Aktualno

Prva generacija dubrovačkih srednjoškolaca – darovitih učenika

Prva generacija dubrovačkih srednjoškolaca - darovitih učenika

U ljetnikovcu Bunić Kaboga protekli vikend dodijeljene su Potvrde prvoj generaciji dubrovačkih srednjoškolaca – darovitih učenika, koji su pohađali dodatnu nastavu iz kemije, biologije, fizike i matematike u organizaciji Udruge za promicanje prirodnih znanosti iz Dubrovnika.

Nastavu, koja se održavala u razdoblju od 10. listopada 2016. do 4. lipnja ove godine uspješno je završilo dvadesetak polaznika. Izuzetno zanimljiv program obuhvaćao je praktičnu i terensku nastavu od kojih se ističe znanstveni izlet u Split, kojom prigodom su učenici posjetili Institut za oceanografiju i ribarstvo i slušali predavanje o istraživanjima koje se provode u Jadranskom moru, a na prirodoslovno-matematičkom fakultetu, na odjelu za kemiju, sudjelovali su u laboratorijskim vježbama uz pomoć znanstvenika i studenata studija kemije.

Na znanstvenom izletu na Srđu, učenici su slikali stare zidine na Srđu pomoću kamera na dronovima i ubacili ih u program na računalu, koji je slike iz svih kutova preračunao u 3D mapu, te su pomoću 3D printera napravili model zidina. Učenici su posjetili i laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije (Službu za ekologiju, Odjel za vode).

Na završnom znanstvenom izletu posjetili su Prirodoslovni muzej u Metkoviću, reverzibilnu hidroelektranu Svitava,ptičji rezervat i park prirode Hutovo blato gdje su promatrali ptice i endemske vrste životinja. U Mogorjelu jedinstvenom arheološkom spomeniku iz rimskog doba upoznali su s njegovim kulturno-povijesnim i znanstvenim značajem. Također su se u konjičkom klubu Vranac okušali u jahanju i informirali o učincima terapijskog jahanja.

Učenici su sudjelovali i na ‘Međunarodnom nastavnom danu za mlade istraživače’ u okviru jedinstvenog programa CERN-a, a na inicijativu znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković, koji se u travnju obilježavao u 40 zemalja svijeta i na kojem je sudjelovalo preko 1000 srednjoškolaca. Na Sveučilištu u Dubrovniku, dubrovački srednjoškolci imali su priliku provesti dan poput svjetskih znanstvenika analizirajući stvarne podatke prikupljene na najvećem i najsnažnijem akceleratoru na svijetu ‘Large Hadron Collider’ smještenom u Europskom laboratoriju za fiziku elementarnih čestica (CERN).

Tim dubrovačkih profesora, velikih entuzijasta Olivera Đorđević, prof matematike; dr.sc. Ivona Milić Beran/profesor matematike; dr.sc. Selma Čustović/profesor kemije i biologije; dr.sc. Marlena Ćukteraš/profesor fizike i biologije; Tanja Vukas/profesor matematike; dr.sc. Alen Brković/profesor fizike i Željko Erak/predsjednik udruge zahvalili su se svim učenicima koji su sudjelovali u ovogodišnjem programu, kao i njihovim roditeljima, koji su im neizmjerna podrška na njihovom putu na kojem je želja za znanjem i novim spoznajama uvijek na prvom mjestu. Isto tako, profesori su se zahvalili donatoru programa Zakladi Cabogi Stiftung, Sveučilištu u Dubrovniku, RITu – Američkom koledžu, koji je ustupio svoje učionice za odvijanje dodatne nastave.

Ovaj izniman program namijenjen darovitoj djeci, koji žele razvijati pažnju, pamćenje, sposobnosti korištenja stečenog znanja, sposobnosti logičkog mišljenja i zaključivanja, jasnog i konciznog iznošenja tvrdnji, maštovitost u rješavanju zadataka, upornost, urednost i točnost u radu, nastavlja s radom u idućoj školskoj godini, a prijave su moguće na stranici Udruge za promicanje prirodnih znanosti: http://www.prirodne-znanosti-dubrovnik.com/prijavnica/

Profesori i učenici nastavili su druženje na znanstvenom tulumu koji su organizirali u Lazaretima.

Tekst i foto: Udruga za promicanje prirodnih znanosti

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist