Aktualno

TOP 3 DOGAĐAJA U 2016. (1) Kontra aferama, kontra Zakonu

TOP 3 DOGAĐAJA U 2016. (1) Kontra aferama, kontra Zakonu

Brojna događanja, u pravilu pravne prirode, oko gradonačelnika Andra Vlahušića definitivno su obilježila ovu godinu.

Nakon pada proračuna za 2017. godinu kao i Odluke o privremenom financiranju slijedi posljedično imenovanje povjerenika Vlade do izbora u svibnju 2017. godine. No, ako je vjerovati Mostu nezavisnih lista, Vlahušić svakako ne može po novi mandat jer ga Zakon o izmjenama Zakona o lokalnim izborima sprječava u tome zbog pravomoćne presude u aferi Šipan (koju on uporno pokušava preimenovati u ‘aferu zidine’, ne bi li se pretvorio u heroja i prvoborca za gradski novac).

U nekoliko je navrata u posljednje vrijeme za tu aferu u kojoj, prema njegovim tvrdnjama, ‘nije bilo štete’, optužio Pera Vićana ‘jer je šutio’ i tadašnjeg predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine Denisa Orlića jer je ‘lažno svjedočio’, no na Vićanov poziv na suočavanje na poligrafu ostao je šutati upravo Vlahušić. U svakom slučaju Vlahušić, HNS i SDP već su najavili podnošenje prijedloga za ocjenom ustavnosti tog Zakona u nadi da će Ustavni sud osigurati novi mandat za ljevicu u Dubrovniku, no u redovima dubrovačkog HNS-a već se rade kombinacije oko toga tko bi mogao biti zamjenski kandidat. Sam gradonačelnik je na novinarske upite na tu temu odgovorio kako on ne mora biti na prvom mjestu već može biti i u pozadini, no činjenica je da ta stranka zapravo nema popularnih imena izuzev samog Vlahušića.

Među kuloarima se kao najizglednija opcija spominje Mario Tevšić, aktualni ravnatelj JU Rezervat Lokrum, no veliko je pitanje bi li on bio izbor koji bi Dubrovčani prepoznali ili točno po čemu i tako ga smjestili u prvu fotelju Grada. Vlahušić pametno prema javnosti projecira sliku samopouzdanja i sigurnosti u činjenicu da će mu Ustavni sud osigurati mandat i dogodine, a jednako kao i građane koji su ga birali, ne zamara se pretjerano s činjenicom da je pravomoćno osuđena osoba. Ono što bi ipak moglo poljuljati onaj dio njemu manje vjernog biračkog tijela, ili makar onaj dio kojem nije uspio ‘zaposliti obiteljske ljubimce u gradskoj upravi’ kako se to znalo reći na sjednicama Gradskog vijeća, je činjenica da je već dva puta uspio izbjeći suočavanje s Optužnim vijećem Županijskog suda u Splitu u aferi Revelin, a pred sam kraj godine dočekalo ga je i izvješće Državne revizije koje je potvrdilo ono što DuList piše već godinama – Lazareti su obnovljeni mimo zakona, prekršena je javna nabava, a čak 13 milijuna kuna radova napravljeno je prije nego je raspisan natječaj za obavljanje tih istih radova.

Dakle, cijela jedna Čingrija primjerice nestala je jednostranom odlukom gradonačelnika, a koliko god se on pravdao potpisima i parafima odgovornih u Gradu Dubrovniku, odgovornost za taj projekt na kraju ostaje na njemu. Činjenica da je obnova posljednje tri lađe u Lazaretima nominirana za sredstva iz EU predstavlja dodatnu dimenziju u svemu pogotovo kad se uzme u obzir da primjerice dokumentaciju vezanu za projekt EPK zbog svoje osuđenosti Vlahušić nije mogao niti potpisati.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist