Aktualno

OD IDUĆEG TJEDNA Liječnici će imati pravo prijaviti pacijente privremeno nesposobnima za vožnju

bolnica doktor12

Novi pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače na snagu stupa idućeg tjedna.  Upozorenja za određene tegobe koje pacijenti imaju poput išijasa, prijeloma ruke ili noge i nekontroliranog povišenog tlaka liječnici će morati upisati u zdravstveni karton, odnosno prijavit će ih privremeno nesposobnima za vožnju, prenosi Net.hr.

Ako vozač sudjeluje u nekoj prometnoj nesreći, sudskim uvidom u njegov karton vidjet će se upozorenje liječnika i s toga snosi odgovornost jer nije postupio prema upozorenju, kako je objasnila Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine. Takva upozorenja liječnici će upisivati samo za tegobe koje umanjuju sposobnost vožnje u trajanju do 6 mjeseci. Sve ostalo dužni su prijaviti MUP-u.

– Sve ozbiljne neurološke bolesti, na primjer Parkinsonova bolest, multiplu sklerozu, apneju, stanja nakon velikih moždanih udara i dalje smo dužni prijaviti odmah MUP-u koji pacijenta zove na izvanredni liječnički pregled u medicinu rada – rekla je Ban Toskić. Na ovu temu javio se i Marko Šoštarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.

– Trebalo bi biti i puno strože s obzirom na to da nam stanje sigurnosti cestovnog prometa u Hrvatskoj i nije baš najbolje. Trebali bi ići na strože mjere, ali i ovo je već dobra mjera, kompromis između prometne i liječničke struke. Vidjet ćemo kakvi će biti učinci, pa ako bude trebalo to onda još i postrožiti – izjavio je Šoštarić.

Do sada dijabetičari ovisni o inzulinu zbog svoje bolesti nisu mogli dobiti dozvolu za profesionalnu vozačku dozvolu ili su bez nje ostajali. Od sada će moći, objasnio je Davor Skeledžija iz Zagrebačkog dijabetičkog društva.

– Morali su mijenjati profesiju ostajali su bez posla. Sada će to moći raditi, ali postoje preduvjeti. Moraju imati senzore za mjerenje glukoze koje financira HZZO-o koji će ih upozoriti ako im šećer padne. Oni reagiraju, šećer se stabilizira i ponovno su sigurni sudionici prometa – rekao je Skeledžija.

Iako se odustalo od opcije da liječnici pacijentima zbog određenih stanja odmah oduzimaju vozačku dozvolu, iz Koordinacije obiteljske medicine upozoravaju.

– Nismo u potpunosti sretni ovom s našom ulogom jer ipak je narušen odnos povjerljivosti između liječnika i pacijenata. Liječniku nije u interesu da našteti pacijentu ili da uđe s njim u konflikt, to su vrlo teške i neugodne situacije s kojima se nije lako nositi – poručila je Nataša Ban Toskić. Na ovaj način kaže, odgovornost nije samo na njima već i na pacijentima koji se njihova upozorenja o privremenoj nesposobnosti za vožnju moraju pridržavati.

Pročitajte još

DOSJE JARAK Banožić prvi put nakon nesreće: ‘Želim istinu, nisam pretjecao’

Dulist

BIG GAME OREBIĆ Ekipa ‘Ma Lu’ najuspješnija, ulovili tunu od 53 kilograma

Dulist

CRVENI KRIŽ POZIVA Daruj krv i spasi život

Dulist