Kultura

U DVORANI PAPE IVANA PAVLA II Predstavljena monografija ‘Macelj 1945’.

U DVORANI PAPE IVANA PAVLA II Predstavljena monografija 'Macelj 1945'.

Monografija ‘Macelj 1945.’ predstavljena je večeras u Dvorani Pape Ivana Pavla II, samostanu svete Klare.

Predstavili su ju predsjednik Udruge Macelj 1945. dr. Stjepan Bačić, autor monografije Macelj Damir Borovčak i član Udruge iz Širokog Brijega fra Miljenko Stojić, viscepostulator postupka mučeništva ‘Fra Leo Petrović i 65 subraće’.

Okupljene je posebno pozdravio Željko Kulišić, predsjednik Udruge Hrvatski domobran Dubrovnik.

-Macelj je najveće stratište Titovih partizana i komunističkog režima u Hrvatskoj, gdje su do sada ekshumirane 1163 žrtve. U tim šumama, prema izjavama svjedoka, stradalo je preko 13 tisuća žrtava, a više od 130 jama još uvijek nije istraženo. Među brojnim žrtvama na Macelju nalaze se ostaci 21 svećenika, franjevaca i bogoslova koji su ubijeni u noći 4./5. lipnja 1945. godine. Nakon genocidnog pokolja Hrvata, najveći zločinac Balkana iz 20.-tog stoljeća naredio je Maceljsku šumu proglasiti ‘Titovim lovištem’– uvodno je istaknuo predsjednik Udruge Hrvatski domobran Dubrovnik Željko Kulišić.
Nitko nepozvan nije mogao kročiti u prostor natopljen hrvatskom krvlju, a punih pola stoljeća trajao je zakon šutnje i represije na okolno stanovništvo. Za vladavine totalitarnog komunističkog režima živjelo se u strahu i pod prisilom zaborava, učila se iskrivljena povijest, ona o prešućivanju komunističkih zločina. Monografija „Macelj 1945″ ukazuje da je zločin bio sustavno planiran još tijekom Drugog svjetskog rata od krajnjeg juga Hrvatske prema sjeveru. Preteću Bleiburga na dubrovačkom području simboliziraju Orsula i otok Daksa, a egzoduz hrvatskog naroda nastavljen je nepobrojanim žrtvama Bleiburga i hrvatskog Križnog puta. Monografija također ukazuje na poveznicu svećeničkih žrtava koje su nama u Dubrovniku bliske od Dakse preko Širokog brijega pa sve do Macelja. Upravo smo se na stradanjima hrvatskog življa povezali s prijateljima iz Zagreba u cilju otkrivanja zločina, svatko na svom području.

-Međutim, istina o zločinima teško može ugledati svjetlo dana, ona je i dalje zarobljena u labirintu nakaradne političke zbilje koja ovisi isključivo o trenutnoj političkoj garnituri, a ona je vješto vođena nevidljivom rukom dobro znanih jugonostalgičara i udbaša. Odgovornost je pored političkog, još više na pravosudnom sustavu, koji vješto izbjegava preuzeti inicijativu i konačno osuditi odgovorne za neprijeporno počinjene zločine nakon formalnog završetka Drugog svjetskog rata. Stoga je važno promijeniti zakone u cilju osude totalitarnog komunističkog režima. To je vapaj svih onih koji su izgubili svoje najmilije. Ne tražimo osvetu već samo istinu za zločine bez kazne, rečeno je među ostalim na predstavljanju.

Predsjednik Udruge Macelj 1945. Stjepan Bačić rekao je kako su Maceljske žrtve bili hrvatski vojnici, civili, žene, djeca i svećenici.
– Istina o zločinima na lokaciji Lepe Bukve skrivala se sve do 1990. godine kada je Fran Živičnjak, zahvaljujući jednom partizanu pokajniku, pokrenuo istraživanje. Kardinal Kuharić je ’91.godine na području Lepe Bukve služio svetu misu, a kasnije je komisija za istraživanje komunističkih zločina iskopala ostatke ljudskih tijela čije su kosti u plastičnim vrećama stajale na Odjelu patologije punih petnaest godina. Stjepan Brajdić, utemeljitelj Udruge Macelj 1945 i Damir Borovčak bili su glavni pokretači i realizatori dostojanstvenog pokopa u zajedničku grobnicu, gdje je nedugo iza toga sagrađena kapelicu podno Maceljske gore – rekao je predsjednik Udruge Macelj, gospodin Stjepan Bačić.
Nakon toga je gospodin Damir Borovčak potanko objasnio kako je nastala monografija koja je opremljena s preko šestotina slika, mnoštvom dokumenata i pronađenih stvari iz grobnica.
Osim u Dubrovniku, monografija se predstavlja u Splitu, Širokom Brijegu, Mostaru, ljubuškom, Posušju, te Tomislavgrad, a u ovim predstavljanjima sudjeluje niz uglednih predavača domaćina.

Organizatori tih predstavljanja su Hrvatska udruga Benedikt, Ogranak Matice hrvatske Split, Udruga Hrvatski domobran Dubrovnik, Franjevački samostani Mostar i Humac, Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg i Tomislavgrad, Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća na području Širokog Brijega te UNRO HVO Podružnica Posušje i Udruga Macelj 1945. Zagreb – Đurmanec.

Pročitajte još

Glazba Ston gostovala na natjecanju u mažoret plesu u Tomislavgradu

Dulist

KONCERTI U UMJETNIČKOJ ŠKOLI Podržite mlade klavirske nade!

Dulist

POTICANJE DJECE NA ČITANJE Radionice za odgojitelje, roditelje i knjižničare

Dulist