DuList IN

VINAR PETAR CRVIK ‘Poštujem tradiciju Konavala, ali uvijek želim donositi nešto novo’

VINAR PETAR CRVIK 'Poštujem tradiciju Konavala, ali uvijek želim donositi nešto novo'

Od svih naših vina koja su se ikad slala na ‘Sabatinu’, Vilin ples mi je definitivno najdraže i time mi je ova nagrada posebno prirasla srcu – kazao nam je Petar Crvik, mladi konavoski vinar, agronom iz Komaja, nakon osvojene vrijedne nagrade na ovogodišnjem, 27. susretu vinara, ujedno i simboličnom završetku berbe.

S Perom smo za ovaj broj DuLista popričali o Sabatini, ali i o inspiraciji Držićem, počecima rada u vinariji, novim idejama…
– Sabatina je bitno natjecanje, dosta popraćeno u medijima i relevantno za promociju. Do prije četiri, pet godina bilo je isključivo dalmatinsko kad je preraslo u međunarodno, odnosno regionalno. Ove godine, Vilin ples osvojilo je nagradu kao apsolutni šampion među crnim vinima, a nagrada mi je važna jer sam upravo za njega osobno radio kupažu – pojašnjava nam, dodavši kako i dalje planira ovakve zanimljive vinarske ‘kombinacije’. Točnije, iduće godine planira predstaviti kupažu malvasije i maraštine, vina koje još nema ime, no ideja je, kaže, tu.

Potencijal maraštine
– Zašto sam se odlučio na ovu kupažu? Iskreno, htio bih ponuditi nešto novo te osvijestiti o potencijalu maraštine. Vino kao takvo ima potencijala, ali malo koji vinar s njom uspije doći do savršenstva. Prvenstveno, sama sirovina – grožđe nije toliko kvalitetno kao malvasija, daje više uroda, ali manje arome i ekstrakta. Mislim da bi to bila uspješna kupaža, dobilo bi se laganije, svježije vino sa strane maraštine, a sa strane malvasije bi dobila tijelo i aromu. Planiram raditi i jednu čistu bordošku kupažu, bez Plavca – Cabernet Sauvignon i Merlot, Cabernet Franc i Petit Verdot – otkrio nam je svoj plan kreativac koji slijedi svjetske trendove. No, kaže, ipak se u Komajima, gdje se nalazi Vinarija Crvik, poštuje naslijeđe i tradicija, pa tako Andro Crvik još uvijek vodi glavnu riječ.
– Poštujemo se, otac vodi glavnu riječ, no imamo iznimno otvorenu komunikaciju i razumijemo se u potpunosti. Sviđa mu se smjer u kojem smo krenuli i moderni ‘đir’ – kaže, što se posebno vidi u dizajnu etiketa, ali i spoju tradicije i modernog u imenima vina.
– Realizacija etikete razlikuje se od početne ideje, no ispalo je odlično. Htjeli smo efektno i minimalno, a moderno i da ne opterećuje kupca i da je prepoznatljivo ‘s kilometra’. Tako su nastale ‘crtice’ na bocama, a prva takva vina bila su Tezoro i Negromant – kaže. Upravo su imena vina posebno zanimljiva, a ta priča je, kaže Petar, krenula s 500. godišnjicom rođenja Marina Držića.

U čast Držiću
– Grad Dubrovnik htio je proslaviti jubilej i uz pomoć stručnjaka odabrali su našu malvasiju, berbu 2007., kao vino koje će nositi oznaku ‘500’ u čast Držiću. Nakon toga, nastavili smo s imenima inspiriranima Vidrom i njegovim radom – dodaje i to kako su mu ovakve suradnje posebno drage. Najdraža suradnja mu je s ekipom s festivala ‘Tišina, molim!’, iako surađuje s mnogima, nabraja dalje ‘Ludo More, ‘Unseen mini film festival’…
– Stvar je vrlo jednostavna – volim surađivati s mladim kreativcima i rado sponzoriram društveno-kulturne događaje. Nadam se da ću moći nastaviti tim tempom – kazao nam je još i ovo dok se prebacujem o na tržište vina u našem kraju. Više nije kao prije, kaže.
– Vinari se ne gledaju više kao konkurencija, tržište je veliko i raznoliko, više je suradnje nego konkurencije. Dapače, vinari se međusobno pomažu, što me iznimno veseli – napominje. Vinarija Crvik, sa svojih 12 i pol tisuća trsova, posebna je i po tome što ‘pokrivaju’ različite vrste vina, odnosne, ne bave se samo jednom sortom što je inače uobičajeno. Teže je, ali time i izazovnije…

Od ‘Listera’ do Malkovicha
Tko je sve pio Vaše vino? – bilo je iduće pitanje. Naime, mnoštvo glumaca, sportaša, zvijezda uopće bilo je u prilici kušati proizvode Vinarije Crvik.
– Craig Charles poznatiji kao ‘Lister’ iz serijala ‘Crveni patuljak’, Roger Moore što mi je velika čast, John Malkovich je bio kod mene u vinariji, ali ga nisam na prvu prepoznao. Čak je i došao sam na degustaciju – kaže kroz smijeh, nabraja dalje Guardiolu, Klička… Inače, dodaje, vodi degustacije od 2011. kao domaćin, sin vinara. Kako to izgleda? Predstavi vino ili vina gostima koji dolaze u manjim i većim grupama, ispriča uvodno priču o Konavlima, Komajima, povijesti obitelji i ulozi vina u njoj, pa kreće priča o sortama i degustacija u vinici. Mogu biti manje i veće grupe, ali draže mu je kad je manje ljudi.
– Vinima su najviše impresionirani Amerikanci, ali njih je i inače najlakše impresionirati. Kinezima se vina sviđaju, ali pokušavaju razumjeti vino, ali nije baš da im najbolje ide jer jednostavno nisu nacija vina. Najugodnije je pak raditi s – Fincima – kaže. Prije nego što nam otkrije još jednu novost, odnosno želju za proširenjem ponude, odgovorio nam je i koja mu je najdraža od svih nagrada i priznanja. Odgovor nije bio očekivan…
– Najdraža nagrada ikad? Pet iz pravopisa u Klasičnoj gimnaziji kod profesorice Žeravice – kaže kroz smijeh. Za kraj je otkrio i još jednu želju koju će, vjerujemo vrlo brzo ispuniti – biodinamičko vino, koje bi najlakše bilo opisati kao ‘eko vino’ pri čijem uzgoju nema kemijskih gnojiva, herbicida, pesticida, fungicida…
– Biodinamičko vino je trend u ‘bijelom svijetu’ i želim ga predstaviti i kod nas. Nije ga baš lako napraviti, ali… Probat ću i nadam se uspjeti – pojašnjava, dodavši kako se to prvenstveno odnosi na uzgoj same loze i kako se ponašaš prema lozi. Na pitanje znači li to kako u njoj nema kemije ne slaže se u potpunosti, jer kaže, ispada kako je ‘kemija u svemu ostalome, a nije tako’. U svakom slučaju, iz Vinarije Crvik uskoro će izaći još ‘čuda od čudesa’, što nas iznimno veseli!

mnj

Pročitajte još

[FOTO] Sjajni uspjesi dubrovačkih plesača na natjecanju u Splitu

Dulist

IVANA MAROVIĆ IZ TAJLANDA ‘Jela sam škorpione, a otrovala se piletinom’

Dulist

[FOTO] UNIDU BookClub – inicijativa koja obogaćuje studentski život Dubrovnika

Nora Di Leo