Hrvatska

‘SLUČAJ FRANAK’ Dužnici dobili bitku, evo kako možete do svog novca

'SLUČAJ FRANAK' Dužnici dobili bitku, evo kako možete do svog novca

Odvjetnica Doroteja Jurčić iz zagrebačkog odvjetničkog društva Dragičević i partneri koje je punomoćnik Saveza potrošač, tužitelja u kolektivnoj parnici, za Index kaže da su sada korisnicima kredita otvorena vrata za podnošenje pojedinačnih tužbi kako bi dobili povrat preplaćenog novca. Smatra da se radi o velikoj pobjedi jer je ovo prva kolektivna parnica u RH koja je uspješno okončana.

“Tom presudom je sada potvrđena presuda Visokog trgovačkog suda koja je već i dosad bila pravomoćna i pružala je potrošačima zaštitu u pojedinačnim predmetima. Međutim, s obzirom na revizije banaka, uvijek je postojala mogućnost da će presuda Vrhovnog suda biti drugačija. Ova odluka znači da sada potrošači mogu mirne duše podnositi tužbe u svojim pojedinačnim postupcima i tražiti od banaka da im se vrati preplaćeno s osnove vezane za valutu. Zastarni rok je pet godina od pravomoćne presude na Visokom trgovačkom sudu, što znači da 2023. istječe rok za podnošenje tužbi”, kaže Doroteja Jurčić za Index.hr.

Sud je utvrdio da su korisnicima kredita povrijeđena prava jer su banke u ugovore o kreditu ugradile nepoštene i ništetne ugovorne odredbe.

“Ukratko, u presudi je izražen pravni zaključak da su te banke u navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe – ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula), a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo”, objavio je danas Vrhovni sud.

Trgovački sud je u srpnju 2013. presudio u korist Saveza udruga za zaštitu potrošača Potrošač koji je zbog kredita u švicarcima tužio osam banaka.

Trgovački sud je tada presudio da je osam tuženih banaka ugovaralo nepoštenu i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o valutnoj klauzuli CHF te nepoštenu i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o promjeni kamatne stope odlukom banke u svim potrošačkim ugovorima o kreditu ugovorenim između 10. rujna 2003. i 31. prosinca 2008. godine.

Banke su se na tu presudu žalile, ali Visoki trgovački sud odbio je njihove žalbe i potvrdio presudu Trgovačkog suda.

Na kraju je cijela priča završila na Vrhovnom sudu, presudom u korist dužnika. Prema nekim ranije iznesenim procjenama, radi se o ukupnom iznosu od 10 do 15 milijardi kuna.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist