Aktualno

RETROSPEKTIVA 2019. (4) Od pročistača do razrješenja ‘gordijskog čvora’ oko žičare

RETROSPEKTIVA 2019. (4) Od pročistača do razrješenja ‘gordijskog čvora’ oko žičare

Pročistač je položio svoj prvi veliki test – napisao je gradonačelnik Mato Franković sredinom studenog prošle godine. Tada je na dubrovačkom području pala velika količina kiše te je došlo do zamućenja izvorišta rijeke Omble. No, zahvaljujući pročistaču pitke vode Ombla u Komolcu, mut­noća je smanjena, a voda je bila uredna i ispravna za piće. U 2019. tako je konačno riješen veliki problem Dubrov­nika. Podsjetit ćemo se da je tehnički pregled za pročistač počeo u veljači ove godine, a nakon što je obavljen, krenulo se u ishođenje uporabne dozvole. Ona je konačno stigla u svibnju. Iako je bilo određenih potvrda koje je trebalo još ishodovati, Franković je tada istaknuo da su ‘zamućenja vode za Dubrovnik postaju prošlost’. Pročistač, koji godiš­nje potroši 700 tisuća kuna električne energije, službeno je pušten u rad u srp­nju, a ovom je događaju prisustvovao i premijer Andrej Plenković. Izgradnja pročistača jedan je od dugoočekivanih projekata čime je gradska vlast ‘skinula teret s leđa’. Jer, od samih ga početaka prate ‘nevolje’. Projekt je započeo još u doba bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića te je 2016. godine potpisan ugovor o izgradnji s tvrtkom Suez, a sama gradnja krenula je početkom 2017. godine. Međutim, promjenom vlasti i dolaskom Mata Frankovića na čelo Grada utvrdilo se kako na gradilištu postoje problemi s podizvođačem, tvrt­kom Skladgradnja. Nova gradska uprava obavijestila je javnost kako je na gradili­štu odrađeno samo 10 posto radova. Na putu do završnog cilja, ‘kamen spotica­nja’ bile su i pristupne ceste, odnosno neriješeni imovinsko-pravni odnosi. No, i ta je priča dobila sretan kraj. ‘Prije dvije godine bili smo na početku dugog puta na kojem smo morali riješiti brojne pre­preke. Unatoč svemu bili smo uporni i došli do kraja’, naglasio je jednom prili­kom Franković. Riječ je o projektu koji je obilježio 2019., a uz koji smo odlučili izdvojiti još neke. To je izgradnja Stu­dentskog doma, OŠ Montovjerna te razr­ješenje spora između Grada Dubrovnika i Excelsa nekretnina.

Studentski dom
Radovi na Studentskom domu u Čoko­linu ušli su u završnu fazu, a otvorenje se očekuje na proljeće 2020. godine. Nedavno je razmontirana stacionarna dizalica koja se na gradilištu nalazila godinu i pol dana, a uz pomoć specijalne pokretne dizalice. Građevinsko-obrtnički radovi bi, prema ugovoru, tre­bali biti gotovi do konca ove godine, s izuzetkom kompletne fasade. Raspisan je i natječaj za opremanje Studentskog doma, a ‘onog trenutka kad potpišemo ugovor za opremanje, obavijestit ćemo javnost o točnom razdoblju završetka projekta’, istaknuo nam je tijekom obi­laska Studentskog centra Marko Potre­bica u listopadu ove godine. U Student­skom domu nalazit će se restoran sa 627 mjesta. Osim restorana, studenti će se moći hraniti i u fast foodu. Kuhinja će na dnevnoj bazi isporučiti dvije tisuće obroka. U prizemlju bloka B nalazit će se recepcija, liftovi koji će voditi do soba te kat iznad fitness dvorana s odvoje­nim svlačionicama za žene i muškarce. U bloku C izgradit će se prostor za stu­dentski klub, ali i za polivalentnu više­namjensku dvoranu. U njoj će se moći održavati i kongresi, no zamišljena je i kao à la carte restoran u koji će moći dolaziti svi građani. Osim restorana, Dubrovčani će na raspolaganju, kao i studenti, imati kafić. Ukupno 503 kre­veta (u 254 smještajne jedinice) bit će spremna za studente u idućoj akadem­skoj godini. Inače, sobe su dvokrevetne, veličine su 21 kvadrat te svaka ima WC. Također, u domu će biti opremljeno pet jednokrevetnih soba namijenjenih za osobe s posebnim potrebama. Cijena mjesečnog smještaja za jednu osobu je 810 kuna, a ljeti će raditi kao hostel. ­

‘Žuta škola’
Sredinom siječnja 2019. srušena je mala, od milja zvana ‘Žuta škola’, također u Čokolinu. Na njezinom ‘terenu’ zapo­čela je tada izgradnja nove Osnovne škole Montovjerna koja je do sada dje­lovala kao područna škola u sklopu OŠ Lapad. U Dubrovniku se ovime nakon pune 33 godine gradi nova škola, a za otvaranje će biti spremna već za slje­deću Festu sv. Vlaha, puno ranije od ugovorenog roka. Učenici iz PŠ Mon­tovjerna pohađaju nastavu u matičnoj lapadskoj školi dok se njihova škola ne dovrši. Škola će u jednoj smjeni moći smjestiti 448 učenika, po 28 učenika u 16 razrednih odjeljenja, 8 nižih i 8 viših. Što se tiče radova, postojeća građevina nadograđuje se za jedan kat i dijelom spušta u podrum te se prostorno prila­gođava i povezuje s dogradnjom. Dogra­đeni dio školske zgrade imat će također četiri etaže (podrum, prizemlje i dva kata), dok se sportska dvorana povezuje s prostorima u podrumu. Izgradit će se ukupno 16 novih učionica i dvodijelna sportska dvorana s pratećim sadržajima, blagovaonica i knjižnica, dodatne uči­onice za izborni predmet te prostori za pedagoga i psihologa. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrov­nika u prosincu donesena je Odluka kojoj se škola na Montovjerni službeno izdvaja iz Osnovne škole Lapad te je pri­vremenom ravnateljicom imenovana Snježana Vlahinić.

Razriješen ‘gordijski čvor’
Ovu godinu obilježio je svakako i zavr­šetak sage oko žičare te spora Grada Dubrovnika s koncesionarom Excelsa nekretninama. Naime, najprije je kra­jem ožujka Trgovački sud u Dubrov­niku donio i objavio presudu povodom tužbe Grada Dubrovnika protiv druš­tva Excelsa nekretnine d.d. kojom je ‘Excelsi’ naloženo da Gradu Dubrov­niku isplati iznos od 20.104.250,00 kuna, uvećan za zatezne kamate. Riječ je bila o prvostupanjskoj presudi za obavljanje djelatnosti prijevoza putnika žičarom bez sklopljenog ugovora o koncesiji.
— Ovim je dokazana ispravnost odluke gradske uprave da se podigne tužba protiv Excelsa nekretnina i da na taj način Grad Dubrovnik uprihoduje ono što je trebao uprihodovati od kon­cesijske naknade, točnije iznos koji s kamatama iznosi oko 30 milijuna kuna – prokomentirao je presudu u ožujku gra­donačelnik Mato Franković. Podsjetimo, DORH je tvrtki Excelsa nekretnine dao rok do kraja ožujka 2018. da se usklade sa zakonom Republike Hrvatske, plate potraživanja za prethodna razdoblja Gradu i Državi te potpišu koncesijski ugovor s Gradom Dubrovnikom, jer će u protivnom, do ispunjenja ovih uvjeta, rad žičare biti obustavljen. Ranije je donesena i prvostupanjska presuda u korist Republike Hrvatske, za iznos od osam milijuna kuna, za vremensko raz­doblje u kojem je nadležnost koncesija bila pod Državom, prije nego je 2014. prenesena na razinu gradova. Tako je 25. travnja žičaru, zbog neplaćanja kon­cesijske naknade i dugova, zapečatila Carinska uprava sve do 28. lipnja kada je s Gradom Dubrovnikom konačno pot­pisan Ugovor o koncesiji.
— Razriješen je gordijski čvor Grada Dubrovnika, dakle odnos s Excelsa nekretninama, nakon devet godina. Sporazumom je definirano plaćanje dugova iz prošlosti, ukupno 46 mili­juna kuna, Gradu, RH i Ministarstvu financija. Uprihodovat ćemo 26 mili­juna kuna što je značajan novac kojeg ćemo uložiti u poboljšanje infrastruk­ture – rekao je krajem lipnja Franković dodavši kako je, kad je riječ o sklapa­nju ugovora o koncesiji, tvrtki Excelsa nekretnine upućen isti onaj ugovor koji je već bio dostavljen prošle godine, ali nikada nije i potpisan. Temeljem novog ugovora Grad Dubrovnik bi u idućih 50 godina od prihoda žičare trebao dobi­vati 10 milijuna kuna godišnje.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 31. prosinca 2019.

Pročitajte još

‘STVORENE SMO ZA NEBO’ Promocija knjige Tee Perović

Dulist

PROMETNA U KUPARIMA Ozlijeđena osoba prevezena u bolnicu

Dulist

OD IDUĆEG TJEDNA Liječnici će imati pravo prijaviti pacijente privremeno nesposobnima za vožnju

Dulist