Koronavirus u Hrvatskoj

PRVI IZ DOLINE NERETVE Dva nova slučaja koronavirusa u županiji

stozer civilna zastita005 1

Imamo dva nova slučaja pozitivna na koronavirus. Dva nova zaražena su iz Doline Neretve. Nije mogao proći bez zaraženih ni ovaj dio županije – rekao je župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite DNŽ ovog četvrtka.

Dodao je kako je u županiji stanje stabilno i epidemiološki dobro, no ipak i ozbiljno kao i dosad.

-Moramo ustrajati na mjerama koje smo dosad poštivali.  Što se tiče mjera, zadovoljan sam kako se naši građani odnose prema mjerama. Bio je jedan izuzetak sa samoizolacijom. No općenito gledano, možemo biti zadovoljni – rekao je Dobroslavić.

Načelnik županijskog stožera Joško Cebalo istaknuo je da je dosad 330 uzoraka poslano za Zagreb, a od toga su 43 osobe pozitivne na koronavirus.

-Očekujemo rezultate 33 uzorka. Hospitalizirano je 13 osoba, tri su prebačene u KBC Split. Dvije osobe su izliječene. Imali smo jedno kršenje samoizolacije u Dolini Neretve. Još jednom apel svim stanovnicima Doline Neretve, ali i svima drugima je da se drže mjera – rekao je. U karanteni je i dalje smještena jedna osoba.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić istaknuo je kako je još uvijek dvoje bolničkih djelatnika pozitivno na koronavirus, jedna medicinska sestra i liječnik.

-Deset liječnika i sedam medicinskih sestara je iz predostrožnosti u samoizolaciji kao i jedna osoba nemedicinske struke. Njihovo je opće stanje za sada dobro i nemamo rezultate koji bi pokazivali da su pozitivni na COVID-19. Dio njih je testiran. Bolnica je za sada stabilna, funkcionira u ovim uvjetima bez dodatnih teškoća – naglasio je Bekić.

Ravnatelj ZZJZ-a Mato Lakić rekao je da su svi kontakti obrađeni i stavljeni u samoizolaciju.

-U tijeku je edukacija radnika Doma zdravlja Dubrovnik za uzimanje, pakiranje i slanje uzoraka te kako se oblači i svlači zaštitna oprema. Idući tjedan ćemo raditi na edukaciji u Korčuli i Metkoviću, odnosno za drive through model – naglasio je.

Na novinarski upit vezano za stanje pacijenta iz Doline Neretve koji je primljen u bolnicu, a koji je pozitivan na COVID – 19, tj. zna li se točan broj njegovih kontakata s obzirom da je primljen u bolnicu zbog moždanog udara, ravnatelj Bekić odgovorio je kako je on prebačen u Jedinicu intenzivnog liječenja te da je od samog početka bio stavljen u izolaciju.

Na pitanje kakva je procedura za osobe koje završe na respiratoru, Bekić je odgovorio kako je prema naputku Stožera na Križinama u Splitu opremljen centar, kako se tamo nalaze respiratori te cijeli sustav da se mogu s pacijentima pozitivnim na COVID-19 provoditi svi potrebni postupci i terapije.

-Imamo 11 respiratora u OB Dubrovnik, 6 potpornih, 9 anestezioloških aparata i jedan koji smo prefabricirali jutros – dodao je Bekić.

Na upit kako se zarazila medicinska sestra iz OB Dubrovnik, dr. Bekić je rekao kako je bila u pratnji jednog pacijenta u subotu, međutim, da je bila u potpunoj opremi pa je isključena mogućnost zaraze od pacijenta. Prethodno je medicinska sestra bila u kontaktu s nekim iz Konavala pa se pretpostavlja da se tamo i zarazila.

Svi pacijenti na respiratoru starije su životne dobi i s prethodnim komordibitetima, tj. narušenim zdravljem ili nekom kroničnom bolesti, dodao je Bekić. Naglasio je i kako su pušači rizična skupina.

Ravnatelj bolnice zahvalio je Valamaru na smještaju 11 medicinskih sestara koje se u Solitudu nalaze u samoizolaciji.

Dr. Lakić je ponovio da su kontakti osoba iz Doline Neretve stavljeni u samoizolaciju, a da uzorkovanja neće biti ako kontakt nema simptome. ‘Kad dobiju simptome, onda će se testirati’.

Osobe oboljele od koronavirusa, koje su poslane u kućnu samoizolaciju, i kojima je prošao ‘rok’ od 14 i više dana samoizolacije, neće biti ponovno testirane. No, postoji iznimka.

-Prema uputama koje sam dobio od HZJZ-a, takve osobe neće biti testirane, odnosno one će trebati 28 dana, od dana početka simptoma, biti doma. Nakon toga su slobodni i sigurno nezarazni za okolinu. Testirat će se vjerojatno određeni ljudi koji su neophodni na svom radnom mjestu, kao što su zdravstveni djelatnici – rekao je Lakić i dodao kako još treba pričekati nacionalne upute koje će biti objavljene danas popodne.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević naglasio je kako su od jučer pojačali punkt Dubac.

-U međuvremenu smo ukinuli punkt Plat, no to ne znači da će ostati bez kontrole. Odlukom Vlade ukinuta je većina graničnih prijelaza za pogranični promet. Vjerojatno će biti poteškoća za građane koji su navikli na prijelaz na tim dijelovima – rekao je Pavličević te dodao kako ne razmišljaju o ukidanju ostalih sedam punktova.

Do sada je bilo 15 slučajeva kršenja samoizolacije.

-583 osobe su u samozolaciji prema dosadašnjim informacijama. Kršenje samoizolacije dolazi putem dojava građana – rekao je Pavličević.

Najviše osoba u samoizolaciji je s područja Grada Dubrovnika, više od 200 osoba. Slijede Ploče, Metković, Konavle i Župa dubrovačka.

Pavličević je rekao da su u nabavi posebne opreme za provjeravanje e-propusnica.

-Nije sve spremno. Upute su još u izradi. Propusnice koje su građani dobili, vrijede i dalje. Sam modalitet vađenja propusnica i njihova nadzora, bit će danas ili tijekom idućih dana razrađen. Prilikom kontrole propusnica vodit će se mjera o socijalnoj distanci. Službenici će biti opremljeni posebnim aparatima koji će moći očitavati kodove s propusnica. U nabavi smo takve opreme – istaknuo je Pavličević te dodao kako nisu dobili konkretnu uputu, kao ni stožer. Nisu, kaže, evidentirali krivotvorene propusnice.

Također, načelnik Stožera Joško Cebalo je naglasio kako je ZLD prema odluci zatvorena do 15. travnja, a nakon toga će se razmotriti i produžiti odluka o zatvaranju.

-Iskreno, ne vjerujem da će 15. travnja biti otvorena. No o tome ćemo se konzultirati s nacionalnim stožerom –zaključio je.

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist