Kultura

Društvo arhitekata ovog četvrtka predstavlja ‘Dubrovnik Pacemaker’

Društvo arhitekata ovog četvrtka predstavlja 'Dubrovnik Pacemaker'

Društvo arhitekata Dubrovnik u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik organizira predavanje i predstavljanje projekta ‘Dubrovnik Pacemaker’ koje će u četvrtak 26. listopada 2017. godine u 19 sati u Galeriji Dulčić Masle Pulitika održati Luka Vlahović i Ivan Viđen.

Podsjetimo, o ideju ‘Dubrovnik Pacemakera’ DuList je pisao još u lipnju ove godine, kad nam je Luka Vlahović otkrio detalje ovog zanimljivog projekta.

O PROJEKTU / PREDAVANJU

Grupa hrvatskih arhitekata na međunarodnom natječaju Europan 2011 osvojila je posebno priznanje – honorable mention. Europan je europska federacija nacionalnih organizacija koja se bavi internacionalnim arhitektonskim natječajima, koji se svake dvije godine odvijaju na nekoliko odabranih europskih lokacija sa zajedničkim ciljevima te zadanom temom. Na natječaju mogu sudjelovati mladi europski arhitekti, bez obzira na lokaciju gdje djeluju, a dobna granica je 40 godina. Mladi arhitekti priznanje su osvojili za lokaciju Dubrovnik, nudeći rješenje za probleme suvremenog Dubrovnika.
Autorski tim nagrađenog projekta čine Miro Roman i Luka Vlahović iz studija Roman Vlahović i Josip Mičetić, te suradnici Iva Baljkas, Luka Franješević, Nikša Laušin, Sanja Horvatinčić, Ivan Viđen i Petra Tomljanović.

DUBROVNIK PACEMAKER

Kako nadograditi urbanitet prezerviranog povijesnog grada, bez kompromitiranja njegove vitalnosti i kapaciteta za uključivanjem različitih životnih stilova u njegovo tkivo? Projekt ‘Dubrovnik Pacemaker’ vođen je idejom balansiranja između suživota radikalne promjene i radikalne stabilnosti. Radikalna promjena nužna je u gradu u kojem je svakodevni život otežan faktorima poput neadekvatne infrastrukture, nedostatka javnog prostora i izuzetno visokim priljevom posjetitelja, dok je istodobno potrebno očuvati nemjerljivu vrijednost kulturnog dobra starog Dubrovnika. Dubrovnik renesansnog 15.i 16. stoljeća postoji kao snažna trgovačka sila, svjetska metropola; danas ga, pod UNESCO-vom zaštitom raspoznajemo kao jedan od najvećih svjetskih muzeja. Dubrovnik sutrašnjice više nije
percipiran toliko jednoznačno, on sada prelazi granice Zidina i postaje suvremeni grad oplemenjen velikim muzejom.

Osnovna tema projekta ‘Dubrovnik pacemaker’ realizira se putem koncepta ‘implantata’. Implantat kao nevidljivi element ugrađen u tkivo grada nastojat će poboljšati ritam (srca) grada, rješavati problem nagle gustoće povezivanjem i kretanjem kroz grad. Implantat uspješno manipulira i transformira postojeće neadekvatne dijelove grada, dok mu je osnovni mehanizam skriven. Projekt ‘Dubrovnik pacemaker’; u stvarnosti je infrastrukturno usmjeren projekt koji pruža radikalno promišljanje gradskog jarka, Zidina i kontaktne zone. Povijesni kontinuitet pruža uvid u stalne mijene na području ispod Zidina: renesansni obrambeni jarak za vrijeme Austrougarske pretvoren je u današnji prometni pojas, čime je narušen ambijent Zidina. "Dubrovnik pacemaker" predviđa potpunu afirmaciju navedenog prostora pretvarajući ga u nadgradnju skrivenog implantata u pojas zelenila – ‘Dubrovnik cooler’.

Projekt ‘Dubrovnik pacemaker’ je proces putem kojeg Dubrovnik treba stvarati svoj identitet izvan Zidina, istodobno stvarajući javne gradske prostore u vidu pristupnih trgova i prstenova zelenila. Projekt izuzetno vodi računa o mjerilu i važnosti grada, kojeg više ne promatra kao zatvorenu i arhiviranu cjelinu grada-muzeja, već promišlja koncept muzeja u gradu te afirmira grad izvan grada. To je ujedno i nužna strategija razvoja koja uključuje nekoliko razina: implementaciju elementa infrastrukture, naglašavanje aspekta prirode i poticanje raznovrsnih sadržaja u njoj, te afirmaciju gradskih zidina.

Pročitajte još

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

Dulist