Aktualno

OKU GOTOVO NEVIDLJIVE, ALI BOLNE Što učiniti kad vas dotakne meduza?

Morska mjesečina (Pelagia Notiluca)

U dubrovačkom akvatoriju pojavile su se ljetne ‘gošće’ – meduze. Naročito ako su velike, s dugim krakovima i u većem ‘društvu’ često sprečavaju kupače, one domaće i strane, na ulazak u more i kupanje.

Pojava meduza u ovo doba godine nije neuobičajena, a mi donosimo što o tome misle stručnjaci te kako reagirati u slučaju doticaja s meduzom. Da pojava meduza u dubrovačkom akvatoriju nije ništa neuobičajeno potvrdio je i sam znanstvenik Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku dr. sc. Vladimir Onofri. Osim što nam je dao lekciju iz narodne medicine, Onofri naglašava kako ne treba stvarati paniku, naročito ne zbog turizma. Priroda odrađuje svoje i to je normalno.

– Pojava meduza događa se ovako periodično, nije to ništa neuobičajeno. To je život meduza na koji se mi moramo prilagođavati. Kad vas upeče meduza područje se treba isprati što toplijom vodom, a narodna medicina nalaže kako se treba pomokriti na područje na koje vas je upekla meduza – izjavio je Onofri te objasnio kako je mokraća puno toplija od mora te tako neutralizira otrov.

Ispiranje morskom vodom
A da je informacija o većem broju meduza stigla i do šireg broja građana potvrdila nam je i sama dermatologinja dr. sc. Ana Bakija-Konsuo. Bakija-Konsuo potvrdila je ono što smo saznali i od znanstvenika Onofrija, a to je da područje treba dobro isprati.

– Kad nas upeče meduza ona ispušta svoje toksine na površinu naše kože, što dovodi do dermatitisa, koji čak može biti i alergijski. U principu taj dermatitis se javlja ubrzo nakon meduzinog kontakta s našom kožom, a manifestira se crvenilom, svrbežom, peckanjem ili pojavom malih mjehurića. Ako dođe do senzibilizacije i aktiviranja imunološkog sustava onda dolazi do širenja alergije. Područje koje je došlo u doticaj s meduzom treba ispirati morskom vodom, što nam je u svakom slučaju i najbliže ili nekakvom fiziološkom otopinom.

Dr. Bakija-Konsuo navodi kako se ne smije trljati jer ‘ako trljate preostali toksin će se dodatno ispustiti na površinu kože što će dovesti do pogoršanja situacije’ – objašnjava Bakija-Konsuo.

– Nakon što se ispere morskom vodom, bilo bi dobro stavljati hladne obloge. Netko će reći led, no bolje je stavljati hladne obloge jer kad led stavljamo direktno na kožu dolazi do ozeblina. Hladnim oblogom sprječavamo širenje toksina u okolini kože – izjavila je Bakija-Konsuo. Navodi kako se područje može namazati nekom kremom koja sadrži antihistamin, a eventualno se može popiti i neki analgetik ako je došlo do peckanja i boli. No, ono što je bitno, ako dođe do širenja reakcije, odnosno do pojave glavobolje, mučnine i do nekakvih općih simptoma onda se svakako mora otići liječniku kako bi se dobila adekvatna terapija.

Oprez s najmlađima!
Dermatologinja Bakija-Konsuo navodi kako prilikom kupanja u moru treba posebno voditi računa o djeci te im pregledati kožu jer oni ne mogu sami prepoznati simptome.
– Bol, pečenje, zatezanje… Po razini simptoma vi ćete sami moći procijeniti reakciju. Ono što je bitno nije potrebno odmah juriti liječniku, a kao što sam rekla treba dobro isprati morem, ne trljati i ne grebati! – zaključuje dermatologinja Bakija-Konsuo. Natprosječno visoke temperature za svibanj i pojava meduza nije nešto što građanima ide u korist no bitno je dobro se informirati i znati kako reagirati prilikom neugodnog ‘susreta’ i doticaja s meduzama, jer ne zaboravimo, mi smo u njihovoj ‘kući’, a ne one u našoj. Nadamo se da vam ovi savjeti neće trebati i da ćete uživati u nadolazećem ljetu bez bliskih susreta s ovim morskim živinama.

Leana Milotić

Pročitajte još

ZBOG RADOVA Dio ulica danas bez vode, na snazi i privremena prometna regulacija

Dulist

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist