Aktualno

SINDIKAT ‘PREPOROD’: Moramo zadržati sve što smo imali, a popraviti sve bez čega smo ostali!

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod održao je tiskovnu konfereciju danas, 19. prosinca u Dubrovniku, a tema su bili novi kolektivni ugovori te poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

– Povod ove današnje konferencije za tisak je osnivanje Sindikalne podružnice sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod u gimnaziji Dubrovnik. Zadnjih godina on je rapidno rastao, a sada broji devet tisuća članova koji djeluju u 360 škola, odnosno sindikalnih podružnica. Posebno treba naglasiti da je u posljednjih godinu dana sa sedam sindikalnih podružnica narastao na njih 25, 19 u osnovnim i 6 u srednjim školama te je na taj način postao većinski sindikat na području naše županije s obzirom na broj novoosnovanih sindikalnih podružnica – rekao je Antun Vidak, županijski povjerenik za Dubrovačko-neretvansku županiju.

– Sindikat ima nekoliko najvažnijih ciljeva. Prvo, vratiti sve ono što smo na neki način izgubili. Milanovićeva je vlada patentirala famozni zakon o uskrati gdje su nam oduzeli regres i božićnicu i zakonom poništili odredbu iz kolektivnih ugovora. To se mora vratiti, i to u iznosu kakvi su bili prije – regres 1250 kuna, te božićnica u istom iznosu.
Pravi izazov će biti drugo materijalno pravo, a to su jubilarne nagrade. Bivša vlast je pokušala te nagrade ne prepoloviti, nego zapravo priznati trećinu onoga što je ugovoreno kolektivnim ugovorima. To je završilo na sudovima, sindikati su dobili te presude, a ja želim vjerovati da će sada u kolektivnim ugovorima to biti dostatna činjenica da se uglavi taj iznos od 1800 kuna.
Ono što je najvažnije bit će vezano za temeljni kolektivni ugovor, a to je materijalno pravo koje najviše pogađa upravo radnike u osnovnim i srednjim školama. Radi se o naknadi prijevoza. Vlada Zorana MIlanovića je putne troškove značajno smanjila, a potom je nastala hajka na učitelje i nastavnike kako se upravo na putnim troškovima događaju razne malverzacije i kako tu zapravo ima puno koristoljublja i puno protuzakonitih radnji. Ja ne želim reći da toga nije bilo, ali ono što imamo sada je situacija da na tisuće učitelja i nastavnika samofinanciraju svoj odlazak i dolazak na posao. To je nedopustivo – istaknuo je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod

Isto tako, Stipić je naglasio kako su 12. prosinca istekla tri kolektivna ugovora, Temeljni kolektivni ugovor, Osnovnoškolski kolektivni ugovor i Srednjoškolski kolektivni ugovor. To se dogodilo prvi put te su odmah po školama krenula pitanja što će biti s božićnicama ove godine.

– Trenutna situacija je zanimljiva jer će ovo biti prvi postkrizni kolektivni ugovori, te se nadam da će ugovori nositi pečat novog vremena. Ako se krenuo povećavati državni proračun, onda će i oni koji su se odricali ovih 8 godina, čije su plaće i materijalna prava smanjeni kroz ovih 8 godina, sada osjetiti kroz svoj radno-pravni status i materijalni položaj. Mi u sindikatu imamo velika očekivanja unatoč tome što su, oni koji su satavljali proračun za 2017.godinu, nisu vodili računa o tome što njih tek čeka na početku ove godine a svakako jedna od najvažnijih stvari su kolektivni pregovori. Moramo zadržati sve što smo imali, a popraviti sve bez čega smo ostali – zaključio je Željko Stipić.

Pročitajte još

BRANKO BAZDAN Liječnika nedostaje, no u budućnosti će biti kritičan nedostatak sestara!

Mia Njavro Banić

Zbog salmonele na farmi iz prodaje povučena jaja!

Dulist

SAT ZA PLANETU ZEMLJU Ugasite svjetla večeras!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija