Kultura

Predstavljena “Priča iz života sokolova”

Predstavljena "Priča iz života sokolova"

Djeca iz Dječjeg vrtića Cavtat, čija se vrtićka skupina zove „Ptići sokolići“ uz pomoć svojih dviju odgojiteljica, Marije Mihatović i Marije Radonić, postali su autori slikovnice „Priča iz života sokolova“.

Odgojiteljica Dječjeg vrtića Gruda Luce Đurišić na promociji slikovnice je istaknula da su ovo trenuci kada odgojitelji imaju „priliku promovirati svoje zvanje i biti svjedokom snage, topline, ljubavi, podrške i znanja koje odgojitelji unose u živote djece iz dana u dan“. Kada su djeca instinktivno izabrala ime Sokolići za svoju skupinu, oni su se odlučili za sve ono čemu su ih njihove odgojiteljice, Marija Mihatović i Marija Radonić, ustrajno vodile – odlučili su se za snagu, brzinu, prodornost, vjernost, brigu o članovima obitelji, kompetenciji i samopouzdanju. Odlučili su se i za radost – opjevanu u prekrasnoj konavoskoj svatovskoj pjesmi – odlučili su se za život.

Sve je počelo odabirom imena skupine, u veljači,  kada su djeca odlučila da se njihova skupina zove Ptići sokolići, i to demokratskim glasovanjem. U procesu poistovjećivanja s imenom odgojiteljice su ih podučavale o zanimljivostima i životima sokolova. Djeca su donosila albume, knjige i enciklopedije, a čitale su se priče i basne u kojima se sokolovi spominju. Sve te „neposredne“ doživljaje iz života sokolova djeca  su pratila crtežima i tekstom. Spontano su se počeli koristiti izrazi i fraze iz narodnog jezika kao što su: oko sokolovo, na sokolu malo mesa, brz i spretan kao sokol…

Prijelomni trenutak je bio posjet Sokol gradu u Dunavama, nakon čega je počeo nastajati još veći broj crteža, konstrukcija od kocaka i ostalih prirodnih materijala. Svi su se crteži spremali i opisi nacrtanog zapisivali. U lipnju su svi crteži bili izloženi u likovnom centru odgojne skupine, nikakvim posebnim rasporedom, gdje su ih djeca mogla vidjeti sve na okupu – svakodnevno. Djeca su prilazila i povezivala crteže, a odgojiteljice su pažljivim promatranjem i pitanjima shvatile da imaju priču. S djecom su razgovarale i dogovarale o odabiru crteža i teksta.

Od trenutka kada su djeca izabrala ime svoje skupine do tiskanja slikovnice prošla su četiri mjeseca. Slikovnica je tiskana uz potporu Dječjeg vrtića Konavle.

O važnosti ovakvih slikovnica u kojima se poštuje dječji izričaj, a u kojima se odrasli uspješno uspiju othrvati potrebi da ih ispravljaju, govorila je slikarica Antonija Rusković Radonić koja ju je nazvala najznačajnijim dječjim uratkom u Hrvatskoj u ovom trenutku, budući se nije interveniralo u dosljednost dječjeg izričaja.
Slikovnica je predstavljena na prepunoj taraci ispred kuće Matice hrvatske ogranak Konavle na Grudi. U radosti predstavljanja slikovnice sudjelovali su i glazbenici: flautistica Đive Franetović Kušelj, lijeričar Ivo Letunić i pjevač Vlaho Kordić. 

Pročitajte još

[FOTO] Pogledate tko je sve uživao na tratamentu nakon ‘Umišljenog bolesnika’

Dulist

‘UMIŠLJENI BOLESNIK’ U KMD-u izveden posljednji premijerni naslov sezone

Dulist

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist