Aktualno

SINDIKAT ‘PREPOROD’: Moramo zadržati sve što smo imali, a popraviti sve bez čega smo ostali!

SINDIKAT 'PREPOROD': Moramo zadržati sve što smo imali, a popraviti sve bez čega smo ostali!

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod održao je tiskovnu konfereciju danas, 19. prosinca u Dubrovniku, a tema su bili novi kolektivni ugovori te poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

– Povod ove današnje konferencije za tisak je osnivanje Sindikalne podružnice sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod u gimnaziji Dubrovnik. Zadnjih godina on je rapidno rastao, a sada broji devet tisuća članova koji djeluju u 360 škola, odnosno sindikalnih podružnica. Posebno treba naglasiti da je u posljednjih godinu dana sa sedam sindikalnih podružnica narastao na njih 25, 19 u osnovnim i 6 u srednjim školama te je na taj način postao većinski sindikat na području naše županije s obzirom na broj novoosnovanih sindikalnih podružnica – rekao je Antun Vidak, županijski povjerenik za Dubrovačko-neretvansku županiju.

– Sindikat ima nekoliko najvažnijih ciljeva. Prvo, vratiti sve ono što smo na neki način izgubili. Milanovićeva je vlada patentirala famozni zakon o uskrati gdje su nam oduzeli regres i božićnicu i zakonom poništili odredbu iz kolektivnih ugovora. To se mora vratiti, i to u iznosu kakvi su bili prije – regres 1250 kuna, te božićnica u istom iznosu.
Pravi izazov će biti drugo materijalno pravo, a to su jubilarne nagrade. Bivša vlast je pokušala te nagrade ne prepoloviti, nego zapravo priznati trećinu onoga što je ugovoreno kolektivnim ugovorima. To je završilo na sudovima, sindikati su dobili te presude, a ja želim vjerovati da će sada u kolektivnim ugovorima to biti dostatna činjenica da se uglavi taj iznos od 1800 kuna.
Ono što je najvažnije bit će vezano za temeljni kolektivni ugovor, a to je materijalno pravo koje najviše pogađa upravo radnike u osnovnim i srednjim školama. Radi se o naknadi prijevoza. Vlada Zorana MIlanovića je putne troškove značajno smanjila, a potom je nastala hajka na učitelje i nastavnike kako se upravo na putnim troškovima događaju razne malverzacije i kako tu zapravo ima puno koristoljublja i puno protuzakonitih radnji. Ja ne želim reći da toga nije bilo, ali ono što imamo sada je situacija da na tisuće učitelja i nastavnika samofinanciraju svoj odlazak i dolazak na posao. To je nedopustivo – istaknuo je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod

Isto tako, Stipić je naglasio kako su 12. prosinca istekla tri kolektivna ugovora, Temeljni kolektivni ugovor, Osnovnoškolski kolektivni ugovor i Srednjoškolski kolektivni ugovor. To se dogodilo prvi put te su odmah po školama krenula pitanja što će biti s božićnicama ove godine.

– Trenutna situacija je zanimljiva jer će ovo biti prvi postkrizni kolektivni ugovori, te se nadam da će ugovori nositi pečat novog vremena. Ako se krenuo povećavati državni proračun, onda će i oni koji su se odricali ovih 8 godina, čije su plaće i materijalna prava smanjeni kroz ovih 8 godina, sada osjetiti kroz svoj radno-pravni status i materijalni položaj. Mi u sindikatu imamo velika očekivanja unatoč tome što su, oni koji su satavljali proračun za 2017.godinu, nisu vodili računa o tome što njih tek čeka na početku ove godine a svakako jedna od najvažnijih stvari su kolektivni pregovori. Moramo zadržati sve što smo imali, a popraviti sve bez čega smo ostali – zaključio je Željko Stipić.

Pročitajte još

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist

BRANKO BAČIĆ PROGLASIO POBJEDU Velika izlaznost nam je dala snažan legitimitet

Dulist

BOŽO LASIĆ: Konavle su i dalje plave!

Dulist