Hrvatska

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo
Foto: HRZ i PZO

Iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske javljaju kako bi iduća dva mjeseca nebo nad Hrvatskom trebali štititi borbeni avioni država Italije i Mađarske. Objasnili su kako će to biti organizirano u okviru tzv. ‘Air Policinga’, NATO-vog aranžmana kojeg je i Hrvatska potpisala. Kako će to točno izgledati, objavljuje N1.

Tko plaća nadzor neba?

– Air Policing predstavlja demonstraciju zajedničke političke volje članica NATO-a u kojoj je ključna koordinacija i dogovori između susjednih država pri čemu nitko nikome ništa ne plaća – objašnjavaju iz MORH-a. Nadalje su i iz NATO-a potvrdili kako će trošak zaštite hrvatskog neba snositi oružane snage Italije i Mađarske.

– Veliku većinu troškova plaćaju države koje osiguravaju zračni nadzor. Tako će talijanske i mađarske snage platiti svoju misiju zračnog nadzora – rekli su za N1 u NATO-u.

Kako će izgledati provedba nadzora hrvatskog neba?

Iz MORH-a navode da su borbeni avioni koji sudjeluju u ovoj operaciji operativno podređeni nadležnom NATO zapovjedništvu i multinacionalnom operativnom središtu za zračne operacije (Combined Air Operations Centre – CAOC). Ono se nalazi u Torrejonu u Kraljevini Španjolskoj.

– CAOC svoje zadaće provodi u skladu sa zapovijedima i smjernicama Zapovjednika NATO-ove zrakoplovne komponente, smještene u Ramsteinu u Njemačkoj – dodaju te nastavljaju kako Air Policing kao mirnodopska zadaća nadzora i zaštite zračnog prostora članica NATO-a uključuje zračno motrenje i navođenje, zapovijedanje i nadzor u zraku. Na kraju i odgovarajuća sredstva protuzračne obrane, kao što su lovački avioni.

24 sata će imati ulogu pripravnosti za presretanje, što se najčešće odnosi na vizualnu identifikaciju cilja i njegovo praćenje u nacionalnom zračnom prostoru bez ugroze za teritorij Republike Hrvatske.

Privremeni angažman drugih zemalja

MORH tvrdi da je do ovoga došlo kako hrvatski borbeni dvojac ne bi utjecao na radne procese i usporavao obuku pilota za Rafale.

– Zato će se ova zadaća privremeno obavljati iz zrakoplovnih baza susjednih savezničkih zemalja Italije i Mađarske potpisivanjem bilateralnog sporazuma (Technical Arrangement) do lipnja na razini oružanih snaga, a kako su radile i druge članice NATO-a u prijelaznom razdoblju. Sklapanjem bilateralnog sporazuma sa susjednim NATO članicama za pripravnost i moguće angažiranje dežurnog borbenog dvojca, suštinski se ništa ne mijenja jer Hrvatska i dalje zadržava sposobnost nadzora zračnog prostora u okviru savezničkog integriranog sustava protuzračne i proturaketne obrane – naveli su iz MORH-a.

Foto: MORH

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist