Aktualno

TOP 3 DOGAĐAJA U 2016. (3) Otvorena vrata Markovog trga

obuljen matusic klaic

Dubrovnik je još od Vlade Iva Sanadera na marginama hrvatske visoke politike. Vidi se to najbolje po ministarskim foteljama, u kojima od 2003. godine za Dubrovčane gotovo i nije bilo mjesta.

Zapravo ako izuzmemo Orsata Miljenića, Dubrovčanina kojega je malo tko takvim doživljavao, za političare s krajnjeg juga Hrvatske u Banskim dvorima nije bilo mjesta. Tu ćemo spomenuti i Branka Bačića, ministra u Vladi Jadranke Kosor, koji ipak dolazi s Korčule, a ne iz Dubrovnika.

Imao je naš grad tu i tamo predstavnika u ministarstvima, državne tajnike kao što su primjerice Karlo Gjurašić ili Nike Sudarević, a ne smijemo zaboraviti ni zastupljenost u Hrvatskoj turističkoj zajednici, ali i među hrvatskim predstavništvima HTZ-a u svijetu. Sve to nekako se ‘istopilo’ posebno s Vladom Zorana Milanovića, kada je Dubrovnik izgubio i značaj kakvog je imao unutar sustava HTZ-a. S druge strane, ne smijemo zaboraviti kako se svi ministri i premijeri vole hvaliti Dubrovnikom, prošetavati i fotografirati se na Stradunu, tako i sebe promovirati, jer smo ipak ‘biser Mediterana’. Ovdje spomenimo i činjenicu kako smo još uvijek prometno izolirani bez autoceste, Pelješkog mosta, brze ceste… Stoga se s pravom možemo zapitati je li Dubrovnik, osobito u hrvatskoj općoj, posebice u infrastrukturnoj politici zapostavljen? No, možda su nam na vidiku bolja vremena, jer s Vladom Andreja Plenkovića stigli su i neki novi ljudi, a Dubrovnik je konačno dobio i ministricu.

Od kulture preko poljoprivrede do turizma i to u resoru posebno zanimljivom za naš grad – onom za kulturu. Naime, Dubrovkinji Nini Obuljen Koržinek povjerena je fotelja ministrice kulture, što bi Dubrovniku kao gradu kulture trebalo posebno laskati. Spomenimo i to kako je Obuljen Koržinek, uz ranije funkcije u Ministarstvu kulture (pomoćnica ministrice i državna tajnica) bila i koordinatorica projekta pripreme za kandidaturu Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture. Donedavna pomoćnica ministra regionalnog razvoja i europskih fondova te bivša dubrovačko-neretvanska dožupanica Marija Vučković u novoj Plenkovićevoj Vladi imenovana je za državnu tajnicu u Ministarstvu poljoprivrede. Pločanka je tako, zapravo, slijedila svog dojučerašnjeg šefa, ministra Tolušića, u drugo ministarstvo. Stjepan Lončarica, inače bivši državni odvjetnik u Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku, ostao je u Ministarstvu unutarnjih poslova, ali mijenja dužnost iz pomoćnika u državnog tajnika. Lončarica u ovo ministarstvo, baš kao i Marija Vučković, dolazi u vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića.

Novo-staro lice dubrovačke politike svakako je Frano Matušić, dubrovački političar i glazbenik, dugogodišnji saborski zastupnik, nekadašnji zamjenik gradonačelnice te ravnatelj Igara, kojeg je Plenković postavio za državnog tajnika u vrlo važnom resoru za naš grad – Ministarstvu turizma. Inače, povratak Matušića na političku scenu mogao se naslutiti još ovo ljeto tijekom izbora za predsjednika HDZ-a kada je s klobukom na glavi prošetao uz sadašnjeg premijera Andreja Plenkovića. Matušić je po položaju imenovan i u Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP).

Imamo i EU fondove Još jedna državna tajnica stiže iz ‘bisera Mediterana’. Riječ je o Nikolini Klaić, bliskoj suradnici bivše gradonačelnice Dubravke Šuice, koja je nedavno, uz Velimira Žunca, postala državnom tajnicom u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Podsjetimo, u studenom ove godine Nikolina Klaić imenovana je kao predstavnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Upravno vijeće Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Inače, Klaić je posljednjih godina radila u Hrvatskom saboru i Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva RH. Ostaje tek nada kako će Dubrovnik, uz sva spomenuta imena, ali i dva saborska zastupnika, Mata Frankovića i Mara Kristića, konačno dobiti značaj kakav zaslužuje.

Pročitajte još

[FOTO] SVEČANA 90. OBLJETNICA Orsan je simbol tradicije, predanosti i ljubavi prema moru

Dulist

NOVA INVESTICIJA KRALJA LAMINATA Darko Pervan počeo s izgradnjom Hotela Slano

Dulist

U PETAK NA PLACI U GRUŽI Akcija mjerenja krvnog tlaka, razine šećera u krvi i još toga!

Dulist