DuList INUrednički izbor

[FOTO] UNIDU BookClub – inicijativa koja obogaćuje studentski život Dubrovnika

unidu bookclub naslova

Mnogi studenti u Dubrovniku se trude pridonijeti gradu s raznim aktivnostima. Tako su se studenti Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku Lucija Sudetić i Bruno Dedo dosjetili osnovati studentski čitateljski klub UNIDU BookClub. S članovima kluba, koji su kolege studenti, trude se promicati vještine čitanja i pisanja. Organiziraju interaktivne i kreativne radionice, ugošćuju poznate hrvatske autore iz svijeta knjige i filma te kroz samu opuštenost i neformalnost koja djeluje u atmosferi kluba potiču studente i mlade da zavole čitanje i pisanje.

Kako je došlo do ideje?
Lucija: Cijela ekipa kluba dolazi s Odjela za komunikologiju, pa je tako ideja došla nakon što smo odradili zadatak iz jednog kolegija iz područja odnosa s javnostima. Naime, proveli smo anketu o poboljšanju studentskog standarda u Dubrovniku u svrhu jedne kampanje. Rezultati su uključivali ideje za organizaciju studentskih aktivnosti na temu čitanja i pisanja. Kako je kolegij održan u drugom semestru tako smo morali sačekati sljedeću akademsku godinu za pokretanje. Razmjenjivali smo ideje cijelo ljeto i na posljetku, kada smo započeli akademsku godinu, bacili smo se na realizaciju.

Kakav je bio odaziv prvog sastanka?
Lucija: Prvi sastanak nam je održan u studenom prošle godine. Tu smo imali neočekivani veliki odaziv koji je sam po sebi bio dokaz kako Sveučilištu u Dubrovniku baš ovakav klub nedostaje. Dobili smo veliku podršku drugih kolega i profesora te nam je to bio vjetar u leđa koji nas gura naprijed.

Koji je cilj kluba?
Lucija: Cilj je okupljanje studenata i održavanje sastanaka na kojima potičemo druženje, čitanje i kritičko razmišljanje. Klub nije namijenjen samo čitateljima, već i onima koji su spremni dati priliku knjigama i okušati se u čitanju. Volimo razmjenjivati dojmove i slušati tuđa mišljenja. Na kraju, ali ne i manje važno – klub je tu i u svrhu edukacije koja se puno lakše provodi u opuštenoj atmosferi kakvu nastojimo održati na sastancima.

Kako klub približava čitanje studentima?
Lucija: Svi imaju pravo birati žele li sudjelovati ili ne. Nikoga ne prisiljavamo na sudjelovanje i čitanje i mislim da je to ključno. Samim time ostavljamo prostor za pravo izbora, studenti se tako puno lakše upuštaju u čitanje. Na sastancima volimo čuti što studente zanima i na taj način predlažemo djela za koja vjerujemo da će biti prihvaćena i pročitana. Na te sastanke su pozvani i oni koji nisu pročitali knjigu.

Koliko se često sastajete i kako izgledaju vaša druženja?
Lucija: Nastojimo se sastati dvaput mjesečno, ali kad god imamo priliku održimo i sastanak više. Čitanje i rasprava na temu knjiga je samo jedna od aktivnosti koju provodimo. Tu su još i općenite preporuke, kvizovi usporedbe knjige i filma, Wine and write radionica, čitanje odlomaka vlastitih djela, ali i gostovanja autora. Prva gošća je bila nagrađivana autorica Andrea Debak.

Biste li posebno izdvojili neki događaj koji ste do sada organizirali?
Lucija: Pokušavamo biti aktualni i inovativni tako da organiziramo događaje koji će već na prvu izazvati zanimanje javnosti. Moram priznati da smo organizirali dosta događaja koje sam navela, ali ono što bih izdvojila je druženje s prvom booktubericom (Youtube blogerica o knjigama) i redateljicom Katarinom Radetić koja nam je, osim dobrih preporuka za knjige i pozitivne energije, donijela i knjige koje je odlučila donirati našem klubu.

Bruno: Možemo izdvojiti i spisateljicu Andreu Debak. Ona nam je prepričala svoja iskustva kao autorica. Također, s obzirom na činjenicu da se neki od osnivača i članova sami bave pisanjem, pripremila nam je i popis kontakata kojima se možemo javiti za potencijalnu suradnju ili pomoć pri objavljivanju djela.

Mislite li da studenti danas manje čitaju?
Bruno: Teško je napraviti generalizaciju za sve studente s obzirom na to da postoji mnogo studenata koji čitaju kao i onih koji ne čitaju. Glavni razlog zašto neki studenti ne čitaju je najviše taj što ne stignu zbog puno fakultetskih obaveza, a neki i moraju raditi. Preopterećeni su s kolokvijima i ispitima ili aktivnostima poput stručne prakse i posla.

Što mislite o studentskom životu u Dubrovniku?
Bruno: Dubrovnik zasigurno ima potencijala za razvitak u kontekstu studentskog grada. Početak godine uvijek je manje ispunjen događanjima, nego ostatak godine pa tako i što se tiče studentskih aktivnosti. Međutim, vjerujemo kako svaki student može naći ono što ga zanima u Dubrovniku jer se uvijek nešto
događa. Na koncu, i naš klub je izvor aktivnosti za studente koje zanima čitanje i pisanje.

Tko se može pridružiti klubu i zašto bi se netko trebao pridružiti?
Bruno: UNIDU BookClubu može se pridružiti svatko tko u svoje slobodno vrijeme voli čitati i/ili pisati i/ili oni koji tim aktivnostima žele dati priliku. Usprkos imenu, klub nije rezerviran isključivo za studente Sveučilišta u
Dubrovniku. Glavni razlog zašto bi itko trebao biti dio kluba i zašto je on uopće osnovan je druženje. Klub
je neformalnog karaktera i ne želimo nikoga od članova obvezivati ni na čitanje aktualne knjige ako to ne želi, ni na dolazak na susret ako ne može. Cilj nam je da na opušten, prijateljski način razgovaramo o zajedničkim temama vezanim uz književnost i stvorimo toplu atmosferu u kojoj će se i onaj koji je prvi put ikad došao na naš susret osjećati ugodno.

Ako poželi, kako se netko može pridružiti klubu?
Bruno: Svatko tko bi se htio pridružiti klubu može to napraviti na najjednostavniji mogući način – pojaviti se na sljedećem susretu. Za sudjelovanje u našim susretima nije potrebna ni prijava ni bilo kakva prethodna najava dolaska, svi su uvijek dobrodošli. Informirati se o nadolazećim susretima može preko naše Instagram stranice @unidubookclub, na kojoj redovito objavljujemo.

Što možemo očekivati od kluba do kraja semestra, koji su planovi?
Bruno: Imamo puno toga planirano, a ono što možemo otkriti su susreti na otvorenom koji nas čekaju čim vrijeme dozvoli.

Pročitajte još

DIVNA VIJEST Osnovna škola Montovjerna nosit će ime Luko Paljetak

Dulist

[FOTO] PLESNI STUDIO LAZARETI Sjajni rezultati na natjecanju u Mostaru!

Dulist

SJAJNI REZULTATI NA DRŽAVNOM PRVENSTVU Župske mažoretke Lara i Katarina osvojile zlato!

Dulist