Kultura

FOTO Ljubavni trokut u Revelinu

FOTO Ljubavni trokut u Revelinu

U prepunoj improviziranoj koncertnoj dvorani Tvrđave Revelin sinoć je održan scenski kolaž Ljubavni trokut u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Udruge Sve ostalo je glazba. Orkestrom je ravnao maestro Mladen Tarbuk, a solistički su nastupile pijanistica Ivana Jelača i glumica Frana Marija Vranković.

Publika se već na samome početku, nakon uobičajenog ulaska orkestra, mogla uvjeriti kako nije riječ o kanoniziranoj koncertnoj formi. Koncert je bio podjeljen na dva dijela, a  prije ulaska maestra i solistice publici se obratila Inge, služavka gospođe Clare Schumann, koju je utjelovila Frana Marija Vranković, pozdravljajući publiku na njemačkom jeziku i najavljujući koncert. Uz negodovanje orkestra zbog govora na njemačkom jeziku, preko kajkavskog narječja, Inge je postupno prešla na dubrovački organski idijom kojeg je često kombinirala i s engleskim jezikom kako bi sadržaj koncerta bio razumljiv i stranoj publici.

Posebnost ovoga koncerta je što su maestro Mladen Tarbuk i pijanistica Ivana Jelača nastupali kao Clara Schumann i Johannes Brahms. Kroz Inginu priču pred publiku je stavljen pseudopovijesni svijet u kojemu je publika nazočila koncertu na kojemu je gospođa Schumann trebala svirati  Klavirski koncert u a molu, op. 54 svoga muža Roberta Schumanna pod njegovim ravnanjem, ali je on skočio u rijeku i dao se zatvoriti u sanatorij pa je njegovo mjesto zauzeo obiteljski prijatelj maestro Brahms.  Također je na veseo i zanimljiv način ispričana priča o životu Clare i Roberta Schumanna te njihovom odnosu s Johannesom Brahmsom zbog čega je i samo slušanje glazbe dobilo jednu drugačijiu dimenziju. Pod sigurnom dirigentskom rukom maestra Mladena Tarbuka orkestar je odsvirao poprilično težak Schumannov koncert. S lakoćom i potpunom uživljenosti na tome je koncertu solistički na klaviru nastupila mlada dubrovačka pijanistica Ivana Jelača. Nakon što je prvi dio koncerta završio odlaskom Inge i gospođe Clare u posjet gospodinu Robertu Schumannu u sanatorij, prije čega je pročitano pismo koje je Brahms uputio Clari, a koje bi se moglo svakojako tumačiti, u drugome dijelu koncerta izvedena je Brahmsova Serenada u D duru, op. 11.

Interes za ovaj koncert bio je velik te je publika izvođače nagradila dugotrajnim pljeskom.  Prava je šteta što Dubrovnik u ovom periodu godine nema adekvatnu dvoranu u kojoj bi se ovakvi koncerti, zbog velikog interesa publike, mogli reprizirati. Valja napomenuti kako je publika na generalnoj probi, koju su činili učenici osnovnih i srednjih škola, također iznimno pozitivno primila ovakav oblik izvođenja koncerta uz scensku priču te da bi zasigurno ovaj koncert još najmanje jednom mogao popuniti koncertnu dvoranu.

Pročitajte još

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist

Ivana Jelača među 10 odabranih iz Europe u programu REMArkable za perspektivne glazbenike

Dulist