Županija

TKO ĆE OSJETITI MANJAK NOVACA? Župa u 2017. ulazi s ‘mršavijim’ proračunom

zupa vijece nardelli6

Općina Župa dubrovačka u 2017. godinu ulazi sa znatno ‘mršavijim’ proračunom u odnosu na ranije godine.

Naime, kako je na jučer održanom Općinskom vijeću istaknuo načelnik Silvio Nardelli, za razliku od prijašnjih godina, općini su znatno smanjeni glavni izvori financiranja. To se u prvom redu odnosi na poreze i prireze na dohodak koji su za čak 10 milijuna kuna manji u odnosu na godine kada je Župa imala status posebne državne skrbi.

-Dugo godina uživali smo status posebne državne skrbi i najvažnija stavka financiranja bio nam je prirez i porez na dohodak koji je dosezao i 27 milijuna kuna. No, status nam je ukinut pa je samim time i prihod od tog poreza manji. Dogodine će iznositi 17 milijuna kuna, što je bitna razlika – objasnio je Nardelli. Osim toga, u zadnje dvije godine Općina je doživjela ekspanziju u gradnji što se također znatno odrazilo na općinsku blagajnu kroz komunalni doprinos. Zbog izgradnje, odnosno obnove hotela Mlini i Sheraton, trgovačkog centra, ali i objekta tvrtke Brenum, općina je ostvarila izuzetno visoki prihod po osnovi komunalnog doprinosa koji je dosegnuo i 20 milijuna kuna.

U 2017. godini planiran je tek skroman iznos od 2,7 milijuna kuna. Nardelli je naglasio kako je općina od trenutka ukidanja statusa posebne državne skrbi dobila i kapitalnu pomoć od države koja je prve godine iznosila 5,5 milijuna kuna, potom 2,8 milijuna kuna, dok iznos za 2017. godinu nije ni uvršten u proračun za 2017. godinu budući da državni proračun još nije usvojen.

Tijekom objašnjenja prijedloga glavnog financijskog dokumenta općine za iduću godinu, a koji je ‘težak’ 63,7 milijuna kuna, naglašeno je i kako se u tom iznosu nalazi 18 milijuna kuna kapitalne pomoći Grada Dubrovnika za Groblje Dubac, ali i prihodi Dječjeg vrtića Župa dubrovačka u visini od 2,9 milijuna kuna.

-Kad to sve odbijete, vidi se da proračun i nije toliko velik ove godine – rekao je načelnik Nardelli.
Na rashodovnoj strani 4,4 milijuna kuna ide za financiranje stručnih službi Općine, 25 milijuna kuna planirano je za Groblje Dubac, 9,8 milijuna kuna uložit će se u ceste pri čemu su najznačajniji projekti rotor u Srebrenom (1,4 milijuna kuna) te prva faza šetnice u Srebrenom s iznosom od 5 milijuna kuna.

Tijekom rasprave o proračunu vijećnik Tomislav Marčinko (MODES) pitao je zašto se u proračunu za 2017. ne nalaze neke udruge, pri čemu je primjerice spomenuo udrugu Mladi za mlade ili pak Udrugu roditelja poginulih branitelja.
Silvio Nardelli odgovorio mu je kako Općina dugi niz godina ‘tolerira udruge koje se ne udostoje niti odazvati na natječaj radi dostave svojih programa’.

-Neozbiljno je da se ne udostoje dostaviti program, a neke od tih udruga nisu opravdale sredstva koja su dobila prošle godine. To je razlog zašto neke udruge nisu zastupljene u proračunu za iduću godinu – objasnio je Nardelli, dodavši kako je ogromna razlika u prihodima koje općina očekuje u 2017. godini te stoga ‘taj nedostatak novca trebaju svi osjetiti’.

Pročitajte još

Mljećani: ‘Nedostaje nam vrtić, veterinarska ambulanta, javni bilježnik, kino i još mnogo toga!’

Dulist

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

[FOTO] TRATAMENAT ZA DAN ŽUPANIJE Pogledajte koga je župan ugostio na svečanom objedu

Dulist