Grad

OČUVANJE BAŠTINE Potpisan ugovor za izradu Plana upravljanja spomeničkom cjelinom Dubrovnika

OČUVANJE BAŠTINE Potpisan ugovor za izradu Plana upravljanja spomeničkom cjelinom Dubrovnika

Našu baštinu moramo sačuvati ne za sebe nego za buduće generacije, da im ju predamo u najboljem mogućem stanju – rekao je gradonačelnik Mato Franković na potpisivanju ugovora o izvršenju usluga izrade Plana upravljanja spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika koje su izvršili dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. Krunoslav Šmit i ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić ovog ponedjeljka.

Uz Frankovića, Skurić i Šmit, sudjelovali su i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić koja je i članica povjerenstva za monitoring nad izradom plana upravljanja, pročelnica konzervatorskog odjela u Dubrovniku Žana Baća te načelnica sektora za konzervatorske odjele i inspekciju Ministarstva kulture Tatjana Lolić.

Detaljnije o ugovoru vrijednom 871 tisuću kuna govorila je Skurić.

– Početne aktivnosti oko izrade plana upravljanja su bile završene do konca 2017. godine, odnosno usvojen je koncept plana upravljanja na Gradskom vijeću, a krajem te iste godine krenuli smo s imenovanjem novih članova povjerenstva za monitoring, gdje je gradonačelnik pored struke i institucija imenovao punopravnim članovima i predstavnike građana i udruga civilnog društva. Projektni zadatak se izrađivao prema UNESCO-vim operativnim smjernicama, budući da dokument plana upravljanja naša legislativa u domeni upravljanja kulturnom baštinom ne poznaje. Plan upravljanja nije konzervacijski dokument već je okvir za upravljanje lokalitetom svjetske baštine i on podrazumijeva suradnju gradske uprave i institucija s privatnim sektorom, s građanima, s udrugama civilnog društva. Postupak javne nabave je proveden i bio je otvoren, a Arhitektonski fakultet je bio najpovoljnija ponuda i predloženi tim stručnjaka fakulteta je dokazao svoju tehničku i stručnu sposobnost temeljenu na referencama u izradi kako prostorno-planske dokumentacije, tako i konzervatorske, ali i iskustva u izradu planova za upravljanje svjetskim dobrima iz drugih gradova koje je odobrio Centar za svjetsku baštinu – podsjetila je.

Franković je istaknuo važnost plana za poboljšanje kvalitete života građana, ali i očuvanja povijesne jezgre.

– Plan upravljanja će u budućnosti definirati okvir za upravljanje lokalitetom svjetske baštine povijesne jezgre grada Dubrovnika kako bi se ona očuvala i unaprijedila svojstva izvanredne univerzalne vrijednosti pod zaštitom UNESCO-a, uz istodobno razvijanje suvremenog života grada kroz održivo upravljanje. Sve ono s čime imamo probleme na dnevnoj bazi će u budućnosti biti definirano planom upravljanja i samim time će život i gradskoj upravi, i stanovnicima povijesne jezgre, ali i svim gospodarskim subjektima koji žele poslovati u povijesnoj jezgri biti puno lakši jer će se znati pravila igre. Također smo u pripremi usvajanja buffer zone, Ministarstvo kulture će vrlo brzo prezentirati konzervatorske podloge, tako da vodimo računa o UNESCO-vom zaštićenom području na više razina. Kao i uvijek ćemo imati određene primjedbe, ali u okviru mogućeg vremenskog termina radimo sve najprije što možemo. Da kulturna baština nije sačuvana na današnjoj razini, sigurno broj posjetitelja u gradu Dubrovniku ne bi bio ni upola visok kao što jest. Konzervatorski odjel se često napada jer vrlo restriktivno gleda određene stvari, ali i očekujemo da malo pojačaju udar biča – kazao je.

Šmit se osvrnuo na posao koji očekuje tim stručnjaka uključenih u projekt.

– Ovo je izrazito izazovan i težak zadatak, svi smo svjesni vrijednosti područja u kojem će se plan napraviti. Naglasio bih da je ovo prvi plan upravljanja koji će se u Republici Hrvatskoj izraditi za područje koje je pod UNESCO-vom zaštitom. Zbog toga smo kao ponuditelji uključili akademsku zajednicu, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Dubrovniku, uključili smo strane stručnjake koji imaju relevantna iskustva. Ovo će biti i podloga za izradu buduće legislative. Jako će nam važno biti afirmirati i poticati sve dosadašnje projekte grada koji su započeti i koji su pokazali rezultate. Bit će nam važno čuti i uključiti razmišljanja stručnjaka, komunicirati s građanima i svim sudionicima koji djeluju u prostoru zbog čega će se raditi brojne radionice u kojima će cijeli postupak biti omogućen na participativnoj razini – naglasio je.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist