GradPodcastUrednički izbor

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

U novoj epizodi DuListovog podcasta gostuje bivša ravnateljica Doma za djecu Maslina. Na čelu te ustanove provela je duge 22 i pol godine, a u razgovoru s Barbarom Đurasović otvoreno je progovorila koliko joj je bilo teško donijeti odluku o odlasku iz Doma. Kada je već čvrsto odlučila, bilo je kolegica koje su je dobronamjerno odgovarale od odluke u strahu da se nitko neće javiti na to ‘direktorsko’ mjesto.

Iliana Stojanović prisjetila se trenutaka kada je u Maslini bilo i 67 djece. Od samih početaka, od kada je došla u Dom kao socijalna radnica pa kroz njen prvi mandat, ali i kasnije, u fokusu su joj uvijek bila samo djeca. Prvenstveno nasilje među djecom i nad djecom, jer ako su djeca već odvojena iz obiteljskog doma, morala je stvoriti uvjete da ne dožive nasilje unutar doma. A nasilja je bilo i bit će ga uvijek, navodi Iliana, samo je bitan pristup, a ona je svaki takav slučaj prijavila nadležnim službama te se nada da će se takva praksa nastaviti i ubuduće. Prvi slučaj prijavila je još 2000. godine, iako to tada nije bila zakonska obveza, a žalosno joj je da neki njeni kolege i danas, unatoč zakonu, zatvaraju oči nad nasiljem. Iako nije u javnosti još otkrila gdje će raditi, ističe kako će na novom poslu moći pomoći djeci i nezaštićenima više nego dosad.

Iliana u podcastu govori o djeci u Maslini, posvajanju i posvojiteljima, manje lijepim trenucima kada primjerice posvojitelji traže što manju djecu, ili pak kada ih u razdoblju prilagodbe ‘vrate’ u Dom. Ali govori i o lijepim trenucima. Koliko su Dubrovčani senzibilizirani s djecom u Maslini, hoće li se vraćati u Dom, ali i kako je njezina mama Tereza dočekala vijest o promjeni radnog mjesta – pogledajte u novoj epizodi podcasta.

Cijela epizoda podcasta S Barbarom dostupna je na portalu dulist.hr i YouTube kanalu, a kratke isječke svake epizode možete pogledati na našem Instagramu profilu, YouTubeu, Facebooku i TikToku.

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist