Koronavirus u Hrvatskoj

Vlada usvojila novi paket mjera, Plenković najavio rezove u javnom sektoru

Vlada usvojila novi paket mjera, Plenković najavio rezove u javnom sektoru

Na 222. sjednici Vlade RH ovog četvrtka bit će usvojene mjere koje je ove srijede predstavio premijer Andrej Plenković, a premijer se uvodno osvrnuo na situaciju s pandemijom te njezinog utjecaja na svakodnevni život i hrvatsko gospodarstvo. Plenković je najprije zahvalio svim službama koje se tijekom cijelog ožujka bore kako bi se hrvatskim građanima omogućio svakodnevan normalan život u uvjetima pandemije.

-Suočeni smo s pandemijom i nitko se ne može pozvati na iskustvo u njenom rješavanju. Biramo život naših sugrađana ili biramo staviti na pauzu, odnosno odreći se dosadašnjeg načina života. Mi smo kao odgovorna Vlada odabrali život sugrađana. To je racionalan odabir. Pozivam sve sugrađane na samodisciplinu, čuvajte sebe, najbliže, obitelji i susjede – sve s kojima dolazite u kontakt. Pozivam i na strpljivost. Znam da to nije lako jer je došlo do nagle promjene života, poslovanja… Pozivam na povjerenje vlasti i struci, koja je po mom uvjerenju stručna. Temelje se na procjenama onih koji su svoje živote posvetili borbama protiv zaraznih bolesti, kao što je ova pandemija. Koristeći jezik stručnjaka, trenutno se s ovom pandemijom borimo metodologijom ranijih stoljeća, odvajanjem zaraženih od zdravih. To je jedina metoda koja daje rezultate. Kada gledamo komparativno, a toga smo svjesni zahvaljujući internetu, puno veće države nemaju ovakve rezultate kakve ima Hrvatska. Na kraju će se podvlačiti konačna crta po pitanju oboljelih i umrlih. To će nam biti semafor kad se okonča pandemija. Ujedno ova je pandemija uzorkovala nezamislive posljedice na gospodarstvo. Mi smo u fazi prilagodbe što nazivamo normalnom situacijom – rekao je premijer Plenković.

Naglasio je kako je današnja sjednica Vlade posvećena zakonskim prijedlozima za borbu protiv koronavirusa.

-Država i vlada povlači poteze kojima jasno kaže, u ovakvoj krizi – stat ćemo iza hrvatskog radnika i gospodarstvenicima u najvećoj mjeri i najbrži mogući način. To je poruka ove sjednice Vlade. Nadamo se da će Sabor prihvatiti ovaj paket mjera jer njegova provedba, omogućit će zaposlenost, očuvanje radnih mjesta i omogućit će da naše kompanije dobiju mogućnost da gledaju kako opstati u ovoj krizi u mjesecima koji su pred nama. Uz ove mjere, Vlada će u tjednima koji su pred nama, raditi na tome kako što prije pokrenuti gospodarstvo i poslovanje. To je korak iza. Idući korak u kojem moramo biti jako pripremljeni da se svi stavimo skupa na noge. Upravo zbog toga apeliram na temeljno načelo, a to je načelo solidarnosti. Svi skupa moramo, bilo da smo u privatnom ili javnom sektoru, teret ove krize iznijeti solidarno. Učinit ćemo sve da nađemo financiranje za mjere koje su među nama. Radit ćemo svakog sata i minute da prebrodimo krizu. Dotada svi moramo biti u istom brodu. Nacionalno, europski i globalno to realno i jesmo – istaknuo je premijer Plenković dodavši da je ovo nastavak prvog paketa mjera kojeg su odlučili osnažiti i povećati.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je i određene mjere koje su se uvele od početka zaraze koronavirusom u Hrvatskoj.

-Na globalnoj razini potvrđeno je 936 170 slučejeva, izliječenih je 194 578. U RH je od ukupno 7680 testiranih, njih 936 je pozitivno. Unatoč razornom potresu, poraz broja zaraženih ostao je linearan što govori o poštivanju mjera u najtežim situacijama. Otvorili smo telefone za psihološku pomoć kako bi sugrađani prebrodili izazove pred nama. Dosadašnji uspjeh plod je dobre pripreme i pridržavanja mjera. Manjina koja negira epidemiju, ugrožava odgovorne članove našeg društva. Zaštita zdravlja je zadaća svakog pojedincca, sustav je dodatna podrška. U epidemiju smo ušli spremni, i u nju ulazimo zajedno i solidarno. Ostanimo doma i čuvajmo naše najmilije – naglasio je ministar Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je da je nakon prvog oboljenja u Hrvatskoj, 25. veljače održana prva sjednica Stožera civilne zaštite RH, a idućeg dana je održan sastanak Ravnateljstva civilne zaštite. Od tada se redovito zasjeda svakoga dana.

-Oko 72 tisuće osoba radi u zdravstvenom sustavu. Na dnevnoj je bazi angažirano sedam tisuća policajaca. U Zagrebu su sudjelovali pripadnici Hrvatske vojske koji su pružili pomoć u namještanju prostora za oboljele. 18320 angažirano je u sustavu civilne zaštite. 22 odluke donio je Stožer civilne zaštite RH. Donesenim odlukama ograničena su među ostalim društvena okupljanja, rad trgovina, a kao najbolja mjera za širenje koronavirusa je socijalno distanciranje. Ograničen je prijelaz preko graničnih prijelaza. Sve su mjere donesene na temelju uputa struke. Sva ograničenja trebaju biti razmjerna i balansirana. Svjesni smo da odluke otežavaju način života. Trudimo se naći adekvatna rješenja o opstojnosti države. Na snazi će biti dok za njih bude postojala potreba. Rast broja zaraženih je linearan i zadovoljni smo dinamikom. Kako bi tako ostalo, pozivamo građane da poštuju upute i mjere – rekao je ministar Božinović.

Onda se prešlo na treću točku, a to je travanjski paket gospodarskih mjera. To je predstavio Zdravko Marić, piše Index.

-Prijedlog zaključka kao prva i sveobuhvatna točka svih ovih osam točaka utvrđuje mjere pomoći gospodarstvu – rekao je Marić.

-Ta prva mjera je povećanje pomoći poduzetnicima sa 3250 na 4000 kuna za isplaćivanje plaća. Mi kažemo da ovo nije plaća, nadamo se da će mnogi poduzetnici svojim radnicima moći više isplatiti od ovog iznosa – rekao je Marić.

Capelli o promjenama u turizmu

Predstavljene su i neke promjene u turizmu.

Riječ je dopunama zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, turističkoj pristojbi, pružanju usluga u turizmu i o ugostiteljskoj djelatnosti.

Uz to, dopunjene su uredba o postupku, načinu i uvjetima za dobivanje koncesije na turističkom zemljištu u kampovima u suvlasništvu RH, kao i uredba o načinu, postupku i uvjetima procjene vrijednosti i prodaje turističkog zemljišta u vlasništvu jedinice lokalne samouprave te načinu, postupku i uvjetima za dobivanje koncesije na preostalom turističkom zemljištu u vlasništvu jedinice lokalne samouprave.

Te se zakonske i podzakonske izmjene turističkih propisa donose u sklopu Vladine pomoći gospodarstvu u borbi s krizom zbog koronavirusa.

-Naš je interes u ovim okolnostima sačuvati turistički sektor, njegova radna mjesta i osigurati likvidnost, a nastavit ćemo i pratiti daljnji razvoj situacije te po potrebi reagirati – rekao je ministar turizma Gari Cappelli, dodajući da zakonske izmjene i dopune idu za financijskim i administrativnim rasterećenjem turističkih poduzetnika te privatnih iznajmljivača, kao i osiguranjem likvidnosti turističkih zajednica.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je da se planira interventni otkup oko 500 tisuća litara mlijeka kao mjera pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih koronavirusom.

Izvanredna mjera otkupa mlijeka odnosi na male mljekare, koje otkupljuju do 14 milijuna litara godišnje, a njih je 28.

Naime, s obzirom na otežan pristup tržnicama i na nemogućnost prodaje takvih mljekara u specijaliziranim zatvorenim subjektima, došlo je do viškova, skladišta su napunjena, što bi posljedično na određenim područjima moglo rezultirati prestankom otkupa mlijeka s malih mliječnih farmi,kazala je Vučković uoči sjednice Vlade.

Sadašnja predviđanja pokazuju da bi viška maksimalno do 10. svibnja moglo biti nešto više od dva milijuna litara.

-Mislimo da neće biti toliko, ali smo rezervirali i predviđamo sada prvi takav višak od oko 500 tisuća litara otkupiti i donirati u lancu opskrbe hrane ovlaštenim posrednicima. To je interventni otkup i na taj se način pomaže i malim mljekarskim farmama i malim mljekarama – rekla je Vučković.

Na pitanje planira li se interventni otkup voća i povrća, rekla je kako se za sada nastoji pomoći voćarima i povrćarima kroz suradnju s trgovačkim lancima.

-Pokušat ćemo formirati i digitalnu burzu, a na kraju, ako ne bude funkciniralo tržište, u ovakvim vremenima zadaća je države da pokuša naći rješenje za eventualne viškove i održati proizvodnju – rekla je Vučković, koja smatra da će se u tome uspjeti, donosi Index.

Foto: Screenshot/Vlada

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist