Grad

FOTO Burna rasprava oko troškova infrastrukture projekta golfa na Srđu

page 4

– Infrastruktura je u cjelosti trošak investitora! – izjavio je Nikša Selmani, ‘Srđevac’ i vijećnik Gradskog vijeća, na tribini pod nazivom ‘Čiji su troškovi infrastrukture projekta na Srđu?’, koja se održala u četvrtak navečer u Dvorani Ivana Pavla II.

Na tribini su govorili i raspravljali Ivan Kusalić, predstavnik investitora (Razvoj golf), Zorislav Antun Petrović, antikorupcijski aktivist, Frane Staničić, predstavnik izrađivača analize o načinu financiranja infrastrukture te već spomenuti Nikša Selmani. Moderator tribine bio je Enes Ćerimagić iz inicijative Srđ je naš i pravni zastupnik Zelene akcije.

Frane Staničić je u svom uvodnom izlaganju naglasio kako, sukladno pozitivnom zakonodavstvu (lokacijskoj dozvoli) i uz pretpostavku da se ne sklope suprotni ugovori, troškove izgradnje javne infrastrukture snose Grad (za sve prometnice), Vodovod Dubrovnik d.o.o. (za vodne komunalne građevine), odnosni HEP ODS (zamjena zračnog podzemnim dalekovodima). Ustvrdio je kako je u ovom slučaju investitor Grad Dubrovnik koji ima obvezu plaćanja komunalnog doprinosa od trenutka konačnosti rješenja o obračunu vodnog doprinosa.
– Ne postoji obveza investitora za izgradnjom svih zahvata u prostoru uz iznimku onih koje po zakonu mora izgraditi – zaključio je Staničić.

Predstavnik investitora Ivan Kusalić rekao je kako nije sporno da je obveznik financiranja javne infrastrukture jedinica lokalne samouprave, odnosno Grad Dubrovnik. Ipak, dodao je kako postoji druga mogućnost, odnosno da javnu infrastrukturu financira privatni investitor.
– Osnova tome je ugovor o financiraju građevinskog zemljišta pa tu postoje varijante radi li se o komunalnoj infrastrukturi za koju je formalni investitor Grad u što ulaze javne ceste, rasvjeta, javni parkovi ili pak o vodnoj infrastrukturi gdje je nositelj javno komunalno društvo, u ovom slučaju Vodovod Dubrovnik. Naši modeli pokazuju da je iznos komunalnog doprinosa koji bi se trebao platiti oko 200 milijuna kuna – istaknuo je Kusalić te dodao kako Dubrovnik ima najviši iznos komunalne naknade u Hrvatskoj koja se odnosi na golf igrališta. Zatim je iznio neke brojčane podatke.

– Trošak javne infrastrukture predviđene lokacijskom dozvolom plus prilazna cesta D1 Bosanka je oko 160 milijuna kuna dok je trošak izgradnje vodnih građevina još dvadesetak milijuna kuna. Sve to zajedno nije niti blizu maksimalnom iznosu komunalnog doprinosa koji bi investitor trebao uložiti. Investitor zato želi financirati svu izgradnju javne infrastrukture pod uvjetom da se navedeni iznos ulaganja prebije s komunalnim doprinosom koji on bude trebao uplatiti. Investitor će platiti izradu trošak izgradnje javne infrastrukture, ali nije spreman platiti i trošak javne infrastrukture i komunalni doprinos – naglasio je Kusalić i rekao kako investitor prihvaća da iznos komunalnog doprinosa koji će uplatiti bude veći od iznosa troška javne infrastrukture te kako je spreman pristati da se iznos od 20 do 30 posto viška uloži u ostale infrastrukturne javne projekte Grada (po mogućnosti u neposrednoj blizini platoa Srđ).

Nazočnima se obratio i pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Marko Miljanić koji je naglasio kako je na temelju podataka koje je odjel dobio iz lokacijske dozvole izračunat okviran iznos komunalnog doprinosa za projekt.
– Postoji obveza Grada u iznosu od 150 milijuna kuna što znači kako taj dio komunalnog doprinosa kojim se financiraju javna rasvjeta i javne površine Grad može financirati, a ovo ostalo je obveza Vodovoda. Grad želi podržati ovaj projekt. To je naš stav. Višak će ostati neiskorišten i uložit će se u infrastrukturu samog Grada – ustvrdio je Miljanić.

Nikša Selmani je upozorio kako je zacjevljenje tunela kroz Srđ prema UPU-u uvjet da se opće može početi raditi golf teren na Srđu.
– Kad gore imate ogromnu količinu pesticida oni direktno mogu ući u vodoopskrbni sustav pa je uvjet taj da se zacjevi tunel da preživimo do sljedeće godine ako pesticidi počnu ulaziti. Fer je da investitor razmisli da bi to trebao platiti iz svog špaga – naglasio je Selmani koji je, analizirajući dvije Kusalićeve izjave izrečene tijekom javne rasprave, ustvrdio kako je infrastruktura u cjelosti trošak investitora. Također je naglasio potencijalni gorući problem otpada čija je godišnja količina predviđena na 460 tona.
– Gdje će se to sve odložiti kada se Grabovica zatvara koja ni ne može više primati otpad?! – upitao je Selmani. Zatim je naveo kako se ugovor o koncesiji potpisan 2009. godine sam po sebi raskida.

– Govoreći o ugovoru o koncesiji koji je potpisan 2009., davatelj je koncesionaru dao nekretninu izuzev prostora koji je namijenjen za rekonstrukciju Muzeja Domovinskog rata, a ugovoren je za obavljanje ugostiteljske ili hotelske djelatnosti. Navedeno je kako se ugovor sam po sebi raskida ukoliko donošenjem UPU-a ne bude predviđeno obavljanje navedene djelatnosti. Međutim, na kraju je UPU športsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka dobio pretežno kulturnu namjenu. Time je taj ugovor automatski raskinut, ali Grad Dubrovnik nije o tome obavijestio investitora i kao da ignorira tu činjenicu – zaključio je Selmani.

Izlaganja i oprečna mišljenja govornika potakli su pitanja iz publike.
Đuro Šutalo je pitao za tajne ugovore koji su navodno zaključani i zašto nisu bili predstavljeni javnosti. Čerimagić je rekao kako razgovori koji se vode s investitorom nisu transparentni, ali kako je riječ tek o prijedlogu ugovora.
– Mislimo da javnost ima pravo biti upoznata o tijeku pregovora i prijedlozima ugovora koji su poslani na potpisivanje Gradu Dubrovniku – ustvrdio je Čerimagić koji je potom upitao Kusalića kako komentira da je 7. prosinca održan tajni sastanak predstavnika investitora i direktora Vodovoda na kojem se raspravljalo o tome kako će se zaobići ograničenje koje postoji za gradonačelnika koje kaže da on ne smije raspolagati iznosima većima od milijun kuna bez pristanka Gradskog vijeća.

Kusalić je rekao kako nije bio sudionik tog sastanka koji, kako je napomenuo, uopće nije bio tajan.
– Godine 2006. održan je sastanak investitora i predstavnika kluba vijećnika na kojemu je iznesena namjera investitora da nastavi realizaciju projekta golfa na Srđu. Tada se zaključilo da će se napraviti prijedlog ugovora kojeg će napraviti investitor na inzistiranje Grada. Dostavljen je prijedlog ugovora kojeg su preuzeli svi vijećnici pa tako se ne može govoriti o tajnim ugovorima – odgovorio je Kusalić.
Igor Miošić je pitao koga točno Razvoj golf vidi kao partnera u ovim razgovorima, odnosno je li im relevantniji gradonačelnik ili Gradsko vijeće?

– Na prvom mjestu nam je Grad kao takav. Obraćamo se njegovim predstavnicima, a to su gradonačelnik i Gradsko vijeće – rekao je Kusalić te dodao kako se ‘Srđevci’ nisu odazivali na pozive na sastanke i razgovore jer im nije odgovarala politička klima, na što je Ljubo Nikolić zatražio da mu Kusalić navede kada se to točno predstavnici inicijative Srđ je grad nisu htjeli odazvati na sastanke i razgovore.

Pročitajte još

Zamjenica Tepšić na panelu ‘Studiraj i treniraj’

Dulist

PROCJENA PRIHATNOG KAPACITETA GRADA Zimi 1.200 stanovnika uz 4 tisuće postelja koje zjape prazne!

Andrea Falkoni Račić

Pročelnica Ivana Brnin na panelu o Smart City rješenjima

Dulist