Aktualno

MNOGIMA NIJE JASNO Što sve podrazumijeva izborna šutnja?

izbori glasovanje

Svi znamo za izbornu šutnju koja traje 24 sata prije održavanja izbora kao i na sam dan izbora sve do zatvaranja birališta. O njoj naročito moraju voditi računa politički akteri i mediji. U suprotnom, ako je krše, vrlo je izvjesno da će biti prijavljeni i adekvatno, naravno temeljem zakona, sankcionirani. Međutim, primjećuje se da mnogima ipak nije jasno što taj pojam/pravna obveza podrazumijeva.
-Zabranjuje se svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela – pojasnilo je i ove godine Državno izborno povjerenstvo na svojim službenim stranicama. Iz navedenoga proizlazi da pričati općenito o politici, izbornom procesu i slično ne predstavlja povredu izborne šutnje.
Prijave i kazne
Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba čiji su kontakt podaci objavljeni na mrežnoj stranici DIP-a. Za kršenje izborne šutnje propisane su ozbiljne novčane kazne koje su veće ukoliko je prekršitelj pravna nego fizička osoba. Odnosno stranka ili neki medij za povredu izborne šutnje platit će znatno veću novčanu kaznu od nekog političara ili pak tv-voditelja ili komentatora u određenom mediju.
Zabranjeni letci i ljepljenje plakata
Za vrijeme izborne šutnje zabranjeno je postavljanje novih promidžbenih plakata ili dijeljenje letaka. Naravno i telefonski pozivi, SMS poruke ili slanje elektroničke pošte kojima se poziva i nagovara birače da glasaju za pojedine izborne sudionike.

Pročitajte još

ŽUPA SV. MIHAJLA PROSLAVILA DAN OBITELJI Radionice, druženje, pjesma i roštilj

Dulist

Održana međunarodna OLA 2024 konferencija o optimizaciji i učenju u Dubrovniku

Dulist

U Gružu uređen Park Luja Šoletića

Dulist