Politika

Točno u ponoć počela izborna šutnja!

izbori glasovanje 1

Točno u ponoć počela je izborna šutnja koja traje sve do zatvaranja birališta u nedjelju, 11. rujna u 19 sati.

U Hrvatskoj se, naime, u nedjelju održavaju prijevremeni parlamentarni izbori na kojima će hrvatski građani s pravom glasa birati 151 zastupnika na mandat od četiri godine.

Izbori se održavaju u 12 izbornih jedinica, a zastupnike u Saboru na izborima mogu birati svi punoljetni hrvatski državljani, osobno, na temelju općeg i jednakoga biračkog prava. Na parlamentarnim izborima primjenjuje se i preferencijalno glasovanje što znači da birač može, osim jednoj kandidacijskoj listi na biračkom listiću, svoj glas dati i jednome kandidatu s te liste povećavajući tako njegove izglede za osvajanje saborskoga mandata.

Državno izborno povjerenstvo je uoči početka izborne šutnje podsjetilo sve sudionike i medije da je na dan održavanja izbora do zatvaranja birališta, kao i 24 sata prije dana održavanja izbora, zakonom zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Tijekom izborne šutnje ne smiju se objavljivati promidžbene poruke u medijima, niti fotografije kandidata, ne smiju se postavljati novi promidžbeni plakati ili letci, kao niti pozivati birači, slati im im SMS poruke ili elektroničku poštu.

Kršenjem izborne šutnje smatra se i postavljanje novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Tweeter i ostali, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih korisnika društvenih mreža.

Priopćenje DIP-a pročitajte u nastavku.

priopcenje_obveza_postivanja_izborne_sutnje

 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ IPAK NEĆE BITI JEDINI Viktorija Knežević ulazi u Sabor

Dulist

POSTOJE LI I GDJE SU Najveći izazov studije prihvatnog kapaciteta bili su podatci

Andrea Falkoni Račić

Vijećnici izglasali uvjete prometovanja oko Grada uz četiri suzdržana glasa

Andrea Falkoni Račić