Grad

IVICA BAN Bez provjere sam iznio sumnje u pristranost sutkinje

IVICA BAN Bez provjere sam iznio sumnje u pristranost sutkinje

Dubrovački odvjetnik Ivica Ban uputio je priopćenje u kojem ističe kako je pogriješio po pitanju mišljenja sutkinje Županijskog suda u Dubrovniku, koju je ranije nazvao pristranom.

– Iako sam zasad u predmetima po žalbama tvrtke Sanitat zaprimio samo presude koje je donijela jedna te ista sutkinja Županijskog suda u Dubrovniku naknadno sam saznao da neshvatljivo pravno shvaćanje “da sudovi i nakon ukidanja nezakonite Odluke o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku iz 2009.g. mogu i trebaju primjenjivati tu i takvu odluku”, nije samostalno pojedinačno mišljenje navedene sutkinje, nego da je takvo shvaćanje zauzeto na odjelnoj sjednici Županijskog suda u Dubrovniku. Stoga sam pogriješio, i žao mi je zbog toga, kad sam preuranjeno i bez provjere iznio svoje sumnje o pristranosti te sutkinje u korist Sanitata i najavio da ću ubuduće tražiti njeno izuzeće iz odlučivanja po žalbama u svim sporovima u kojima je Sanitat tužitelj.

Sada je posve jasno da će svi oni koji su, poput mene, nezadovoljni navedenim pravnim shvaćanjem odjelne sjednice Županijskog suda u Dubrovniku zaštitu svojih prava, te ustavnih načela pravednosti, ustavnosti i zakonitosti morati pokušati ostvariti u postupcima koji će slijediti pred Vrhovnim i Ustavnim sudom (revizija i ustavna tužba), naravno ukoliko u međuvremenu Županijski sud u Dubrovniku ne odluči promijeniti svoje sporno pravno shvaćanje “da se podzakonski propis (opći akt) može primjenjivati i nakon njegovog ukidanja” koje je u suprotnosti s izričitim i jasnim ustavnim odredbama (čl. 5. i 19. Ustava RH; čl. 37. st. 2. i čl. 58. st. 5. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH) koje sudovima priječe primjenu propisa (općeg akta) koji je očito nesuglasan s Ustavom i zakonom ili je već utvrđeno da je nesuglasan s zakonom.

Nadalje, Županijski sud u Dubrovniku u zauzetim pravnim shvaćanjima u predmetima naplate tzv. dnevne parkirališne karte osim naprijed navedenih izričitih ustavnih odredbi posve zanemaruje i (za sve sudove obvezujuća) pravna shvaćanja Ustavnog suda “o trenutku nastupanja nezakonitosti odredbi ukinutog podzakonskog akta” izražena u odluci Ustavnog suda RH, broj: U-III-1797/2009 od 10. lipnja 2009.

http://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.nsf/ee9e09db89c968fdc1256a7f00419dff/c12570d30061ce53c12575d700273b52?OpenDocument
te “o pravnim posljedicama ukidanja propisa na ugovorne odnose koji se temelje na ukinutom propisu i o trenutku nastanka ništetenosti ugovora” izražena u odluci Ustavnog suda RH, broj: U-III-213/2000 od 27. ožujka 2000.)
http://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.nsf/70dc920edc085267c1256e340034695e/c1256a25004a262ac12568e3002f1d64?OpenDocument.

Da se uopće ne govori o tome kako su odredbe o tzv. dnevnoj parkirališnoj karti ništetne zbog svoje suprotnosti s načelima savjesnosti i poštenja, te jednakosti činidbi (čl. 4. i čl. 7. Zakona o obveznim odnosima), te da je tzv. “dnevna parkirališna karta”, koja je po svom sadržaju i svim drugim elementima (nesrazmjernost i nejednakost činidbi, postojanje povoljnije opcije, naknada kao kazna), osim po nazivu bila identična ranijoj “novčanoj kazni” zbog neplaćanja parkiranja, u stvarnosti i nadalje “novčana kazna” zbog neplaćanja parkiranja koju je 2009.g. ukinuo Ustavni sud, pa je nakon toga od strane predlagatelja gradske odluke o naplati parkiranja ta neustavna “novčana kazna” radi izigravanja odluke Ustavnog suda samo lažno preimenovana u tzv “dnevnu parkirališnu kartu”.

Također, unatoč suprotnim tvrdnjama Županijskog suda u Dubrovniku, i “novčana kazna” zbog neplaćanja parkiranja se, baš posve isto kao i tzv. “dnevna parkirališna karta”, odnosila odnosno primjenjivala u razdoblju od 24 sata od izdavanja u zoni za koju je izdana, a što je vidljivo iz čl. 13. st. 1. Odluke o organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku (“Sl. glasnik Grada Dubrovnika”, broj 5/03. i 5/07.)

Konačno, tzv. “dnevna parkirališna karta” je što je općepoznato “usluga” koju u stvarnosti nitko nije niti trebao niti želio. Zbog navedenih razloga odredbe o tzv. dnevnoj parkirališnoj karti su svakako neustavne i nezakonite, odnosno ništetne (čl. 296. st. 1. Zakona o obveznim odnosima).

Ovo je koliko ja znam drugi slučaj da je Županijski sud u Dubrovniku, zauzeo pravno shvaćanje koje je odlučno u više desetaka sličnih predmeta, na posve suprotan način od Općinskog suda u Dubrovniku. Riječ je o mnogim dubrovačkim pravnicima poznatom dokazano pogrešnom pravnom shvaćanju Županijskog suda u predmetima otkaza radnicima koje je dijelila OTP banka “da se poslodavac u slučajevima otkazivanja ugovora o radu radnicima nije dužan savjetovati sa niti jednim sindikalnim povjerenikom ukoliko se ti sindikalni povjerenici nisu međusobno dogovorili s kojim se je od njih poslodavac dužan savjetovati”. Takvo je pogrešno i zakonski neutemeljeno pravno shvaćanje Županijskog suda u Dubrovniku u konačnici palo na Vrhovnom i Ustavnom sudu, ali se nažalost izgubilo nekoliko godina da bi suci Općinskog suda u Dubrovniku mogli opet suditi kako su i sudili prije sporne pogrešne intervencije Županijskog suda u Dubrovniku.

Osobno sam uvjeren da će se isti ili sličan scenarij ponoviti i u sadašnjim sporovima koje vodi tvrtka Sanitat protiv brojnih građana zbog neplaćanja tzv. dnevnih parkirališnih karata – napisao je Ivica Ban.

 

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist