Politika

“Ne želimo voditi bitke preko leđa građana”

zupan skupstina 01

Župan Dobroslavić u izlaganju o sanaciji bolnice istaknuo je kako je trebalo vremena da se Županija upozna sa svim posljedicama sanacije, a sad je izašao s prijedlogom sanacije.

– Vlada je odučila preuzet bolnicu. Već sam rekao da je ovaj Zakon ciničan, jer je dug nastao zbog nedovoljnih sredstava HZZO-a. Zahtjev je nerealan. Dosadašnje su Vlade također bolnicu sanirale, ali ova i preuzima, što je po nama loše rješenje, jer je riječ o centralizaciji, suprotno od onog za što se zalažemo. Tražili smo način za izlaz, i našli smo ga za druge ustanove, domove zdravlja, dva zavoda, specijalnu bolnicu, ali moramo zatražiti sanaciju za OB Dubrovnik, koja ima velike dugove. Naslijeđeno je 86 milijuna kuna duga, to nijedna županija ne može sanirati. Htjeli smo zadržat upravljanje, jer smatramo da su dobra iskustva u upravljanju – kazao je župan.

– Ne želimo da naše bitke idu preko leđa sugrađana, nije naš način. predlažem zatoa ovo kao jedni izlaz, koliko god se ne slagali. Također tražimo da obvežemo Vladu da se zadrži razinu usluge za građane i nastave projekti – zaključio je župan.

Predsjednik Upravnog vijeća OB Dubrovnik Želimir Bosnić je kazao kako stanje u bolnici nije plod samo trenutnog ravnatelja.
– Da nismo imali teret duga mogli smo sanirati i Opću bolnicu, ali zbog Zakona o fiskalnoj odgovornosti, dobra je procjena župana da se uđe u sanacijski program. Kao predsjednik UV-a držim da sama sanacija ne znači rješenje svih problema za Bolnicu. Za normalno funkcioniranje OB Dubrovnik nije dostatan limit ono što Ministarstvo odredi – kazao je Bosnić te naveo niz razvojnih projekata u OB Dubrovnik. Odbacio je informacije kako se u OB Dubrovnik zapošljavalo bez reda.

Kristina Ćurčija (SDP) upitala je zašto se ne spominju inspekcijski nadzor i uočene nepravilnosti.
– U 42 mjeseca Upravno vijeće je Bolnicu koštalo oko 400 tisuća kuna. Smatram da za takav iznos morate biti puno odgovorniji. Jesu li utvrđene nepravilnosti? Jesu li održavana stručnja povjerenstva? Je li se zapošljavalo bez znanja ministra? Je li točno da se jednom mjesečno nije raspravljalo o dugu? Zašto mi kao županijski vijećnici o svemu tome nismo obaviješteni? – pitala je Ćurčija.

Ante Šendo (HSS) upozorio je kako sva ta pitanja nisu dio rasprave o sanaciji, nego o načinu vođenja bolnice, pa je predložio da to bude dijelom jedne redovite sjednice.

Tomislav Brnas (SDP) kazao je kako lokalna zajednica dovela do toga da bolnica ima velik dug.
– Sve naše želje nisu realne, jer ćemo doć u situaciju da neće biti aspirina. Dokle smo stigli, gospodine župane? U Puli su molili Ministarstvo da preuzme bolnicu. Nitko neće izgubit radno mjesto niti ukinut odjeli – kazao je Brnas.

Mato Franković (HDZ) kazao je kako prijedlog treba podržati i osigurati normalno poslovanje bolnice, a Stijepo Raguž (HSS) dodao kako ovdje nema mjesta politici, već je cilj zadržati razinu usluge.

– Ne vidim kakav je sanacijski program, da bi znali što se predviđa. S paušalom kojeg je Bolnica dobivala to se ne može pokrivati – kazao je Raguž.

Zamjenik župana Skokandić (HSS) podržao je Zakon o sanaciji.
– Mislim da bi sanacija trebala dovesti bolnicu na razinu poslovanja bez gubitaka, a sad su na godišnjoj razini gubici 16 milijuna kuna. Nije to čarobni štapić, bez zadiranja u zaposlene to se neće moći napraviti. Također, floskula je tražit od županije da sanira bolnicu. To je iluzija – kazao je Skokandić.

Ante Šendo (HSS) kazao je kako mu smeta što se bolnica predaje 'bianco' u postupku sanacije.
– Sanacijski program može biti načelno postavljen. Da nam je barem netko protumačio Zakon, da znamo što smo odlučili, izglasali. Držimo se teme – kazao je Šendo.

Ivan Jelčić (NL Pera Vićana) kazao je da će podržati prijedlog, ali i naglasio kako je riječ o ekonomskom, a ne političkom pitanju.

Uslijedila je stanka od 5 minuta prije glasovanja.

Pročitajte još

Knežević iz Sabora: ‘Zakoni i Ustav sprječavaju smjenu sudaca i državnih odvjetnika koji ne rade svoj posao’

Dulist

Franković je od danas saborski zastupnik: ‘I dalje ću braniti boje našeg grada’

Dulist

Konstituiran novi saziv Sabora, Jandroković treći put predsjednik

Dulist