Kome zidinePolitika

“Zakon o zidinama je izraz pohlepe i iskazivanja moći”

Tribina o zidinama

Kandidacijska lista grupe birača „Srđ je Grad“ održala je u ponedjeljak navečer tribinu ‘Kamen spoticanja’ povodom donošenja tzv. Zakona o zidinama izglasanog pred desetak dana u Hrvatskom saboru.

Gradski vijećnik Ivan Viđen kazao je kako je tribina organizirana kao zamjena za tematsku sjednicu u Gradskom vijeću, za koju nije skupljen dovoljan broj potpisa vijećnika.

– Svrha ove tribine je otvaranje prostora za argumentirani govor o ovim temama. Dosad se rasprava vodila priopćenjima i tiskovnim konferencijama, a ovo je prvi put da je ova tema na tribini – kazao je Viđen.

NODARI: Nitko Društvu nije rekao hvala
Povjesničarka umjetnosti i aktivna konzervatorica te članica Društva prijatelja dubrovačke starine Maja Nodari predstavila je ukratko povijest Društva, posebno naglasivši kako ‘baštinik nije onaj kojem je baština slučajno dopalo šaka, već onom kojem je baština put i zvanje’.

– Društvo je nastalo prije osnutka Zavoda za zaštitu, a u vrijeme etabliranja komunističkog režima, što posebno treba istaknuti – dodala je Nodari.
– Nitko Društvo nije ‘obado’ kad je ono spajalo kraj s krajem. A sad kad je zavladala pohlepa i počeo se slijevati novac u ovom beskrupuloznom vremenu. I u ovim vremenima nitko Društvu nije rekao hvala za 60 godina postojanja i rada – kazala je Nodari.

Potom je o odnosu DPDS-a i Grada Dubrovnika govorio moderator Ivan Viđen, spomenuvši prvi ugovor iz 1969. godine, pa iz 1998. godine s gradonačelnikom Vidom Bogdanovićem. Od 2009. godine odnos je ušao u novu fazu, kazao je Viđen. Dao je i kratak ‘životopis’ Zavoda za obnovu Dubrovnika, istaknuvši ulogu Zavoda u obnovi nakon potresa i stradavanja u Domovinskom ratu. Spomenuo je i prvi Zakon o obnovi ugrožene cjeline grada Dubrovnika, koji je svoju zadnju izmjenu doživio prošlog mjeseca.

BAN: Ovakav Zakon ne bi napisao ni student prve godine Prava
Odvjetnik Ivica Ban iznio je svoj stav o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi ugrožene cjeline Dubrovnika, napomenuvši kako se ugovori mogu mijenjati ili ugovorom dviju voljnih strana ili sudskim postupkom, koji je složen i dugotrajan.

– Gradonačelniku nije odgovaralo ni jedno ni drugo, već se odlučio za zakon kojim se ni u teoriji ni u praksi takav spor ne može riješavati. Nikad u mom životu nisam mogao pročitati nešto što je po meni kombinacija zakona i presude. Zakon koji je prošao u Saboru ne bi napisao ni student prve godine Prava i ostat će kao sramota u povijesti Sabora. Nevjerojatno je da je prošao sve procedure u Saboru – kazao je Ban.

– Zakon još uvijek nije objavljen, vjerojatno ga još nije potpisao ni predsjednik. Zakon je neustavan jer su njime povrijeđene sve odredbe o temeljnim pravima i vrednotama Ustava, posebno o vladavini prava i diobi vlasti, jer je Sabor sebi dao za pravo odlučiti o razrješenju spora između dva pravna spora, što je nadležnost suda – istaknuo je Ban.

Dodao je kako ne može Sabor raspolagati imovinom i prihodima Grada, a to se događa po ovom zakonu. Uz to, povrijeđena su i prava lokalne samouprave, jer Gradsko vijeće se o njemu nije očitovalo. Povrijeđeno je i pravo vlasništva Grada Dubrovnika, jer je bez postupka izvlaštenja Grad izvlašten, te više nije vlasnik zidina jer 50 posto prihoda ide Zavodu za obnovu, kojem Grad nije većinski vlasnik.
– Jedino što preostaje Društvu i onima koji smatraju da je zakon neustavan jest podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti zakona pred Ustavnim sudom – dodao je Ban.

ORLIĆ: Radi se o konfiskaciji
Predsjednik DPDS-a Denis Orlić kazao je kako je zakon vrlo opasan za Dubrovnik i zbog odredbi koje omogućuju gradnju unutar zidina. Konfiskacijom je nazvao odredbe zakona kojima se Društvu oduzimaju svi dokumenti i financije, a što je također sastavni dio zakona.

Gradski vijećnik HSLS-a Ivo Gjaja istaknuo je kako predsjednik Ivo Josipović još uvijek ima mogućnost ne potpisati zakon, kako bi spriječio sramotu za Grad i Republiku Hrvatsku.

BUPIĆ: Vrijeme tribine možda promašeno
– Država je dala na upravljanje gradonačelniku nešto što je prvom prilikom zloupotrijebio – kazao je Gjaja, dok je gradski vijećnik Stranke rada – Hrvatskih laburista Matko Bupić naglasio kako je vrijeme tribine ‘možda i promašen’, budući da je zakon već donesen.
– Zaista je suludo kad u ovoj državi nešto funkcionira, kao DPDS. Njihov rad je hvalevrijedan i od Ministarstva kulture prepoznat kao osobito dobar model. Problem nastaje kad gradonačelnik zbog neutažive pohlepe želi zagrabiti u kasu Društva. Dogovrena je podjela sredstava od 50 posto za Grad. Duboko sam uvjeren da bi možda Grad mogao dobiti i dvije trećine, jer DPDS ima sasvim dovoljno sredstava za svoje planove – rekao je Bupić te zaključio kako je teško vjerovati kako će Ustavni sud ukinuti zakon.

– Do svega je došlo zbog osobnog odnosa gradonačelnika s Društvom i njegove osvete nakon kaznene prijave. Njegove floskule da se zidine vraćaju gradu, kao da su dosad bile u Trebinju, su smiješne. Nadam se da će i ovaj zakon uskoro biti povijest – zaključio je Bupić.

BOGDANOVIĆ: I ja nosim dio odgovornosti za sadašnje stanje
Bivši gradonačelnik Vido Bogdanović istaknuo je kako bi predsjednik Josipović kao pravnik trebao zadržati od stupanja na snagu Zakon o zidinama i odmah zatražiti provjeru ustavnosti zakona, kako bi spriječio negativne posljedice.

– Istina, počasni je član Društva, valjda mu to neće nitko zamjeriti – kazao je Bogdanović, dodavši kako i on kao bivši gradonačelnik nosi dio odgovornosti za današnje stanje.

– Moj propust je što smo zidine dali na neodređeno vrijeme. Tada zidine uopće nisu bile lukrativne pa nikome nije palo napamet da bi to mogla biti velika bućica. Onda je Šuica podigla cijenu na 20 i 30 kuna, mislio sam da je luda, ali sve je to bio ispravan potez. I stvorili su se novci za koji se nisu dogovorili mehanizmi upotrebe, ponajviše za očuvanje i upravljanje baštinom – rekao je Bogdanović.

– Bez obzira na pravne zavrzlame, ne treba prestat tražit modus suradnje s Gradom, jer Grad jest vlasnik zidina. Jer ovakav način upravljanja nije održiv. Milijuni su zarazna bolest i nemojte se zalijetati da svi imaju istu ideju o zidinama kao vi – napomenuo je Bogdanović.

ROSSETTI: Treba se dogovoriti
Gradonačelnikov savjetnik za more Rikard Rossetti pohvalio je rad DPDS-a zbog kojih zidine i jesu u današnjem odličnom stanju.

– Treba se dogovarati pa čak i sada kada izgleda da dogovora nema. Mislio sam da smo našli rješenje kad smo dogovorili 20 milijuna kuna. Ne znam što se kasnije dogodilo. Odgovor je stigao kasnije nego smo mislili. Potom je donesen zakon i tu smo gdje jesmo. Kroz medije čitam kako je Zavod za obnovu, Huni i Avari, koji će uništiti zidine, u što nisam siguran. Ne mogu samo ovlašteni voljeti zidine, već i ostali – rekao je Rossetti.

– Nema drugih koji će razrušiti zidine. Zašto to ne bi bila simbioza Grada i Društva? – dodao je, na što je predsjednik DPDS-a odgovorio kako je Društvo kao volonterska udruga uvijek mogla dogovoriti s Gradom i prihvaćali inicijative Grada.

ORLIĆ: Srećom nekretnine nisu obuhvaćene Zakonom
– Tih 20 milijuna nisu pravi, već virtualni soldi. Takav model primijenjen je u financiranju Zavoda. Imate pravo na 20 milijuna, ali za projekte koje Grad odobri i plaćanjem po izvršenom poslu. A ako se 20 milijuna ne potroši u ovoj godini, nepotrošena sredstva se prenose u iduću, pa se za nekoliko godina može dogoditi da Grad više ništa ne dotira Društvu – rekao je Orlić.

– Želimo do 2019. godine upravljati zidinama, a što se tiče solada otvoreni smo za sve opcije – rekao je Orlić.

– I Sokol grad i Ston financiraju svoje zaposlene, a što se tiče Grada imamo poziv gradonačelnika za 13. veljače o preuzimanju zaposlenika i dokumentacije Društva, što me pravno ne gusta, jer je zakonom to drukčije riješeno. Odazvat ćemo se sastanku jer i danas smatramo da ima mjesta za razgovor – kazao je Orlić, dodavši kako je pravno jednako reguliran odnos i s Općinom Ston po pitanju stonskih zidina.

– Baštine ima jako puno i Društvo će nastaviti dalje raditi, samo bez ovih prihoda od zidina. Srećom, nekretnine nisu obuhvaćene zakonom – rekao je Orlić. Nabrojio je nekretnine u vlasništvu Društva: Sokol grad, dom DPDS-a na Gundulićevoj poljani, prostor bivšeg ‘Arhitekta’ također na Gundulićevoj poljani, prostor u Širokoj ulici kojem je danas vlasnik Grad te prostor na bastionu svetog Petra.

VIERDA: Zavod rezalište za isluženi politički kadar
Bivši ravnatelj Zavoda za obnovu Dubrovnika Vjekoslav Vierda spomenuo je program očuvanja spomenika na području grada.

– Nemamo program, a očito ga ne želimo ni napraviti – kazao je Vierda te dodao kako je njegovo iskustvo kroz dvanaest godina u ZOD-u pokazalo kako se godišnje ne može napraviti više posla od dva milijuna eura.

– To ne znači da ne bi trebali postojati drugi programi poput revitalizacije baštine. I dalje smatram da je revitalizacija Grada u ovom času važnija od fizičke obnove.  Kamen može preživjeti, ali bez ulaganja ne može preživjeti kao entitet – dodao je Vierda.

– Zavod je bio rezalište u koje su odvoženi isluženi politički kadrovi, koji su tamo dolazili na kraju karijere. Ja sam ih našao 12 kad sam bio ravnatelj – zaključio je Vierda.

– Ovdje je riječ o pohlepi i iskazivanju moći kompatibilne lokalne i državne vlasti. U ovom slučaju riječ je o političkom nasilju. Kao građanin se pitam što sad možemo učiniti? Gradsko vijeće se nijednom prigodom nije oglasilo pa se postavlja pitanje s kakvim mandatom su Vlahušić, Bulić i Rossetti pregovarali s Orlićem – istaknuo je Luko Brailo te predložio peticiju predsjedniku, Vladi i Saboru da se zakon nađe pred Ustavnim sudom po hitnom postupku.

MIOŠIĆ:  Vijeće ne funkcionira
Gradski vijećnik KLGB „Srđ je Grad“ Igor Miošić kazao je kako je tribina dokaz da Gradsko vijeće ne funkcionira.
– Umjesto DPDS-a zidinama će upravljati Komisija za dodjeljivanje koncesija i to je najvažnija posljedica zakona. Gdje je Grad utrošio novce od zidina od 2009. godine, je li išta otišlo u programe obnove? Bojim se da nije. Utrošio se na pločnike i ostale sitne populističke poteze. Ako zakon usitinu prođe, ovo čega smo svjedoci u gradskoj jezgri bit će i na zidinama za šest mjeseci, razvijat će se tende i tko zna što – rekao je Miošić.

TEVŠIĆ: Već se radi sistematizacija
Zaposlenik Grada Dubrovnika Mario Tevšić kazao je kako će zidinama upravljati Dubrovački muzeji, u kojima se već počela raditi sistematizacija koja predviđa zaposlenike DPDS-a.

– Grad je na Lazarete, Dvor i pločnike utrošio otprilike isto koliko je dobio od zidina. Možda će netko reći da se to financira iz kredita, ali sredstvima kredita upravlja korisnik, kredit je novac – rekao je Tevšić.

 

Pročitajte još

GRADONAČELNIK NAJAVIO U budućnosti nas čekaju zabrane za cijeli Grad!

Andrea Falkoni Račić

Srđ je Grad: ‘Procjena Dubrovnik Visitor servisa tretira građane Grada kao nedefinirane točkice’

Dulist

MARO KRISTIĆ O NATJEČAJU ZA DOZVOLE ‘Prijeti nam totalni kaos i nered na pomorskom dobru’

Dulist