Aktualno

HBOR POTVRDIO Vila Salvator prodana za milijun eura

HBOR POTVRDIO Vila Salvator prodana za milijun eura

HBOR je na temelju provedenog javnog natječaja zaprimio jednu valjanu ponudu za kupnju nekretnine Vila Salvator na adresi Ul. Žrtava s Dakse 8 u Dubrovniku, koju je i prihvatio – potvrdili su iz Hrvatske banke za obnovi i razvoj za DuList. Predmetna ponuda pravne osobe čije ime još nije poznato u iznosu od 7.650.000,00 kuna pristigla je, kako su nam poručili, 17. prosinca 2018. godine, a u tijeku je realizacija ugovora s ponuđačem. Petnaestsobna samostojeća katnica stambene površine 464,90 četvornih metara s podrumom te pripadajućim zemljištem od 676 četvornih metara konačno je dobila novog vlasnika, a o njenoj budućoj namjeni možemo tek spekulirati. Dovoljno je reći kako ima građevinsku dozvolu, a energetski certifikat u postupku je izrade. Sam oglas bio je aktivan na tražilici Njuškalo još do prije koji dan, a kao početna cijena navedeno je nešto manje od milijun eura.

Ljetna rezidencija sarajevskog nadbiskupa Vila Salvator, prvotno Hotel Madeira, izgrađena je 1931. godine neposredno nogometnog igrališta i popularnog kupališta Sumratin. Njen vlasnik bio je doseljenik s Hvara – Vicko Hure koji je poslije Prvog svjetskog rata, poput mnogih otočkih obitelji, pronašao dom u našem Gradu. Uređen u skladu s tadašnjim trendovima, predstavljao je impozantnu građevinu kojoj je Hure pored atraktivnosti lokacije i zdanja nadjenuo ime Madeira prema portugalskom arhipelagu u Atlantskom oceanu. Međutim, hotel se nije pokazao kao isplativa investicija pa ga je u predvečerje drugog svjetskog oružanog sukoba prodao Vrhbosanskoj nadbiskupiji iz Sarajeva. S novim vlasnicima, kuća dobiva naziv Vila Salvator, odnosno Spasitelj. U nju često svraća sarajevski nadbiskup Ivan Šarić, inače odličan prijatelj lapadskog župnika Đura Krečka koji je 1944. mučki pogubljen na stratištu na otočiću Daksi. Nadbiskup Šarić koristio je nekretninu kao svoju ljetnu rezidenciju. Ondje je otvoren Svećenički dom za odmor i oporavak starijih i bolesnih svećenika. U nju kasnije, Šarić dovodi službenice Kćeri Božje ljubavi. Osim što su brinule za Dom, sestre su vodile i računa o odgoju redovničkog pomlatka i izradi crkvenog ruha. U Vili Salvator tako od 1960. do 1997. godine djeluje radionica crkvene odjeće, a od 1969. do 1990. godine vjerski vrtić. Kako stoji na mrežnim stranicama Župe sv. Mihajla ‘preuzele su ujedno i skrb za župnu crkvu te katehizaciju i liturgijsko pjevanje’. Tijekom vremena družba Kćeri Božje ljubavi postaje sve manja, a s njihovim izostankom zamiru i aktivnosti u vili.

Derutna i zaboravljena
Zbog derutnog stanja zgrade i njene prenamjene 2004. u potpunosti je napuštaju te sele u bratimsku kuću Župe sv. Mihajla na adresi Antuna Šercera 1 b na Gorici sv. Vlaha gdje su utemeljile Samostan ‘Milosrdnog Isusa’. Nužno je podsjetiti i kako je Vila Salvator svojevremeno bila nacionalizirana te je povraćena izvornim vlasnicima tek 2007. godine. Tada Vrhbosanska nadbiskupija od Hrvatske banke za obnovu i razvoj podiže kredit u iznosu od 3.559.547,08 eura, a u svrhu izgradnje Svećeničkog doma u Sarajevu površine šest tisuća metara četvornih dovršenog 2011. Dubrovačka vila poslužila im je kao zalog, a kako Vrhbosanska nadbiskupija nije bila redovita u plaćanju kreditnih obveza HBOR je nad njom izvršila ovrhu uknjiživši se na kuću i pripadajući posjed. O navodnoj nezakonitosti kredita kojeg su prema iznošenjima medija u konačnici podmirili građani RH, nećemo ulaziti. Svakako, 2018. dvokatnica s okućnicom našla se na prodaji, a namjerava li iskoristiti pravo prvokupa tada je upitan i Grad Dubrovnik. Iz Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem stigao je doduše birokratski odgovor kako će se u skladu s proračunom razmotriti ta mogućnost. Ona, međutim, evidentno nije iskorištena jer bismo o tome već čuli na jednoj od sjednica Gradskog vijeća. U čijem god se posjedu našla ova nekoć impozantna građevina ruke će mu, neupitno, biti pune posla. Naime, ako je vjerovati tamošnjim stanarima tijekom vremena neodržavana i napuštena Vila Salvator postala je ‘izvorište zaraze’, a u nju nerijetko navraćaju i sumnjivi pojedinci.

Iz tiskanog izdanja od 30. listopada

Pročitajte još

Potrebica: Prijateljstvo Dubrovnika i Vukovara započeto na žrtvi u Domovinskom ratu traje i trajat će

Dulist

Britanski turoperator povećava broj zračnih linija prema hrvatskoj obali

Dulist

Svjetski je dan slobode medija

Dulist