Aktualno

FRANKOVIĆ ‘Nismo bogat grad dok ne riješimo kanalizaciju, vodovod, pedagoški standard i jednosmjensku nastavu’

FRANKOVIĆ 'Nismo bogat grad dok ne riješimo kanalizaciju, vodovod, pedagoški standard i jednosmjensku nastavu'

Dubrovnik nema riješeno 70 posto kanalizacijske te 30 posto vodovodne mreže. Nemamo uveden pedagoški standard u predškolskim ustanovama niti imamo jednosmjensku nastavu u osnovnim školama. Usporedimo se s Vinkovcima koji ima 250 milijuna kuna proračuna te 10 tisuća stanovnika manje, a imaju sve ovo što mi nemamo. Tko je onda bogat grad, oni ili mi? Bogati ćemo biti tek kad ovo sve riješimo, a budemo imali 400 milijuna kuna. Dotad nam je jedini izlaz kreditno zaduženje – rekao je gradonačelnik Mato Franković na jutrošnjoj konferenciji za medije na kojoj je predstavio Prijedlog Proračuna za 2018. godinu.

Predloženi Proračun za 2018. godinu iznosi 575 milijuna i 295 tisuća kuna uz 32,5 milijuna kuna za proračunske korisnike. Pritom kreditno zaduženje iznosi 111,5 milijuna kuna.
-Posljednjih nekoliko mjeseci suočavam se uvijek s istom pričom. Kad god idem u Zagreb te tražim neka sredstva, kažu mi ‘što će vama, ima od vas potrebitijih, grad Dubrovnik je bogat grad’. To je teret, ‘mač u leđima’ grada kojeg smo naslijedili i nosimo zadnjih osam godina – rekao je Franković, dodavši kako će Grad Dubrovnik moći uredno pokrivati svoje kreditne obveze.

-Na izgradnju OŠ Montovjerna uložit ćemo iz kredita 43 milijuna kuna, a za cestu od Mosta dr. Franja Tuđmana do Osojnika 24 milijuna kuna, od čega 6 milijuna kuna na izvlaštenje. Za kupnju Vile Čingrije utrošit ćemo 17,5 milijuna kuna, za nadogradnju vrtića palčica 12 milijuna kuna, za cestu i infrastrukturu u Solitudu 10, a za drugu fazu Vukovarske ulice 4 milijuna kuna – kazao je Franković, dodavši kako su započeli razgovori s HBOR-om o financiranju projekata u 2018. godini, a posebno izgradnje stanova u Solitudu 2019. godine.

-Prijedlog Proračuna nosi veliki investicijski zahvat u vrijednosti višoj od 150 milijuna kuna, a u 2019. godini nas čekaju dvije značajne investicije za koje se pripremamo: izgradnja 120 stanova u Solitudu te vrtića u istoj zoni, prvog nakon više od trideset godina – rekao je Franković.

U 2018. godini za projektnu dokumentaciju i izgradnju prometnice u Ulici kardinala Stepinca izdvojit će se 1,5 milijuna kuna, za cestu u Solitudu 4, parking za zgradu HRVI u Mokošici 2, a za završetak projekta šetnice u Ulici Nika i Meda Pucića 4 milijuna kuna. Radit će se oborinska odvodnja i izgradnja u Vukovarskoj ulicu te oborinska odvodnja u Mokošici, a za cestu od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja planirano je 6 u 2018., odnosno 18 milijuna kuna u 2019. godini. Planira se javna rasvjeta u Zatonu, Mokošici i Osojniku te u Ulici Ante Šercera.

Za nadogradnju vrtića Palčica osigurano je 11 milijuna kuna, a gradnja počinje oko 1. ožujka 2018. Za OŠ Montovjerna osigurana su 43 milijuna kuna, s tim da se u idućoj godini neće utrošiti ćitav iznos.

-Očekujemo građevinsku dozvolu do kraja ove godine, a početak radova na proljeće 2018. godine. Projekt će se nastaviti i u 2019. godini. Učenici će za vrijeme radova biti u OŠ Lapad – rekao je Franković.

Za sufinanciranje studentskog doma osigurano je 5 milijuna kuna, a ne 10 kako je prethodno planirano, budući da još uvijek nije počela gradnja, dok je iz EU fondova osigurano 8 milijuna kuna za energetsku obnovu OŠ Lapad, koja kreće početkom 2018. godine.

-U dječja igrališta ulažemo oko 2 milijuna kuna, a 200 tisuća kuna utrošit ćemo za projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu škola i vrtića na EU fondovima. Za cijeli projekt vrtića Solitudo svu projektnu dokumentaciju planiramo dobiti do kraja 2018. godine, a u 2019. krenuti graditi prvi veliki novi vrtić nakon 1977. godine – istaknuo je Franković.

-Za 120 stanova u Solitudu planiramo u 2018. 2 milijuna kuna za shodovati sve potrebne dokumente, dok gradnju očekujemo u 2019., paralelno s dječjim vrtićem, kako bi cijela zona bila potpuno urbanizirana za mlade obitelji – rekao je Franković.

Za sanaciju Grabovice izdvojit će se 6 milijuna kuna, a za projekt groblja Dubac 10 milijuna kuna. Kad je riječ o poticajima u gospodarstvu, žene poduzetnice dobit će 100 tisuća kuna, tradicijski obrti 845 tisuća (dvostruko više nego u 2017.), projekt zapošljavanja pripravnika 1,5 milijuna, ruralni turizam 380 tisuća, a festival turizma na temu cruisera 500 tisuća kuna. Iz sredstava EU fondova gradska vlast želi ulagati u poboljšanje infrastrukture, obnovu kulturno-spomeničke baštine te razvijanje novih programa.

-Prijavit ćemo ljetnikovac Gučetić, Umjetničku galeriju, arheološki lokalitet na Pustijerni sa zatvorom i bastionom Svetog Spasa. Financirat ćemo energetsku obnovu zgrada vrtića i škola. Uvjereni smo da možemo sve stići te dobiti sredstva. Značajan projekt je i Libertasova nabava novih deset autobusa u vrijednosti 18 milijuna kuna – istaknuo je Franković.

-Za kupnju Vile Čingrije po cijeni 17,5 milijuna kuna Ministarstvo državne imovine smo odgovorili načelno pozitivno, ali će odluka ići na iduću sjednicu Gradskog vijeća. S Ministarstvom branitelja potpisali smo ugovor za izgradnju 108 HRVI stanova u Mokošici, gdje je obveza Grada Dubrovnika 2 milijuna kuna. Početak radova očekujemo u prvoj polovini 2018. godine. Otkup zemljišta za prometnicu od Mosta do Pobrežja koštat će nas 6 milijuna kuna. Građevinsku dozvolu bismo trebali dobiti do kraja ove godine, nakon čega slijedi proces izvlaštenja – rekao je Franković. Za otkup zemljišta od Vrtlara za vrtić u Solitudu izdvojit će se 4 milijuna kuna, dok je za rješavanje imovinsko-pravnih sporova oko projekta Arene Lapad spremno 200 tisuća kuna.

Za projekt kreativne četvrti Lazareta izdvojit će se 17 milijuna kuna, a za tvrtku Dubrovačka baština potpora od 800 tisuća kuna. Za 12 ustanova u kulturi planira se 80 milijuna kuna, a za javne potrebe u kulturi 4,5 milijuna kuna. Zavodu za obnovu namijenjeno je 13,5 milijuna kuna, što je dvostruko više nego u 2017. godini.

-U obnovu krova Domus Christi bit će uloženo milijun kuna, obnovu trijema Kneževog dvora 400 tisuća, sanaciju Orlandovog stupa 600 tisuća – istaknuo je Franković.

Za održavanje cesta izdvojit će se 10,8 milijuna kuna, od čega čak 10,3 milijuna na asfaltiranje. Za IT sustav upravljanja prometom spremno je 200 tisuća kuna, a za legalizaciju cesta pola milijuna kuna. Za opremu dječjih vrtića izdvojit će se 350 tisuća kuna, za 10 asistenata u vrtiću 216 tisuća kuna, ljetni kamp za djecu s poteškoćama u razvoju također 216 tisuća, a za materijalne izdatke škola 1,1 milijun kuna.

-Za besplatne udžbenike u osnovnim školama izdvojit ćemo 1,7 milijuna kuna, a za sufinanciranje udžbenika za srednje škole 500 tisuća kuna. Nastavljamo projekt produženog boravka u osnovnim školama s 3,2 milijuna kuna, a povećat ćemo iznos za sufinanciranje stručnih službi u osnovnim školama Mokošica i Marina Držića za 100 tisuća kuna – naveo je Franković.

Za programe javnih potreba u sportu izdvojit će se 14,2 milijuna kuna, a za dokument Strategije razvoja sporta i sportske infratsrukture 290 tisuća kuna.

-Angažirali smo prof. dr. sc. Zrinka Čustonju sa Sveučilišta u Zagrebu, a vjerujem da ćemo Strategiju imati do kraja 2018. godine. Ona će nam dati jasan smjer za budućnost – istaknuo je Franković, dodavši kako će se Javna ustanova Športski objekti financirati s 8,3 milijuna kuna.

Općoj bolnici Dubrovnik isplatit će se za opremu 902 tisuće kuna, a Domu zdravlja za nabavku vozila 332 tisuće kuna. Vjerskim zajednicama donirat će se 332 tisuće kuna, a uvodi se novi projekt ‘Halo pomoć’.

-Financirat će ga s 250 tisuća kuna Zaklada Blaga djela kroz proračun grada, a operativno će se provoditi u Domus Christi. Riječ je o malim narukvicama za sve koji nemaju mjesto u domu. Vrlo jednostavno se koriste, pritiskom puce prema operativnom centru u Domus Christi, odakle im stiže povratni poziv. To je projekt koji će ubuduće zahtjevati veća sredstva – objasnio je Franković.

Grad Dubrovnik u 2018. godini financirat će udruge tehničke kulture s 432 tisuće kuna, umirovljenički dodatak s 3,8 milijuna kuna, dok će rad pučke kuhinje sufinancirati s 2,1 milijuna kuna.

-Imat ćemo i jednokratne socijalne pomoći, dar za novorođeno dijete, sufinanciranje udruga socijalne skrbi, potpore za podstanarstvo mladim obiteljima te posebne potpore za podstanarstvo ostalim socijalnim kategorijama – nabrojio je Franković.

Za povećanje plaća dubrovačkih vatrogasaca izdvojit će se 3,4 milijuna kuna, a za održavanje dječjih igrališta 1,34 milijuna kuna.

-Uvodimo video nadzor na 63 igrališta, kako bismo ih kontrolirali te spriječili devastaciju – dodao je Franković.

Na području urbanizma očekuje se izrada HIA studije za ‘buffer zonu’, arhitektonsko-urbanistički natječaj za Park Gradac te izrada plana gospodarenja otpadom, ortofoto snimka Dubrovnika, katastra zelenila, programa zaštite okoliša te karte buke kao podloge za novi PPU i GUP.

-Kartu buke trenutno nemamo, a posebno je važna za povijesnu jezgru, jer će ubuduće odrediti sve probleme s ugostiteljima i ostalim obrtnicima – rekao je Franković.

-Prijedlog Proračuna sam predstavio koalicijskim partnerima te sam dobio apsolutnu podrušku te sigurnost da će Proračun s ovakvim smjernicama i crtama biti usvojen na Gradskom vijeću. Nismo se željeli voditi smjernicama preko amandmana, jer smo svi tijekom izbora koji su održani prije svega šest mjeseci isticali gotovo identične probleme grada. Značajan dio tih problema sadržan je u proračunu te će dio njih biti riješen u 2018. godini, a drugi dio će se početi s rješavanjem, a konačna realizacija će biti u 2019. godini – zaključio je Franković.

 

Pročitajte još

PERICA MARTINOVIĆ Volim Zagreb, ali pravo doma je ‘ođe’, u Gradu!

Ivana Mijić Vulinović

LJETNIKOVCI NA PRODAJU Od ruševine ispod Bourbona do tvornice paste na Ombli

Andrea Falkoni Račić

[FOTO] Stradun krcat, a gužve se tek očekuju

Dulist