Kultura

Ivana Jelača među 10 odabranih iz Europe u programu REMArkable za perspektivne glazbenike

ivana jelaca

Pijanistica Ivana Jelača primljena je u dvogodišnji program REMArkable za perspektivne glazbenike
Između ostalih aktivnosti koje su osmišljene kao mreža potpore profesionalcima i međunarodnog umrežavanja u sektoru rane glazbe, Ivana Jelača će u lipnju sudjelovati na prvom susretu u Stockholmu , zajedno s ostalih deset polaznika koji dolaze iz različitih respektabilnih europskih glazbenih institucija. Projekt se provodi u organizaciji REMA- Réseau Européen de Musique Ancienne te u suradnji sa Stockholm Early Music Festival i NORDEM mrežom – otkrila je Katarina Karakaš Spiroski iz udruge Sve ostalo je glazba.
No to je samo djelić priče koju je Ivana započela prije dvije godine kada je primljena na doktorski program DocARTES u Belgiji, gdje je i njezina trenutna adresa.
Jelača je izrazila veliko zadovoljstvo jer ima priliku raditi u poticajnoj okolini koja je prepoznala kvalitetu i vrijednost svega onoga čime se već zapravo dugi niz godina bavi.
-Umjetničko istraživanje relativno je mlada umjetničko-znanstvena disciplina. Meni je pružila vrlo dobar okvir jer se radi o projektu kojim kroz glazbu i glazbenu izvedbu istražujem njezin širi okvir-posebice onaj sociološki. Kako je povijesna podloga dubrovačkih salona i općenito formata salonskih izvedbi i repertoara koji su se u njima izvodili polazišna točka, istraživanje radim u dubrovačkim arhivima, ali ono „pravo“ se odvija na sceni, pred i s publikom. Od prošle jeseni sam se dosta aktivirala na međunarodnoj sceni. Projekt sam, uz radionice s publikom i studentima, imala prilike predstaviti najprije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, potom na Malti i u Ljubljani. U Portu sam nedavno sudjelovala u radnoj grupi u sklopu COST Early Muse projekta, pripremajući projekt digitalne glazbene platforme koji će biti sufinanciran iz Programa Kreativna Europa. Sada sam u Ghentu na dvomjesečnom boravku i u pripremi izvedbe u ciklusu Orpheus live, gdje ću, između ostalog, svirati djela dubrovačkih skladateljica i skladatelja na replikama povijesnih klavira. Slijedi predstavljanje projekta u Španjolskoj te prije zasluženog ljetnog predaha, REMA susret u Stockholmu – kazala je naša vrsna pijanistica.

Foto: Katarina Karakas Spiroski/ udruga Sve ostalo je glazba

Pročitajte još

VEČERAS U SALOČI OD ZRCALA 18. Revija kratkog filma ‘Ispod tepiha’

Dulist

[FOTO] BIBLIOTERAPIJA Susret pjesnikinje Monike Herceg i dubrovačkih srednjoškolaca

Dulist

[FOTO] BIBLIOTERAPIJA Susret pjesnikinje Monike Herceg i dubrovačkih srednjoškolaca

Dulist