Aktualno

TOP 3 DOGAĐAJA U 2016. (2) Došlo nam je do grla…

top 3 dogadjaj naslovna

Analize kakvoće mora, koje obično pokažu izvrsno stanje mora na svim županijskim plažama, ove godine ‘iscurile’ su rezultate koji su šokirali Dubrovnik – mjesecima.

Sreća u nesreći bila je što je špica sezone ipak bila s čistim morem, no fekalno onečišćenje i ogromna ‘fleka’ pod Petkom pratili su nas tijekom travnja, svibnja, lipnja… A glasno negodovanje građana Dubrovnika i opasnost od širenja zaraza svakim su danom postajali sve veći. More je cvjetalo na glavnim gradskim kupalištima, osobito diljem Lapada, a konačna sanacija kanalizacijskog tunela pod Petkom u prve dane nije pokazala značajni pozitivni pomak. Brojne prijave građana ‘vrištale’ su. Pile, podno Lovrjenca, Palace, Lapad pa čak i Elafiti! U travnju 2016. godine, iz Vodovoda Dubrovnik za DuList su kazali kako je posljedica izlijevanja otpadne vode predimenzioniranost cjevovoda podmorskog ispusta.

-Zbog predimenzioniranog profila cjevovoda, a time i usporenog tečenja otpadne vode kroz podmorski ispust godinama je dolazilo do taloženja finozrnatog materijala u cjevovodu, a što je s vremenom izazvalo taloženje materijala, otežano tečenje te izlijevanje otpadnih voda. Do sada su izvedene određene preinake na podmorskom dijelu cjevovoda čime se izlijevanje otpadnih voda bitno smanjilo, ali nažalost ne i konačno spriječilo – kazali su nam iz Vodovoda.

(Srećom) situacija se primirila u sezoni, sanacija je dovršena, što je svima izazvalo olakšanje i do kraja ljeta zagađenja mora su gotovo pala u zaborav. Osim s morem, problema smo imali i s kopnom – na sve strane pred sezonu zakrčili su nas kauči, fotelje, ormari, kreveti, pa čak i bojleri – sav dubrovački krupni otpad ‘izašao je na ulice’. Unatoč apeliranjima, prijetnama, kaznama i savjetovanju iz Čistoće Dubrovnik i Grada Dubrovnika, građani su jednostavno nastavili dalje prazniti domove i puniti ulice. Situacija je kulminirala pred sezonu te se tek otvaranjem reciklažnog dvorišta u srpnju situacija donekle smirila. U jeku najgoreg nemara sugrađana, DuList je pokrenuo i akciju u kojoj su čitatelji slali fotografije i popratni tekst, a smeća je doslovno bilo posvuda. Srećom, i ova je tragikomedija iza nas.

Kraj 2016. godine obilježila je i dubrovačka tempirana eko bomba – odlagalište Grabovica, a pitanje gorućeg problema konačno se pomaknulo s mrtve točke. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika odlučeno je, u raspravi o zatvaranju Grabovice, kako se ista zatvara i dubrovačko smeće kreće početkom 2017. na put u Slavoniju, točnije u Gunju. Prijevoz dubrovačkog smeća koštat će Grad Dubrovnik 15 milijuna kuna, dok će razlika do 23 milijuna kuna pasti na općine Mljet, Konavle, Župa dubrovačka i Dubrovačko primorje. Inače, početkom prosinca zatražena je hitna kemijska analiza vode iz Omble na teške metale i druge opasne tvari, nakon što je studija mikrozoniranja procjednih voda s Grabovice, koju je naručila Čistoća, pokazala ispust na dva mjesta, izvoru Omble i Baba.

Pročitajte još

Dok se konstituirao Sabor, političari za objed izdvajali svega 3 eura!

Dulist

[FOTO] SVEČANA 90. OBLJETNICA Orsan je simbol tradicije, predanosti i ljubavi prema moru

Dulist

NOVA INVESTICIJA KRALJA LAMINATA Darko Pervan počeo s izgradnjom Hotela Slano

Dulist