jagode, do pola, umočite u ganache te jestivom bojom napravite oči i kljun da bi dobili izgled ptice, konkretno sove. Naravno, većinu toga prepustite svojim najmanjim ukućanima. Ne skidajte peteljku, odnosno, listove.
Napravite liker od jagoda, mermeladu ili ih jednostavno jedite same kao zdravu grickalicu. Nema ograničenja. Pustite mozak na pašu i maštajte o okusima koje želite probati. Ne bojte se slanih varijanti s jagodama, ali isto tako se možete držati i tradicije vezane uz slatko ako to volite. Vjerujte, sve što napravite će ispasti izvrsno i ukusno. Naravno, ako ne zaboravite najvažniji sastojak, a to je ljubav.
Pođite na placu, pričajte sa svojim prodavačima, slušajte ih i poštujte, živite i jedite zdravo, Igrajte se do okusa jela s jagodama uz puno ljubavi. Jagode – srce, kuhanje – ljubav. Voli vas vaša Jele! Pusa!