Grad

HOTELIJERI O SEZONI ‘Dubrovnik treba raditi na kvaliteti, a ne na masovnosti’

HOTELIJERI O SEZONI 'Dubrovnik treba raditi na kvaliteti, a ne na masovnosti'

Nedosljedni smo po pitanju poreza. Povećanje poreza nije pravi put jer nama ne treba krpanje proračunskih rupa, nego strategije – istaknuo je Željko Miletić, predsjednik Strukovne grupe hotelijera na njenoj 51. sjednici održanoj danas u hotelu Valamar Lacroma.

Nikolina Trojić iz Županijske komore Dubrovnik naglasila je kako svaku godinu uvijek proglašavamo rekordnom. Rekla je kako su pokazatelji analize turističkih rezultata i poslovanja hotelijera Dubrovačko-neretvanske županije prvih devet mjeseci 2016. izvrsni.

– Ti su rezultati posljedica većeg broja dolazaka i noćenja. Financijski rezultati koje smo obrađivali putem ankete s hotelijerima su također jako dobri. Ipak, moram naglasiti kako su ovi devetomjesečni rezultati bolji nego oni cjelogodišnji jer se uvijek u tri zimska mjeseca te dobre brojke ‘istope’. Za očekivati je da će svi hotelijeri naše županije poslovati u plusu i na razini cijele godine. Investicije su 2016. bile manje nego prošle godine što je i normalno jer smo u 2015. doživjeli investicijski ‘boom’. Ako se nastave ovako dobri poslovni rezultati, za očekivati je kako će 2017. ostvariti još jedan investicijski ciklus – zaključila je Trojić te dodala kako se broj dana boravka gostiju produžio. Navela je kako je na razini DNŽ prosječna iskorištenost kapaciteta bila četiri mjeseca, dok na razini Dubrovnika pet mjeseci.

– Postoji određena razlika po iskorištenosti kapaciteta između hotela i privatnih smještaja. Zapravo, privatni smještaj je najviše utjecao na povećanje broja postelja na razini Županije, ali je kraće radio. Privatni smještaj je ostvario nekih pet dana kraći boravak nego što je to bilo godinu ranije. Nepunih dva mjeseca na razini Županije, a na razini Grada je to bilo nekih 65 dana – rekla je Trojić i dodala kako su hoteli s četiri i pet zvjezdica bolje poslovali – imali veću popunjenost i iskorištenost kapacitete te duže radili. Istaknula je kako su njihove investicije bile nešto slabije nego kod hotela od tri i četiri zvjezdice, a zatim je naglasila trend povećanja standarda i prelaska iz nižih u više kategorije.

– Imamo povećanje i u plaćama. Prosječna plaća na razini Županije je oko 6 100 kuna, dok je na razini Grada prosječna plaća za 500 kuna veća. U niskokategornicima prosječna plaća po zaposlenom bila je oko 5 500 kuna, dok kod viskokategornika 6 600 kuna. Cijena noćenja je blago rasla kod viskokategornika što je rezultat investiranja i širenja ponude. Naposljetku, možemo zaključiti kako je sezona bila dobra kako po fizičkim pokazateljima (broj dolazaka i noćenja), tako i po financijskim pokazateljima. To je jedan dobar poticaj kako bi iduća godina ostvarila još jedan investicijski zamah – zaključila je Trojić te se kratko osvrnula na trend nacionalnosti posjetitelja.

Predsjednik strukovne grupe i direktor hotela Lapad Željko Miletić naglasio je kako je s pozicije financija prvih devet mjeseci sve bilo dobro za hotelijere, dok nisu došle naznake novih promjena zakona, odnosno povećanja PDV-a za sljedeću godinu.

– Dobit ostvarena tijekom devet mjeseci će se dijelom ‘istopiti’ do kraja godina jer su mnogi hoteli zatvoreni tijekom zimskog razdoblja. Hoteli su od 1. travnja do 30. listopada skoro skroz popunjeni što je odlično, a predsezona i podsezona se produžuju. Treba još dosta ulagati kako bi gosti imali ne samo kanale dolaska, nego i razloge (bogatiju ponudu) zbog kojih bi dolazili tijekom zimskih mjeseci. Nešto se po tom pitanju već radi kao primjerice Zimski festival, ali toga ima po cijelom svijetu – rekao je Miletić i dodao kako bi bilo izvrsno kad bi sezona trajala od početka ožujka pa do kraja studenog.

– Priča o cjelogodišnjem turizumu je teško izvediva. S obzirom na manjak radne snage, to bi bilo nemoguće. Tog smo problema svjesni već godinama. Neki hoteli uzimaju sezonce u stalni radni odnos što je dobro jer Dubrovnik treba raditi na kvaliteti, a ne na masovnosti – zaključio je Miletić.

Nazočni su se složili kako povećanje PDV-a u ugostiteljstvu nije dobra politike Vlade. Pored toga, istaknuto je kako treba raditi na obrazovanju i povećavanju ugleda ugostiteljsko-turističkih poslova koji se često negativno percipiraju.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović