Aktualno

NJEMAČKI INVESTITORI RAZOČARANI Projekt hidroaviona definitivno propao

NJEMAČKI INVESTITORI RAZOČARANI Projekt hidroaviona definitivno propao

Dvije i pol godine nakon što su u kolovozu 2016. inspektori Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo zbog navodne ugroze sigurnosti letenja naprasno prizemljili sve četiri njena zrakoplova, tvrtka Europski obalni avioprijevoznik  i projekt povratka hidroaviona na Jadran definitivno propadaju.

Uskoro počinje demontaža 12 aerodroma na vodi, odnosno svih onih pontona za prihvat aviona postavljenih po morskim lukama. Njemački investitori, koji su s tim projektom započeli još 2001., iznimno su nezadovoljni ponašanjem hrvatskih vlasti.

-Projekt ECA nikad nije stvarno podržan od hrvatske administracije. Investitori iz Njemačke i Malezije uložili su 25 milijuna eura u projekt uspostave prometne infrastrukture, nužne za promet hidroaviona. Učinili su to bez kune državnog novca ili subvencija i bez kredita HBOR-a, iako smo na njih aplicirali. Povezali smo otoke i obalu, te zaposlili 150 ljudi – rekao je za Poslovni dnevnik Dietmar Thiele, izvršni direktor OTAGO Beteiligungs GmbH, koji zastupa njemačke investitore i njihove kineske partnere iz šangajske tvrtke Jet star.

Još 2015. godine kad se razmatralo povezivanje Dubrovnika s otocima, problem je predstavljala lokacija u gruškoj luci na kojoj bi se trebao postaviti ponton za pristajanje. Naime, iako je prostorno-planskom dokumentacijom u tu svrhu određena Batahovina, ona zbog sigurnosti pristajanja nije dolazila u obzir. Bila je problematična zbog – jakog vjetra, tako da dozvola nikad nije ni izdana.

Redovne linije krenule su 2014., a u kolovozu 2016. ECA je obavljala 60 letova dnevno povezujući 11 destinacija, prevozila je do 600 putnika dnevno i ostvarivala dnevni prihod do 40.000 eura, kako je i bilo planirano. Međutim, administrativno prizemljenje ECA-e spriječilo je daljnje poslovanje, uzrokujući enormne troškove, što je zaustavilo daljnje financiranje projekta.

Pad tvrtke počeo je s tragedijom u lipnju 2015., kada su, kako kažu sami njemački ulagači, dvojica neodgovornih hrvatskih pilota ECA-e, bez licence za taj tip aviona, neovlašteno uzeli mali hidroavion tvrtke Lake s četiri mjesta, te zbog svoje neosposobljenosti i nepridržavanja pravila letenja uzrokovali nesreću aviona s dvoje poginulih i jednim teško ozlijeđenim pilotom. Iako su u nesreći smrtna stradale dvije osobe, državno odvjetništvo u Splitu već više od 3,5 godine ne otvara istragu, a zadnjih 15 mjeseci ne dobivaju naloženo vještačenje od sudskog vještaka, koji je inače zaposlenik Agencije za civilno zrakoplovstvo (CCAA), prenosi Poslovni dnevnik.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

A BILE SU 40 KUNA Prve trešnje na virtualnoj placi i do 10 eura! Je li to realna cijena?

Dulist

NAKON TARIKA Lejla Filipović odgovorila hejterima na kritike u ‘Zvijezde pjevaju’

Dulist

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist