Kultura

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

izlozba unistenje flora josipa vlasic 6

Mlada dubrovačka akademska slikarica Josipa Vlašić u Galeriji Flora otvorila je svoju prvu samostalnu izložbu u Dubrovniku naziva ‘Uništenje’.

– Josipin performativni akt uništenja važnih joj slika mogli bismo okarakterizirati terminom kreativna destrukcija. To je pojam koji je u ekonomskim znanostima popularizirao politički ekonomist Joseph Schumpeter i pretpostavlja bit kapitalističkog napretka u konstantnoj inovaciji i evoluciji samih dobara iznutra. S obzirom na sva ograničenja s kojima je suočen netko tko pokušava stvarati u nezahvalnim okolnostima, ne preostaje mu ništa drugo nego da kroz fizičko uništenje svog rada pokuša za njega ishoditi novo umjetničko značenje. Upravo to, ovom izložbom, radi i Josipa Vlašić. Sedam slika rastavit će / izrezati na manje formate prema ranije određenom planu. Tu, za nju emocionalno vrlo tešku aktivnost, umjetnica
će zabilježiti video kamerom. Kako bi nagovijestila taj, za nju neizmjerno težak čin, i naglasila kakve će implikacije taj proces uništenja važnih joj umjetničkih djela ostaviti na nju samu, prije same destrukcije, a u znak žalovanja, obući će crninu i glavu prekriti crnom koprenom te će se, posljednji put, komemorativno fotografirati uz radove. Uništenje je svojevrsni manifest pozicije umjetnosti u današnjem društvu, apel za dostojanstveno vrednovanje i zaštitu umjetničkog rada, odnosno za promjenu toka događaja, a središnji motiv je umjetničko djelo u svom mogućem potencijalu – pojasnila je kustosica Helena Puhara.

Izložba se realizira u sklopu Godišnjeg programa Galerije Flora i može se pogledati do 7. svibnja svaki dan od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati. Izložba se može pogledati i u drugim terminima ako su vrata Florina doma otvorena te najavom na mail: galerijaflora.dbk@gmail.com.

Pročitajte još

IZLOŽBA ‘IGRE BOJA’ Posveta preminulom članu DULU-a Nikoli Dubčiću Ninu

Dulist

ZAGREPČANIN ANTONIO AGOSTINI ‘POJAČANJE’ U TEATRU Ispunjenje mojih najdivnijih snova

Ivana Mijić Vulinović

[FOTO] NOVI PROGRAM FA LINĐO Ivančan: ‘U pregovorima smo za nešto veliko…’

Dulist