Kultura

Ferić otvorio ‘I da te ljubim, a da te čuvam’

feric zoran pisci 01

Program naslovljen „I da te ljubim, a da te čuvam“ ostvaren u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara s Hrvatskim društvom pisaca otvorio je Zoran Ferić s poglavljem „Tišina“ iz romana 'Kalendar Maja', sinoć u palači Sponza.

Zoranu Feriću i redateljici Vlatki Vorkapić kao inspiracija za sinoćnji performans poslužilo je poglavlje „Tišina“ iz nagrađivanog romana „Kalendar Maja“, a izveli su ga glumci Marija Šegvić i Silvio Vovk, dok je i sam pisac odigrao ulogu na sceni. Ferić je rođen u Zagrebu, gdje je diplomirao kroatistiku na Filozofskom fakultetu te i danas ondje živi i radi kao profesor hrvatskog jezika i književnosti u gimnaziji, a također je potpredsjednik HDP-a od osnivanja 2002. godine. Do sada je objavio nekoliko romana i djela sabrane proze za koje je i nagrađivan. Roman „Kalendar Maja“ objavljen je 2011. godine u Profilovoj nakladi i dobitnik je više nagrada; nagrade Jutarnjeg lista za najbolji roman, nagrade Grada Zagreba za književnost te nagrade Vladimir Nazor za književnost.

Nakon Ferića slijede balade o ljubavi „Ušao sam u sobu i našao te kako spavaš“ Tomislava Bajsića i „Ofelija i Hamlet“ Irene Matijašević, također s glumcima Silviom Vovkom i Marijom Šegvić  u režiji Vlatke Vorkapić večeras, 21. kolovoza u 21:30 sati u palači Sponza. Uslijedit će predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu „Pričaj mi o Gorkome“ s Juditom Franković, Hanom Hegedušić i Robertom Plemićem, nastala po autobiografskom romanu „Fališ mi“ Mani Gotovac, u četvrtak, 22. kolovoza. „Pisac i ja“ iz romana „Uspavanka za mrtve“ autora Nikole Petkovića na programu je u petak, 23. kolovoza, a program će zatvoriti Luko Paljetak s „Bijelom tamom“ 24. kolovoza u 21:30 sati u Sponzi što će ujedno biti i prigodna proslava 70. rođendana ovog dubrovačkog akademika.

Ulaz je besplatan, ali je ulaznice zbog ograničenog broja sjedećih mjesta potrebno ranije  preuzeti u prodajnom uredu Igara u Festivalskoj palači na adresi Od Sigurate 1. Iznimka je predstava „Pričaj mi o Gorkome“ Mani Gotovac i HNK u Varaždinu koja će biti izvedena 22. kolovoza u 21:30 sati u palači Sponza, a za koju su ulaznice u prodaji.

Pročitajte još

‘UMIŠLJENA MIŠICA’ Lutkarska predstava za najmlađe ove nedjelje

Dulist

MUZEJI I GALERIJE KONAVALA Bogat program za Međunarodni dan muzeja

Dulist

DUBROVAČKI SLIKAR IZVOR PENDE: Moram slikati u Gradu, iako malo brine o kulturi

Ivana Mijić Vulinović