Aktualno

Štrajkom glađu za slobodu Grada

Štrajkom glađu za slobodu Grada

Za vrijeme okupacije Dubrovnika i najtežih bombardiranja 1991. godine i dubrovački studenti, koji su u to vrijeme studirali u Zagrebu, nisu ostali po strani.

Prosvjedima, apelima upućenima međunarodnoj zajednici, pa i štrajkovima glađu, pokušali su zaustaviti napade na Dubrovnik. Među brojnim tadašnjim studentima bile su Nina Obuljen i Patricia Cvinar, koje su se za duList prisjetile tih vremena.

– Kad su krenuli napadi, a mi bili odsječeni od svojih obitelji, stvorena je Udruga Sveti Vlaho, udruga ljudi iz Dubrovnika. Okupili smo se i tražili načine kako ispričati istinu o onome što se stvarno događalo – prisjeća se Patricia Cvinar i dodaje kako se kasnije iz udruge Sveti Vlaho iznjedrila frakcija onih koji su tražili konkretnije načine pomoći Gradu, ne samo u oružju, već i hrani i lijekovima. Bili su tu i dragovoljci i studenti koji su se također međusobno organizirali.
 
PROMIJENITI SVIJEST O RATU
 
– Ne mogu se sjetiti kako je točno akcija počela, tko je predložio okupljanje i organizaciju. Znam da je ideja sa štrajkom glađu krenula nekako spontano, vjerojatno iz nemoći. Željeli smo napraviti nešto radikalno, kako bismo privukli pažnju na ono što se događalo u Dubrovniku i Hrvatskoj, jer nam se činilo da se u svijetu ne zna što se događa i da one, koji bi mogli nešto napraviti, jednostavno nije briga – dodaje Nina Obuljen.
Sve to rezultiralo je dobivanjem velike podrške, te su im osigurane prostorije u hotelu Dubrovnik. Kroz njih su prošle brojne poznate osobe poput Vlada Gotovca, Dražena Budiše, Antuna Tusa, Slobodana Langa, Branke Šeparović…
– Željeli smo promijeniti svijest i shvaćanje Europe, ali i cijelog svijeta o ratu, uzroku rata, žrtvi i agresoru. To smo radili informiranjem, apelima za pomoć, a najradikalniji potez bio je štrajk glađu. Upravo zbog tog, tzv. miroljubivog neagresivnog pristupa, imali smo tako dobar odaziv svih koje smo kontaktirali, pa čak i Britanskog Foreign Officea gdje nas nisu odbili. Kad se stvorila studentska udruga Libertas, u njoj se našla većina studenata iz Dubrovnika sa Sveučilišta u Zagrebu. Glavni je cilj bio da kao nevladina udruga pokušamo širiti istinu o tome što se stvarno događa. Izašli smo i na međunarodnu scenu, išli smo u Ujedinjeno Kraljevstvo, Italiju, Izrael, SAD – naglašava Cvinar. 

Cijelu priču o dubrovačkim studentima pročitajte u ovom broju duLista!

Pročitajte još

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist

EMISIJA ‘TKO TO TAMO PJEVA’ Nastupila je i Nevenka Tokić sa Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

Međunarodni je dan primalja

Dulist