Aktualno

HOO: U 2013. godini među sportašima tek 17 posto žena

HOO: U 2013. godini među sportašima tek 17 posto žena

U 2013. godini u Hrvatskoj je bilo 280.790 registriranih natjecatelja po svim dobnim skupinama, od čega tek 17 posto žena, vidljivo je to iz izvješća Komisije Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za žene u sportu za prošlu godinu.

Najviše je natjecateljica bilo u seniorkama (18.646), ali su činile samo 14 posto ukupnog broja natjecatelja u toj dobnoj skupini. Izvješće predstavljeno na sastanku Komisije 19. ožujka 2014. ukazuje na podzastupljenost žena u svim segmentima sporta.

HOO u okviru godišnjih upitnika o nacionalnim sportskim savezima (NSS) vodi evidencije o rodnoj zastupljenosti. Evidencija o zastupljenosti žena na rukovodećim i stručnim pozicijama za 2013. godinu pokazala je kako je među predsjednicima NSS-a tek 7 posto žena, dok žene čine čak 48 posto administrativnog osoblja u savezima.

Od 2.443 trenera u NSS-ima 290 (12 posto) ih je žena, a među izbornicima ih je 23 (15 posto) od ukupno 134. U svjetskim i europskim sportskim organizacijama NSS-i su u 2013. godini imali ukupno 181 zastupnika, od čega samo 23 žene. Ni zastupljenost žena među hrvatskim međunarodnim sucima i delegatima nije puno bolja, na tom području čine 18 posto.

Od 3.874 kategoriziranih sportaša u 2013. godini njih 1.406 (36 posto) su žene. Najzastupljenije su u kategorijama darovitih sportaša VI. kategorije sa 41 posto i vrhunskih sportaša III. kategorije sa 40 posto.

Nešto je povoljnija situacija za sportašice u razvojnim programima HOO-a. U programu potpore sportašima mlađih dobnih kategorija sportašice čine 46 posto korisnika, a u individualnom programu posebne skrbi o mladima 40 posto. Među kvalitetnim sportašima (Program III) sportašice su zastupljene sa 50 posto. Niti jedna ženska sportska ekipa nije uvrštena u razvojni program HOO-a, a među trenerima čiji rad sufinancira HOO samo je 8 posto žena.

Predsjednica Komisije Morana Paliković Gruden ukazala je na potrebu rodnog označavanja sportskih objekata, iz čega bi se utvrdio broj terena i dvorana koji sportašicama iz raznih razloga nisu dostupni, a često jer se u upotrebi i terminima prednost daje njihovim muškim kolegama.

Zanimljiva je novost za Komisiju kao pokretača inicijative podatak, da je prvi put od utemeljenja Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, program studija od 2014. godine izjednačen za studentice i studente. Tako sada, primjerice, studentice mogu slušati predavanja o nogometu, a studenti o ritmičkoj gimnastici.

Komisija, čiji su prioriteti u narednom razdoblju borba protiv stereotipa, nasilja na terenu te ravnopravnost u pristupu sportskoj infrastrukturi, dobila je još jednu podršku u obliku Strategije za ravnopravnost spolova Vijeća Europe od 2014. do 2017. Zajedno sa Zakonom o ravnopravnosti spolova, statutom HOO-a one su temelj akcijskog plana Komisije za realizaciju Nacionalne politike za ravnopravnost spolova.

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist