Grad

“Blagoslovljeni smo baštinom, ali bez vizije nam prijeti velik rizik”

"Blagoslovljeni smo baštinom, ali bez vizije nam prijeti velik rizik"

U Dubrovniku se 11. i 12. rujna održava godišnji skup o održivom razvoju povijesnih gradova, koji se ovaj put bavi uspješnim upravljanjem i prometnim rješenjima.

Tom prigodom održana je i konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuo kako se upravo te teme najbolje zrcale na gradu Dubrovniku.

– Pred nama su najveći izazovi i upravo bi rješenja i prijedlozi s ovog skupa, odnosno praktične upute mogle biti korisne. Po nacrtima UNESCO-vog skupa u Dohi krenuli smo u izradu Plana upravljanja, gdje će nam od pomoći biti plan grada Graza. Nadam se da ćemo ovim skupom dobiti kvalitetne smjernice koje će ubrzati procese koji su trenutno u tijeku – rekao je Vlahušić.

– Nadamo se da će rad na ovom projektu biti koristan, jer pred Dubrovnikom je najkonkretnija zadaća. Tu Ministarstvo kulture stoji na raspolaganju. Najprije kroz izmjenu zakonskog okvira do kraja godine, a kojim bi se omogućilo lakše donošenje dokumenata za gradove svjetske baštine. To dosad nije regulirano, a predstavlja obvezu prema UNESCO-u – rekao je Bruno Diklić iz Ministarstva kulture.

Generalni tajnik europske mreže povijesnih gradova „Heritage Europe“ Brian Smith istaknuo je kako udruženje postoji od 1999. godine, osnovalo ga je Vijeće Europe s ciljem promocije interesa povijesnih gradova, a okuplja 1200 gradova iz 32 zemlje, među njima i Dubrovnik.

– Europa je blagoslovljena sa svojom baštinom, ali trebamo gledati kako nas gledaju drugi. kad je riječ o povijesti baštine, vrlo je važna percepcija. Upravo bi baština trebala biti kompetitivna prednost povijesnih gradova, samo moramo znati kako tu prednost iskoristiti. Bez vizije, bez znanja o tome tko smo i što smo, bez cilja i detaljnog plana kako do cilja doći prijeti nam velik rizik i opasnost – rekao je Smith.

Jean Michel Galley iz francuskog udruženja povijesnih gradova istaknuo je kako je upravo veza s državom bila početak razvitka zaštite baštine u Francuskoj.
– Od 2000. godine donijeli smo niz strategija zaštite i razvoja, a u udruzi trenutno imamo oko 200 članova. Mislim da je bitno prilagoditi suvremeni život baštini povijesnih gradova. Upravo je baština ključ za mnoga vrata, od održivog razvoja do očuvanja energije i slično – rekao je Galley.

Christian Andexer iz Graza kazao je kako je osnova očuvanja baštine u planovima upravljanja.
– Masterplan kojeg svaki povijesni grad treba donijeti mora prepoznati probleme, ali i uklopiti baštinu u sveukupno znanje o lokalnoj zajednici. Samo se tako može osigurati budućnost prošlosti – rekao je Andexer.

Talijanski projektni koordinator Giorgio Ambrosino naglasio je značaj gradske logistike, a ne samo transporta.
– Ono što je nužno jest održivi urbani logistički plan. Jer bez ideje i vizije u vrijeme visokorazvijene tehnologije riskiramo budućnost prošlosti. Ono što volimo zvati Smart City ne može se ostvariti bez jakog javnog prijevoza – zaključio je Ambrosino.

Dogradonačelnica francuskog povijesnog grada La Rochelle Anna Maria Spano istaknula je sličnosti njenog grada s Dubrovnikom.
– I La Rochelle je također smješten na moru, točnije na Atlantskom oceanu. I mi smo grad velike baštine, s tri predivne tvrđave i jedan smo od najposjećenijih u Francuskoj. Naš grad nije samo povijesni, već nastojimo oživiti baštinu koja živi cijelu godinu – rekla je Spano.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist